Boise State stevig gestraft door NCAA

Door

Het is inmiddels geen verrassing meer, maar wie zich niet aan de regels van de NCAA houdt wordt daarvoor zonder meer gestraft en nu zijn ook de Boise State Broncos aan de beurt om privileges in te leveren en meerdere seizoen met beperkingen te moeten spelen.

De NCAA is van mening dat Boise State zich herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan overtredingen van de regels rondom kost en inwoning, vervoer en financiële steun aan studenten in verschillende takken van sport. Het meest kwalijk nemen ze hen dat ze studenten foutief en onnauwkeurig hebben geïnformeerd over de regels en dat daardoor verscheidene Broncos tegen straffen aan konden lopen.

Boise State liet inmiddels in een reactie weten dat ze door de snelle groei van hun athletics department niet de capaciteit hadden om de regels van de NCAA strikt genoeg na te leven en dat zij hun fouten niet ontkennen. De school accepteert de straf daarom ook, al gaven ze aan dat ze hadden gehoopt dat hun inmiddels zelf opgelegde beperkingen genoeg waren geweest.

Vanaf heden tot de zomer van 2014 mogen onder meer het football team minder spelers een volledige beurs aanbieden, waardoor de school voor sterspelers mogelijk minder interessant is voor de komende seizoenen. Ook is het aantal trainingen voor het football team teruggeschroefd en mogen onder meer het tennis en atletiekprogramma niet deelnemen aan verschillende evenementen.

Hiermee is de school stevig gestraft, maar is de mogelijkheid er wel om hun activiteiten voort te zetten en op een dusdanig niveau te blijven dat ze na de straf zich zeker weer kunnen manifesteren als topschool op het gebied van sport.

Dit seizoen kreeg het football team van Boise State nog te met maken ‘Dutch-gate’. De drie Nederlandse spelers Geraldo Boldewijn, Cedric Febis en Ricky Tjong-A-Tjoe kregen een dag voor de wedstrijd tegen de Georgia Bulldogs te horen dat ze niet mee mochten reizen vanwege problemen met hun eligibility. In die zaak is nog steeds geen oplossing gevonden.

1 Reactie

Ook leuk om te lezen