Nog geen terreinwinst in CBA-onderhandelingen

Door

De tijd begint te dringen en misschien is dat nu net wat de NBA-eigenaren willen. Laat de spelers maar voelen wat een lockout echt inhoudt. Ofwel: voel het maar in je portemonnee. Van enige terreinwinst in de nieuwe cao-onderhandelingen was dinsdag na vijf uur vergaderen in ieder geval geen sprake.

,,Nee, we hebben geen geweldige dag gehad. Het lijkt me fair dat te zeggen”, zo concludeerde NBA-commissioner David Stern. ,,Aan de andere kant hebben we gezegd dat het onze gezamenlijke taak is om te bepalen wat we van beide kanten willen. En twee, wat iedere partij voor zichzelf nodig heeft zodat we kunnen beginnen met het seizoen. Dat is nog steeds ons doel.”

Geen progressie, nog altijd een lockout en daardoor begint de klok nu echt te tikken. Maandag 3 oktober zouden de trainingskampen beginnen en dinsdag 1 november zou het nieuwe NBA-seizoen van start gaan. Al langer wordt gevreesd dat (een deel van) het seizoen verloren gaat wegens de moeizame onderhandelingen tussen eigenaren, spelers en de bond over een nieuwe collective bargaining agreement (CBA).

,,Wij zijn licht pessimistisch en ontmoedigd tegelijk over de mogelijkheid op tijd te starten en we zijn er niet zeker van dat we nog meer schade of vertraging oplopen om het seizoen te kunnen starten. De eigenaren zijn op dit moment niet geneigd om hun ingenomen stelling te verlaten”, aldus Bill Hunter, uitvoerend directeur van de spelersvakbond.

Het heetste hangijzer is en blijft het salarisplafond. In het huidige systeem kunnen de clubs dit plafond verleggen, waardoor er een scheefgroei is. Grote en succesvolle teams kunnen met simpele middelen meer geld uitgeven aan lonen. Het verschil tussen ‘arm en rijk’ wordt steeds groter. Daarom zijn de eigenaren voor een hard salary cap, waarin iedere ploeg zich aan het budget moet houden en er tevens voldoende onderlinge competitie moet zijn.

Van dit standpunt willen de 30 teambezitters totaal niet wijken. En dan blijven de heren zich ook nog vasthouden aan hun eis van een andere verdeling van de NBA-inkomsten. In de oude deal kregen de spelers hiervan 57 procent. Zij hebben al aangeboden te zakken naar 54,3 procent, maar dat is te weinig. De eigenaren willen dat de taart eerlijk verdeeld wordt: 50-50.

Al met al staan de partijen nog altijd lijnrecht tegenover elkaar en dreigen er delen van 2011-2012 in het water te vallen. Dat is niet de bedoeling, maar als het moet dan moet dan maar, vindt Hunter. ,,De spelers hebben ons geïnstrueerd dat ze bereid te zijn om de rit helemaal uit te zitten, dan dat ze nu de huidige voorstellen van de eigenaren accepteren.”

Foto: blogimages.thescore.com

Ook leuk om te lezen