Sam Blitz: De NFL Draft Prospects

Door

De komende weken gaan we als voorbereiding op de NFL Draft een aantal college spelers voorstellen. De kracht, kunde en hoe die kwaliteiten zich verhouden tot het niveau van de NFL wordt bekeken. Dit gebeurt op basis van de gametape van de spelers. Want ook hier geldt, de tape liegt nooit. De spelers worden niet behandeld in volgorde van draftpositie, maar de spelers die je moet kennen deze draft komen voorbij.

Wake Forest v Florida State

Bjoern Werner, DE, Florida State
Also, Werner ist ein sehr gute spieler. Jawohl, Werner (1,93m en 120kg) is een Oosterbuur. Een rasechte Duitser. Maar dat zullen we hem niet kwalijk nemen. Want het zou zomaar eens de hoogst gedrafte Europese speler ooit kunnen worden. Samen met Ziggy Ansah en Menelik Watson geeft hij een internationaal tintje aan de sport van Amerika. Werner is een zeer sterke speler die ijzersterk is tegen de run. Heeft genoeg kracht in de benen om geen grond weg te geven tegen offensive tackles en heeft de kracht in de armen blockers van zich af te duwen. Het is mijns inziens een ideale kandidaat voor de 5-techniek, defensive end in een 3-4. Waar hij op de eerste downs de run kan spelen (2 gappen) en zijn bullrush op de passing downs kan gebruiken. Werner is niet een geweldige atleet. Is enigszins stijf in de heupen en zal daardoor meer van kracht moeten hebben. Hoewel er een team kan zijn dat in hem een 4-3 end met meer passrush verantwoordelijkheid ziet. Een eerste ronde draft keuze.

Tavon Austin, WR, West VirginiaDiscover Orange Bowl - West Virginia v Clemson
Snelheid, snelheid en nog wat snelheid. Dat is een goede manier om te beginnen aan de beschrijving van Tavon Awesome. Want deze man is zo veel meer dan snelheid. Het is een draaitol die mensen doet spinnen. Iemand die een tackle kan breken in een telefooncel. Zo glad is als een aal. Iemand die, goed, u snapt waar ik naar toe wil. Austin (1,74m en 79kg) is moeilijk naar de grond te brengen. En hij is zo explosief. Alsof hij een kanon wordt afgeschoten. De man is een wapen wat je over het gehele veld kunt schuiven om een mismatch te creeren. Want Tavon is zelfs een lastige match up voor een corner. Laat staan voor linebackers en safeties. De high school running back, hij had in zijn senior jaar 2660 yards en 26 touchdowns, is goed te vergelijken met Percy Harvin. Hoewel de laatste nog fysieker en sterker is. Austin wordt in de NFL in de meeste gevallen in de slot gebruikt. 11 personeel (1 running back, 1 tight end, 3 receivers) is de laatste jaren uitgegroeid tot de meest populaire formatie en slot receivers hebben de plaats overgenomen van de fullback in de basis opstelling. Austin is de ideale slot. Goede handen, snelle cuts waarmee hij spelers op het verkeerde been kan zetten in de kleine ruimte en het vermogen een klap te incasseren. Hij is niet bang om over het midden te gaan tegen de grotere mannen. Zijn routes zijn scherp en met de bal in de handen is hij altijd een risico voor zes. In de return game heeft de Mountaineer enorme waarde, zowel op punts als kicks. Als hij ruimte krijgt is hij weg. Het zal u niet ontgaan zijn dat ik een enorm fan ben. Al sinds zijn freshman jaar heb ik deze korte, niet kleine, dondersteen enkels zien breken over het gehele land. Als u wilt zien waar Austin toe in staat zit, bekijkt u dan even de wedstrijd tegen de Oklahoma Sooners. 4 catches, 82 receiving yards, 21 rushes voor 344 yards over de grond en 144 return yards. Voor een totaal van 572 yards. Goed voor de 2e plaats in de NCAA historie. Goedemorgen. Teams staan in de rij voor hem en het zou me niks verbazen als een team een trade omhoog maakt voor hem. Een top 20 pick.

Cordarrelle Patterson, WR, TennesseeAlabama v Tennessee
Patterson (1,88m en 96kg) is een freak. Een geweldige atleet. Mannen met dit formaat horen niet zo soepel te kunnen bewegen. Dat is vooral te merken als Patterson de bal in hand heeft. Hij heeft soepele heupen en kan verdedigers eenvoudig om het verkeerde been zetten. Beschikt daarnaast over genoeg kracht om over safeties en corners heen te rennen. Maar Patterson is niet echt ontwikkeld als receiver. Zijn routes zijn onhandig en hij heeft soms moeite met het lokaliseren van de bal. De handen zijn niet natuurlijk. Hij zal zich zelf goede techniek moeten aanleren om de bal consistent binnen te brengen. Hoewel het laatste ook over Julio Jones ( We love You, Julio!) werd gezegd in zijn tijd bij Alabama. Patterson is te vergelijken met de Falcons ster. Julio is echter nog groter en kan wel scherpe routes lopen. Er is dus een behoorlijk risico verbonden aan Patterson. Want elk jaar worden we verliefd op de snelste receivers. En elk jaar blijken de receivers met de scherpste routes en de beste handen de meest succesvolle. Toch denk ik dat Patterson meer in huis heeft dan bijvoorbeeld een Darius Heyward-Bey. Al is het alleen al om zijn explosivitieit. Een goede reciever coach zal goud in de handen zien als zijn team hem draft en met de juiste coaching kan Patterson ver komen. Eerste ronde

DeMarcus Milliner, CB, AlabamaAlabama v LSU
Milliner (1,85m en 90kg) is de onbetwiste eerste cornerback op de NFL draft borden. Gecoached door Nick Saban en met twee titels in de pocket is Milliner een hot commodity. De man is corner zoals de NFL ze vandaag graag ziet. Genoeg lengte, kracht om press te spelen en de heupen en voeten om aan de heup van receivers te plakken. Hij was vanaf zijn freshman jaar een gewaardeerde kracht en dat voor een team dat de laatste vier jaar, drie titels won. Hij liet op de combine zien dat hij meer dan genoeg snelheid had. Sterker nog, zijn 4,37 was geweldig. Het is vooral zijn vermogen om te openen zonder snelheid te verliezen en te breken op de bal die in het oog springt. Defensive backs gaan op passing plays in de backpedal. Achteruit stappende wordt hetzij de quarterback, vaak bij zone defense, of de man gelezen. Het moment dat de defensive back de route heeft gelezen zal hij mee moeten. Bijvoorbeeld op de go route. Als hij zeker weet dat de receiver niet faket alsof hij diep gaat, om dan te cutten en een comeback of curl route te vangen, zal hij de heupen moeten openen en vanuit de backpedal in de sprint gaan. Milliner doet dit heel soepel. Het is een sterke run defender die niet bang is om tackles te maken achter de line of scrimmage. Het prototype cornerback. Hij is daarom een gegarandeerde top 10 pick.

Chance Warmack, OG, AlabamaWestern Kentucky v Alabama
Warmack (1,91m en 145kg) is een beest. Zo kun je hem het best omschrijven. De man maakt geen grappen in de loopgraven. Het is een van de beste guards die we de laatste jaren de NFL binnen hebben zien stampen. Op de run is hij in staat bergen te verzetten en een pad te plaveien voor running backs. Atletisch genoeg om op een pull te gaan achter de line of scrimmage om als voorblocker te dienen. Daar zit het enige kritiek punt. Warmack is niet de atleet die collega guard Jonathan Cooper is maar hij krijgt het voor elkaar. Door slim te spelen. Defenses te lezen en op het moment dat hij je heeft, kom je niet meer los. Op de run is hij direct een van de beste in de NFL. En op de pass liet hij zien genoeg vermogen te hebben om defensive tackles op te vangen. De voeten zijn niet vreselijk snel maar de techniek klopt en dat is vele malen belangrijker. En ook hier geldt, omver lopen zul je hem niet. Door Mike Mayock zelfs geroemd als bests football speler in de draft. Helaas zijn guards niet enorm gezocht en daarom wordt hij niet zeer hoog gekozen. Maar een eerste ronde draft keuze is het.

2 Reacties
  1. Dennis 9 jaar ago

    Sam, plaats jij ook nog een mock draft?

  2. Saman Alzahawi 9 jaar ago

    Hi, Dennis. Ik ben meer van het beoordelen van spelers dan het waarzeggen. Maar wellicht waag ik me aan de eerste ronde. Eerst 75 spelers behandelen. Morgen een dubbele dosis.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen