NHL Recaps: Stuivertje wisselen om de play-off tickets

Door

Na de fantastische Winter Classic op nieuwjaarsdag stonden er gisteravond en vannacht liefst 12 wedstrijden op het programma in de National Hockey League. We zijn bijna halverwege het seizoen en het is dringen geblazen in de strijd om de play-offs. In Metro, Central en Pacific zijn er drie duidelijke koplopers, in Atlantic is iedereen kansrijk om een ticket te bemachtigen voor het post-season. Wat er vannacht op het ijs gebeurde? Ed Versteeve praat je bij per divisie startend met Atlantic.

Buffalo Sabres – Detroit Red Wings

IMG_20160103_094431-1

Buffalo Sabres is dit seizoen met een rebuild bezig onder aanvoering van topdraft Jake Eichel. De ploeg laat bij vlagen goed spel zien, maar mist de mentale hardheid om de punten over de streep te trekken. Detroit Red Wings is aan een wisselvallig seizoen bezig, maar is in de race om voor de 25e keer op rij de play-offs te halen.

Detroit kende ook in Buffalo een moeizame avond. De Sabres stuitten echter keer op keer op de uitblinkende doelman Mrazek. De Red Wings namen een 2-0 en 3-2 voorsprong, maar zagen de Sabres door defensief geschutter telkens langszij komen. Tomas Tatar besliste het duel drie minuten voor tijd en beëindigde de three game losing streak van Detroit. Jack Eichel scoorde tweemaal voor Buffalo, die vijf van de laatste zes duels verloren.

Florida Panthers – New York Rangers

IMG_20160103_094207

Dé ploeg die hot is op dit moment is Florida Panthers. De ploeg won de laatste zeven duels op rij en kon bij winst de koppositie in Atlantic opeisen. Dan moest het zien af te rekenen met New York Rangers, dat een moeizame fase van het seizoen kent.

New York speelde agressief en nam het doel van Florida veel onder vuur. Florida wachtte geduldig op de grote kansen. De Cats lieten zien niet alleen van Jagr afhankelijk te zijn, want via goals van Shaw, Trochek en Pirri boekte het een 3-0 zege. Luongo keerde alles wat vanaf de New York sticks vertrok. De Panthers boekte de 8e zege op rij, een record, en wonnen 14 van de laatste 18 duels. New York verloor voor de 8e keer in negen uitwedstrijden.

Toronto Maple Leafs – St. Louis Blues

IMG_20160103_094015

Toronto Maple Leafs moest wennen aan Mike Babcock als coach. Maar de laatste tien duels leverden veertien punten op. St. Louis Blues is de nummer twee in Central, maar verloor twee van de laatste drie duels en weet dat Chicago, Minnesota en Nashville op de loer liggen.

De Blues namen via, wie anders dan, Tarasenko een 1-0 voorsprong. Maar vijf (!) seconden later lag de gelijkmaker van de Leafs in het net. Toronto pakte door en scoorde nog drie keer, terwijl doelman Bernier een puike partij keepte en zijn doel verder schoon hield. De zevende winstpartij voor de Leafs in elf beurten. Langzaam sluipt de ploeg omhoog.

Tampa Bay Lightning – Minnesota Wild

IMG_20160103_093856

Tampa Bay Lightning, de Stanley Cup finalist van vorig seizoen, heeft zand in de motor zitten. De ploeg van Jon Cooper staat op een zesde plek in Atlantic. De Bolts namen het vannacht op tegen Minnesota Wild dat in gevecht is om een play-off ticket im Central en na de nederlaag van St. Louis Blues goede zaken kon doen.

Beide teams maakten er een aantrekkelijk schouwspel van, waarin Tampa Bay twee keer op voorsprong kwam en Minnesota even zoveel keer op gelijke hoogte. Met een 2-2 stand moest de beslissing na shootouts komen. Andrei Vasilevskiy pakte daarin de hoofdrol door alle drie de pogingen van Minnesota te keren en de 3-2 zege veilig te stellen voor de Lightning.

De stand in Atlantic:

Screenshot_2016-01-03-09-30-18-2-1

New Jersey Devils – Dallas Stars

IMG_20160103_094140

Een ploeg die misschien niet zo sexy is, maar het ongemerkt aardig doet is New Jersey Devils. De ploeg moest het zonder point leader Cammalleri doen in het duel tegen één van de kandidaten voor de Presidents’ Trophy, Dallas Stars. De Stars gaan fier aan kop in Central met liefst 12 verliespunten voorsprong op nummer twee St. Louis.

New Jersey speelde uitstekend en wist het spel van Dallas te ontregelen en te vetragen en sloeg toe op de juiste momenten. Na 40 minuten stond het vollesdig terecht op 2-0. Dallas laat zich dit seizoen niet snel gek maken en trok de stand gelijk om naar OT te gaan. John Moore scoorde daarin op de powerplay de winnende treffer voor de Devils.

Carolina Hurricanes – Nashville Predators

IMG_20160103_093929

Carolina Hurricanes weet eindelijk punten te koppelen aan het aardige spel. Met 18 uit de laatste 14 sprokkelt het de resultaten bij elkaar. Nashville Predators kon na de nederlagen van Dallas, St. Louis en Minnesota prima zaken doen op de ranglijst.

Carolina nam een 1-0 voorsprong, maar vergat de Preds de genadeklap uit te delen. Het kreeg de deksel, uitgerekend op een eigen powerplay, hard op de neus en zag Nashville shorthanded langszij komen. In overtime greep Nashville de zege door een goal van Ekholm. De eerste winst in 3-on-3 OT dit seizoen vor Nashville en twee hele belangrijke punten in de play-off race.

