Inside Look: NBA Draft 2013

Door
mclemore
Ben McLemore

Eerst wat voorinformatie. Op dit moment is het nog zeer onduidelijk welke spelers zich zullen aanmelden voor de draft. Daarnaast kan er veel gebeuren in de volgorde van draft-picks. De Bobcats hebben op dit moment de slechtste record in de NBA en hebben daardoor 25% kans op de eerste draft-pick. Toch is de kans dat Orlando de no. 1 pick krijgen niet veel minder: 19.9%. Voor deze Inside Look gaan we echter uit van het meest aannemelijke scenario: de volgorde in het reguliere seizoen in de NBA, van slecht naar beter.

Pick no. 1: Charlotte Bobcats
Gezien hun record is de kans 25% dat de Bobcats de eerste pick in de draft toegewezen krijgen. Zij zullen zeker iemand zoeken die de tweede pick van vorig jaar, Michael Kidd-Gilchrist, kan ondersteunen het team weer op te bouwen. Met Kemba Walker hebben ze al een aardig point-guard in huis en Bismack Biyombo, vorig jaar als zevende gedraft, zullen ze niet snel vervangen voor een nieuwe center. Vermoedelijk gaan de Bobcats daarom voor een shooting guard.
De keuze zal dan waarschijnlijk vallen op Ben McLemore. Een 1,96 meter SG uit Kansas. Een prima guard met een goed, snel schot die hij van grote afstand kan raken. In college scoorde hij een schotpercentage van bijna 50% en 42% van driepuntsafstand.

Pick no. 2: Orlando Magic
Met Nikola Vucevic en Maurice Harkless heeft Orlando aardig wat getalenteerde grote mannen lopen. De wens zal eerder uitgaan richting een point guard die de aanvallen van Orlando in goede banen kan leiden. Marcus Smart, 1,93 meter uit Oklahoma State, is zo’n point guard. Een sterke leider en staat verdedigend ook zijn mannetje. Nadeel is zijn schot, zeker van afstand. In college, waar de driepuntslijn dichterbij ligt dan in de NBA, schiet hij nog geen dertig procent raak van afstand, terwijl hij wel gemiddeld vier schoten neemt. Een echte PG dus en een prima tweede pick voor de Magic.

Pick no. 3: Phoenix Suns
De Suns hebben wanhopig een shooting guard nodig. Shannon Brown en Wesley Johnson hebben dit jaar niet echt laten zien in vorm te zien wat heeft geleid tot een totaal schotpercentage van dertig procent vanaf de driepuntslijn. Als ze de kans krijgen Ben McLemore te draften zullen dat zeker doen, maar aangezien we die hier al vergeven hebben aan de Bobcats zullen zij vermoedelijk gaan voor Victor Oladipo. Hij schiet dit jaar 44% van afstand, een prima percentage. Daarnaast is hij op dit moment goed voor 6.3 rebounds per wedstrijd. Voor een shooting guard van 1,93 meter is dat absoluut niet slecht.

Pick no. 4: Cleveland Cavaliers
Vorige week hadden we het reeds over de Cavs en hoe zij langzaam hun team opbouwen. Met Kyrie Irving hebben zij een superster als point guard en met spelers als Tyler Zeller en Anderson Varejao hoeft er voorin ook weinig te gebeuren. Het vermoeden is daarom dat ze voor een getalenteerde small forward zullen gaan.
Otto Porter, 2,04 meter uit Georgetown, is dan de meest logische keuze. Door zijn goede schot van afstand kan hij de verdediging uit de baan van Kyrie Irving houden en met 7.5 rebounds per wedstrijd is hij een goede ondersteuning voor de lange mannen voorin. Daarnaast wordt Porter gezien als een van de beste verdedigers uit de NCAA. Elk team dat een SF zoekt zal bij Porter uitkomen.

Pick no. 5: Detroit Pistons
En precies daarom zouden de Pistons Porter inlijven als ze de kans krijgen. Met Greg Monroe hebben ze een aardige center lopen en Brandon Knight doet het prima als point guard. Iemand die vanaf driepuntsafstand die ballen erin kan knallen, dat is wat Detroit nodig heeft. Helaas zijn Porter, McLemore en Oladipo vergeven. Daarom gaan de Pistons vermoedelijk voor Shabazz Muhammad. Deze small forward uit UCLA schiet 38% van driepuntsafstand en kan ook aardig rebounden. Als de Pistons beter kunnen krijgen zullen ze dat zeker doen.

Pick no. 6: New Orleans Hornets
Met Anthony Davis hebben de Hornets vorig jaar een potentiële superster gedraft die het voorveld al flink heeft versterkt. Een point guard die iets zuiniger is op de bal dan Vasquez nu is, zou van pas komen. In dat geval kiezen zij voor Trey Burke. Hoewel klein (slechts 1,85 meter) is Burke een sterke guard en een goede schutter. Hij zal niet direct een enorme impact hebben, maar kan in zijn eerste jaar ervaring opdoen op zowel de 1 als de 2 om in de jaren daarna de Hornets echt beter te kunnen maken.

Pick no. 7: Sacramento Kings
De Kings (of worden het toch de Supersonics?) hebben met DeMarcus Cousins een goede center lopen en zoeken, ook al, naar een small forward. John Salmons scoort met 8.9 ppg, 2.7 rpg en 3.0 apg redelijk onder de maat. Helaas zijn veel goede small forwards al vergeven. Wellicht gaan de
Kings daarom voor een power forward. Anthony Bennett is een goede rebounder, maar kan ook een aardig balletje schieten van afstand. Een zekere degelijke NBA speler voor de toekomst, en wellicht is het voor de Kings goed om naast Cousins nog een sterke rebounder te hebben.

noel
Nerlens Noel


Pick no. 8: Oklahoma City Thunder

OKC behoort natuurlijk niet tot de slechtste acht teams in de league. De Thunder krijgen deze pick van Houston (trade-Harden) die hem weer verkreeg uit een deal met de Raptors. Hebt u hem nog? In ieder geval. Oklahoma City heeft met deze keuze een ongebruikelijk hoge pick voor een team van dat kaliber en kan daardoor uitstekend investeren in de toekomst. Hoewel OKC het liefst zou kiezen voor een shooting guard gaan zij gezien de eerdere picks vermoedelijk voor een center. Nerlens Noel is in nog niet gedraft en zou op de lange termijn een prima vervanger kunnen zijn voor Kendrick Perkins. Als Noel vergeven is wordt het waarschijnlijk Cody Zeller, een intelligente speler. Het nadeel is dat elke speler die door OKC gedraft zal worden op de bank zal moeten beginnen. Hij kan daardoor achterstand oplopen ten opzichte van andere rookies die wel elke wedstrijd in de basis staan. Aan de andere kant, van spelen met Westbrook en Durant is nog nooit iemand slechter geworden.

Conclusie
Er is een hoop talent te vergeven waar zeker de laagste teams met smart op zitten te wachten. Toch verwacht niemand dat tijdens deze draft een speler zal opduiken van het kaliber James, Howard of Rose. Het is daarom een zaak van geduld hebben, tactisch kiezen en opbouwen.
Natuurlijk is dit pas een eerste blik op de draft van 2013. Noel zou zomaar een paar plaatsen kunnen stijgen, evenals Bennett, terwijl Muhammad na een matig seizoen bij de Bruins en de bekendmaking dat hij een jaar ouder is dan gedacht misschien wel buiten de top acht valt. Na 28 april weten we wie zich allemaal hebben aangemeld voor de draft en na 21 mei weten we pas welk team welke pick krijgt.

Ook leuk om te lezen