Mike Danton: van moordenaar tot held

Door

In het jaar 2000 werd als 135ste overall de jonge Canadese center Mike Danton gedraft door de New Jersey Devils. Danton is geboren als Michael Sage Jefferson, maar brak tijdens zijn tienerjaren met zijn familie en veranderde zijn naam om zich van te distantiëren. Zijn leven is een bizar verhaal, maar hij lijkt nu de goede weg definitief ingeslagen.

Danton’s talent werd voor het eerst opgepikt op de hockey camps van David Frost, die zich over Danton ontfermde in de jaren dat hij OHL hockey speelde voor de Brampton Batallion en uiteindelijk werd Frost ook zijn agent. Lange tijd ging dit goed, maar toen Danton weg wilde uit New Jersey bleek zijn agressieve karakter niet alleen te botsen met clubs, maar ook met Frost.

Terwijl zijn nieuwe club de St. Louis Blues werd uitgeschakeld voor de Stanley Cup playoffs, werd Danton gearresteerd. Hij had onomstotelijk geprobeerd om zijn agent Frost te laten liquideren, maar wist niet dat de man die hij daartoe opdracht gaf een undercover agent was. Terwijl Danton werd vastgezet en uiteindelijk werd veroordeeld tot een celstraf van 90 maanden, sloot ook het net zich rondom David Frost, die beschuldigd werd van geweld, misbruik en mentale mishandeling van spelers.

De zaak tegen Frost werd uiteindelijk echter geseponeerd, omdat het bewijs maar matig was en omdat de rechter weigerde nog meer getuigen te horen. Danton zat echter wel vast en kwam uiteindelijk na 62 maanden vrij in september van 2009, gesteund door vele fans en mensen uit de ijshockeywereld die zijn verhalen over Frost geloofden.

Het imago van potentiële moordenaar is echter altijd aan Mike blijven kleven en op zoek naar een nieuwe start kwam hij terecht bij IFK Ore in de Zweedse eerste divisie. Hij speelt daar sinds dit seizoen en kan uitstekend mee in de competitie, maar haalde deze week pas echt het nieuws met een bericht dat zo haaks staat op zijn imago dat het een verhaal waard is.

Danton had namelijk meerdere cursussen gevolgd terwijl hij gevangen zat en een van die cursussen was uitgebreide eerste hulp en medische kennis. Toen teamgenoot Marcus Bengtsson deze week op het ijs in elkaar zakte na een te late bodycheck en zijn lichaam begon te schokken was Mike Danton er als de kippen bij om hem te helpen. Met uitstekende reacties, waaronder hartmassage en het voorkomen dat zijn teammaat zijn tong inslikte, redde Mike zonder enige twijfel het leven van zijn teamgenoot.

De wedstrijd werd, nadat Marcus op weg naar de ambulance weer bij bewustzijn kwam, uiteindelijk voortgezet, maar niet voordat Mike had gecheckt of zijn ploeggenoot wel echt in goede handen was en dat alles goed zou komen.

Mike Danton versloeg niet alleen zijn demonen, maar versloeg deze week ook de dood toen hij Bengtsson’s leven redden. Daarmee lijkt de cirkel rond en blijkt er voor vrijwel iedereen hoop. Het kan verkeren.

Ook leuk om te lezen