Colorado Avalanche – Calgary Flames

IMG_20160103_093749

Colorado leek even op weg om zich in de strijd te mengen om een wildcard ticket, maar drie nederlagen op rij hebben die inhaalrace weer even geparkeerd. Vannacht kwam Calgary Flames op bezoek, de ploeg die het vooral in eigen huis goed doet.

De Flames namen al vroeg in het duel de regie en stonden die nimmer af. Na de treffer van Dougie Hamilton in periode één, knalde Calgary in een tijdsbestek van vijf minuten nog drie treffers tegen de touwen. De Avs konden daar niks tegenover zetten, mede door een goed optreden van Flames doelman Karri Ramo.

De stand in Central:

Screenshot_2016-01-03-09-30-18-2-3

Columbus Blue Jackets – Washington Capitals

IMG_20160103_093832

We hadden meer van de Jackets verwacht voor aanvang van het seizoen dan de laatste plaats in Metro waar het nu staat. Slechts 31 punten stonden er voor aanvang van het duel met Washington Capitals op de teller. Hoe anders is dat met de bezoekers, want daar gaat alles crescendo. League leaders op verliespunten en een straatlengte voor op nummer twee New York Islanders.

De wedstrijd liet echter een ander beeld zien. Een ontketend Columbus dat Washington het vuur aan de schenen legde. Brandon Saad scoorde twee keer voor de thuisploeg, waaronder de 4-4 een minuut voor tijd, waar Columbus meer had verdiend. In OT verliet Jackets doelman McElhinney met een vreemde blessure het ijs. Vervanger Forsberg, eerder die ochtend aangekomen vanuit de AHL, werd de held door zijn doel metzes saves in OT schoon te houden en in de shootouts de winst te grijpen voor Columbus.

Pittsburgh Penguins – New York Islanders

IMG_20160103_094106

Een onvervalste directe rivalry confrontatie in Metro om een playoff ticket. Na het verlies van Washington en New York Rangers, konden zowel Pittsburgh Penguins als New York Islanders uitstekende zaken doen. De druk lag nog iets hoger bij de Pens die op een teleurstellende 5e plek staan in Metro.

Waar eerder dit seizoen de sterren Kessel en Crosby niet thuis gaven, stonden zij er gisteravond wél. De Penguins stormden langs de Islanders, die wel twee keer wisten te scoren. Toen was het echter al 5-0 voor de Pens, die Crosby 2x zagen scoren. Door de winst van Pittsburgh is het gat met de Islanders nu vijf punten en lijkt de strohalm binnen handbereik.

De stand in Metro:

Screenshot_2016-01-03-09-30-18-2-2

Los Angeles Kings – Philadelphia Flyers

IMG_20160103_094338

Los Angeles Kings. De ploeg waarvan velen verwachtten onder te gaan dit seizoen aan veel gedoe, steekt lachend naar iedereen de middelvinger op. Met een voorsprong van 12 punten leiden zij in de Pacific en staan ze op plek drie overall in de league. Philadelphia Flyers is een ander verhaal, zij bevinden zich in de onderste regionen.

De Kings namen een 2-0 voorsprong in periode één en daarna was het een kwestie van uitspelen. Maar daar hadden de Flyers geen trek in. Bij LA staat echter Jonathan Quick op doel en hij staat symbool voor de Kings van dit moment: onverstoorbaar en solid. De Flyers kwamen op 2-1, maar Quick weerstond de overige 15 schoten in periode drie. De vijfde zege op rij voor LA, die rustig aan de play-offs kunnen gaan boeken.

Edmonton Oilers – Arizona Coyotes

IMG_20160103_094251

Edmonton Oilers mist Connor McDavid, maar ondanks de laatste plek in Pacific mag het nog steeds hopen op een stunt door de play-offs te halen. De achterstand op de nummer twee in Pacific is zes punten. En die nummer twee, Arizona Coyotes, kwam op bezoek bij de Oilers.

De Yotes openden de score, maar zagen Edmonton erop en erover schieten naar een 2-1 voorsprong. Hierna nam Arizona het initiatief en liep het naar 3-2, maar het slotakkoord was voor de Oilers. Jordan Eberle maakte met zijn 2e van de avond de 3-3 gelijkmaker. Het duel werd in de shootouts beslist. Nugent-Hopkins was daarin beslissend voor de Oilers, die voor het eerst in vier duels weer eens wonnen.

San Jose Sharks – Winnipeg Jets

IMG_20160103_093708

San Jose Sharks kreeg een mooie kans om gebruik te maken van de nederlaag van Arizona. Het kreeg Winnipeg Jets op bezoek, de verrassende hekkensluiter in Central. De reden dat de Jets vies tegenvallen zit hem in de uitwedstrijden. 12 van de laatste 13 uitbeurten gingen verloren.

De Jets kenden echter in dit duel een keer geen plankenkoorts in een uitduel en sloeg op de juiste momenten toe. De Sharks haakten bij 2-0 nog wel even aan door een treffer van Burns, maar daarna liep Winnipeg weg naar een comfortabele 4-1 zege. De punten waren zeer welkom voor de ploeg van Paul Maruice, die nog wel de rij sluit in Central.

De stand in Pacific:

Screenshot_2016-01-03-09-30-18-2-4

Foto’s: Twitter

Ook leuk om te lezen