NBA Recap: Timberwolves winnen bij rentree Garnett

Door

Brooklyn Nets v Miami Heat - Game Five

Hoewel in Boston de sneeuw nog steeds in grote hoeveelheden valt, breekt hier in Nederland de lente voorzichtig aan. En gelijk de stijgende temperaturen in ons kikkerlandje, gaat het er in de NBA ook steeds heter aan toe. Grote vraag: wie rent gillend de keuken uit, en wie raakt er in de laatste fase van het seizoen niet van de kook?

Tip-Off: Garnett leidt Timberwolves naar stunt tegen Wizards
De Minnesota Timberwolves hebben weinig geluk gekend dit seizoen. Veel blessures, een aantal verliespartijen waar winst een betere beloning was geweest, en de discutabele eretitel ‘lelijk eendje’ in de Western Conference. Maar van de laatste zeven wedstrijden won Minnesota er vier, en belangrijker nog: Kevin Garnett is terug op het oude nest.

Vannacht speelde ‘nummer 21’ zijn eerste wedstrijd sinds zijn rentree bij de Timberwolves. De tegenstander was niet de minste: de Washington Wizards. Hoewel de hoofdstedelingen het de laatste paar wedstrijden erg moeilijk hebben – de afgelopen vier wedstrijden gingen verloren – was de verwachting dat ze de Timberwolves wel aan konden. Niets bleek minder waar: KG en de T-Wolves wonnen met twintig punten verschil: 97-77.

‘The Big Ticket’ speelde niet eens zo heel lang. Als starter stond hij slechts achttien minuten op het veld, waarbij hij vijf punten scoorde en acht rebounds pakte. Maar Garnett is niet gehaald om veel te scoren. Hij moet de jonge Timberwolves inspireren (of intimideren), en dat lukte kennelijk maar al te goed. De grote ogen van Andrew Wiggins spreken namelijk boekdelen: hier spreekt de meester.

In het tweede, derde en vierde kwart waren de Timberwolves heer en meester op eigen veld. Kevin Martin schoot veelvuldig raak en pakte mede daardoor 28 punten, en center Nikola Pekovic greep niet alleen 13 rebounds, maar legde ook 15 punten in het netje. Voeg daar 18 punten van Andrew Wiggins aan toe en je hebt een prima avondje voor Minnesota.

Aan de andere kant liep het voor geen meter bij de Washington Wizards, die volgens Sports Illustrated door de mand vallen als titelkandidaten. John Wall zit in een diepe vormcrisis en kwam ook gisteren niet verder dan vijf (!) punten. Niet dat hij daarmee onderdeed voor de rest van het team. De hoogste score kwam op naam van Otto Porter met dertien punten. Marcin Gortat was eigenlijk de enige die nog recht van spreken had met bijna een double double: negen punten en vijftien rebounds.

Het was, met andere woorden, de Timberwolves voor en de Timberwolves na. Een betere thuiskomst had Garnett zich daarom ook niet kunnen wensen. Net als LeBron James bij de Cavaliers heeft hij een kleine provinciale stad hoop gegeven op iets moois. En dat gevoel had volgens Associated Press-journalist Jon Krawczynski de overhand.

Overigens is de zure, norse Garnett met de terugkeer naar zijn oude liefde niet meteen verdwenen. ‘The Big Ticket’ had voor een journalist, die hem vroeg hoe zijn lichaam de twintig minuten tegen Washington had overleefd, niet alleen een sarcastisch antwoord klaar maar zijn lichaamstaal zei alles. You tell ‘m, KG.

Three Point Play
* Henry Walker – voorheen bekend als Bill Walker – zal met veel plezier terugdenken aan de wedstrijd van afgelopen nacht. In het Florida-onderonsje tussen Miami Heat en Orlando Magic leek het er lange tijd op dat Miami het onderspit zou gaan delven. Met een achterstand van zes punten schoot Walker, die een tiendaags contract heeft bij Miami, een driepunter raak om Miami dichterbij te brengen. En niet veel later, met drie punten achterstand, probeerden Dwyane Wade, Goran Dragic en de rest uit alle macht de stugge defensie van Orlando te penetreren. Niks leek te lukken, tot de bal wederom bij Walker terecht kwam. Een schot van ver, met nog maar een paar seconden op de klok. Nothing but net. In overtime wist Miami alsnog de winst veilig te stellen: 93-90. Tot grote vreugde van alles en iedereen, Walker voorop. Wie weet heeft hij een langer contract verdiend met zijn belangrijke driepunters.

* Een mooie match-up in het westen vannacht, met de Houston Rockets die Los Angeles Clippers ontvangen in Texas. Voor eigen publiek hielden de Rockets de Clippers maar ternauwernood van het lijf. Pas in het vierde kwart wist Houston afstand te nemen van de bezoekers, waardoor er aan het einde van de wedstrijd alsnog een duidelijke 110-105 zege op de borden stond. Het lukte de Clippers vooral om James Harden de eerste drie kwarten in bedwang te houden (Harden eindigde met 21 punten), maar in de laatste twaalf minuten kwam ‘The Bearded One’ toch nog tot een aantal mooie scores. En een fikse ruzie met tegenstander Chris Paul. Dat belooft nog wat voor de play-offs, waar beide teams elkaar best nog eens zouden kunnen gaan ontmoeten. Belangrijk is dan wel dat de Rockets een iets bredere selectie hebben: gisteren had Houston maar acht man tot zijn beschikking.

* In de redactie van SportAmerika wordt soms getwijfeld aan de titelkansen van de Atlanta Hawks. Toen de nummer één in het oosten een paar wedstrijden minder speelde en vooral dik verloor van de Toronto Raptors werd hier de noodklok geluid. Maar een en ander blijkt wat voorbarig. De ploeg van coach Mike Budenholzer heeft het ritme inmiddels weer terug en maakte vannacht vakkundig gehakt van de Dallas Mavericks, niet de minste ploeg. Het werd in Atlanta liefst 104-87. Zoals we van de Hawks gewend zijn sprong er niemand echt tussenuit, maar wél scoorden zowel de vijf starters als sixth man Dennis Schröder boven de tien punten. Schröder was met zeventien stuks zelfs het meest productief van iedereen, op de voet gevolgd door Kyle Korver (zestien punten). Bij de Mavs deed Monta Ellis het net iets beter dan de Hawks met negentien punten, maar de rest van zijn ploeg worstelde nadrukkelijk. Of het met de geschorste Rajon Rondo beter was gegaan is een vraagteken. Het is immers een rommeltje in Dallas – schrijver dezes heeft juist in hun titelkansen weinig fiducie. Het lek bij de Hawks is in ieder geval boven!

Stat of the Night
Knap werk van Evan Turner. De speler van de Boston Celtics speelt dit seizoen vrij onopvallend, maar had vannacht tegen de New York Knicks een sterke avond. Nu heeft elke tegenstander bij de Knicks vrij spel, maar lang niet iedereen komt tot een triple double. Turner wel. Respect!

The Paint
Memphis heeft een hele goede basketballploeg. Sacramento heeft een aantal aardige spelers. Maar toch maken beide teams er een potje van. Je zou niet zeggen dat dit de NBA is waar je naar kijkt. Geen wonder dat de Grizzlies verloren met 102-90.

Over de Grizzlies en de Kings gesproken: DeMarcus Cousins was tijdens de wedstrijd (zoals wel vaker) uit zijn hum. Hij had het aan de stok met Zach Randolph, die hem twee ellebogen uitdeelde, en leefde zich uit op een stoel. Arme stoel.

Over arm gesproken: na zijn score besluit Jusuf Nurkic sociaal te zijn en de bal aan Markieff Morris te geven na een uitzonderlijke slechte flop. Het levert Nurkic een technical foul op. Zijn Denver Nuggets verloren bovendien de wedstrijd met 110-96.

Het is een tijdje geleden dat we deze Deron Williams zagen. Bij de Brooklyn Net is hij geen schim van de talentvolle speler die hij was, maar hier gaat de trucendoos even open. Voor de uitslag maakte het niet uit: de New Orleans Pelicans wonnen de wedstrijd met 102-96.

Box Score
Miami Heat – Orlando Magic: 93-90 (OT)
Dallas Mavericks – Atlanta Hawks: 87-104
New York Knicks – Boston Celtics: 94-115
Charlotte Hornets – Chicago Bulls: 98-86
Los Angeles Clippers – Houston Rockets: 105-110
Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks: 88-104
Washington Wizards – Minnesota Timberwolves: 77-97
Brooklyn Nets – New Orleans Pelicans: 96-102
Phoenix Suns – Denver Nuggets: 110-96
Los Angeles Lakers – Utah Jazz: 100-97
Memphis Grizzlies – Sacramento Kings: 90-102
San Antonio Spurs – Portland Trail Blazers: 95-111

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen