NBA 30 in 30: New Orleans Pelicans

Door

New Orleans Hornets Announce Name Change

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de New Orleans Pelicans.

Afgelopen seizoen
Voor de start van het seizoen waren de verwachtingen hooggespannen. Met nieuwkomer Tyreke Evans werd een plek in de play-offs niet als onbereikbaar geacht. Ook eigenaar Tom Benson temperde de verwachtingen allerminst met een aantal beloftes. Voor veel fans was dit het eerste seizoen sinds het vertrek van Chris Paul waar ze echt naar uitkeken.

Met vierendertig gewonnen wedstrijden kan je niet anders dan concluderen dan dat de resultaten uiteindelijk toch tegengevallen zijn. Als gevolg van blessures, kreeg de jonge kern van het team nooit echt de kans om langere tijd met elkaar samen te spelen. Daarnaast kon ook Evans zijn rol in zijn nieuwe team nog niet echt vinden.

In de met goede teams overspoelde Western Conference moest je top zijn om mee te kunnen doen om de plaatsen die recht geven op de play-offs. Hoewel de Pelicans niet konden wedijveren met de Mempis Grizzlies of de Dallas Mavericks, kan niet worden gezegd dat ze er helemaal niets van bakten. Een optimist zou kunnen zeggen dat de volgende stap op weg naar een topteam vorig jaar gemaakt is.De pelikanen
UIT: Al-Farouq Aminu (FA), Anthony Morrow (FA), Brian Roberts (FA),  Jason Smith (FA), Greg Stiemsma (FA)

IN: Omer Asik (Trade), Omri Casspi (Trade), Jimmer Fredette (FA), John Salmons (FA), Russ Smith (Draft), Patric Young (Draft)

Veel zal afhangen van de fitheid van de Pelicans gedurende het hele seizoen. Ze hebben laten zien dat ze met periodes fantastisch kunnen spelen, maar kunnen ze dat ook over langere tijd? Het aantrekken van Omer Asik zorgt er in ieder geval voor dat ze defensief een extra wapen hebben, mits Asik speelt zoals in het seizoen 2012-2013. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat Anthony Davis wat meer energie in andere aspecten van het spel kan gaan leggen.

De zwakke plek ligt op de positie van point guard. Wanneer Jrue Holiday weer zoveel wedstrijden mist als hij vorig seizoen deed, zijn de New Orleans Pelicans aangewezen op rookie Russ Smith. Ook hebben de Pelicans Jimmer Fredette aangetrokken. Voormalig supertalent, maar tegenwoordig speelbal in meerdere trades. Misschien kan hij eindelijk zijn potentieel tot uiting brengen.

The Brow
Zonder ook maar een wedstrijd gespeeld te hebben in de NBA mocht Anthony Davis mee met Team USA naar de Olympische Spelen in Londen. Lovend waren de reacties op zijn spel, en voornamelijk zijn leergierige houding naar de supersterren. Als fan op de eerste rij vertrok hij, als lid van het team kwam hij thuis.

Dat zijn ontwikkeling sindsdien niet heeft stilgestaan, is een eufemisme. Kevin Durant noemde Anthony Davis potentieel de nieuwe MVP, Garnett zei dat Davis van hem een dwerg maakte. Slechts eenentwintig jaar is The Brow, maar niemand die geen rekening houdt met de voormalig inwoner van Chicago. Vorig seizoen was hij, mits fit, meer dan indrukwekkend. Met eenentwintig punten, tien rebounds en een paar blocks per wedstrijd werd hij door Adam Silver verkozen tot All-Star in zijn eigen New Orleans.

De ervaring van het wereldkampioenschap in Spanje zal van hem ongetwijfeld een nog completere speler gemaakt hebben. Van schieten tot rebounden, en van aanvallers afstoppen tot schoten blokeren, alles kan AD23. Toch moet hij daarvoor wel fit blijven. Als het hem lukt alle wedstrijden dit seizoen te spelen, zal het niemand verbazen als hij wederom tot All-Star verkozen wordt.

Mascotte
Vorig seizoen was het eerste seizoen dat het basketbalteam uit New Orleans weer bekend stond onder de naam Pelicans. Daarvoor was het een tijd lang de New Orleans Hornets. Bij een nieuwe naam hoort natuurlijk een nieuw logo, nieuwe tenues en misschien nog wel belangrijker: een nieuwe mascotte.

Gekozen werd voor Pierre the Pelican. Een creatie zo angstaanjagend dat kinderen liever een blokje omliepen. Niet echt handig bij een mascotte. Geluk bij een ongeluk was dat tijdens een potje basketbal voor mascottes Pierre ten val kwam. Een gebroken snavel was het resultaat. Na een langdurige operatie was Pierre wel fit genoeg om het mascottevak vol passie uit te oefenen. Meer kindvriendelijk zou hij moeten zijn na de facelift. Of dat gelukt is? Oordeel zelf:

NEWS: @PierreTPelican underwent successful surgery yesterday at Ochsner Medical Center – http://t.co/qI6gXts2J1 | pic.twitter.com/PdcWhzaOKF

Y7LQ0Q

Prognose 2014-2015
Wederom zijn de verwachtingen voor dit seizoen hoog bij de achterban van NOLA. ‘Het kan bijna niet dat we wederom zoveel pech hebben’, is de gedachte bij de fans van de Pelicans. Toch is er veel onzeker. Ryan Anderson en Jrue Holiday komen terug van blessures, de point guard positie is verre van goed bezet en Omer Asik moet het ook nog maar laten zien. Misschien is de zomer in Spanje wel het begin van overbelasting voor Anthony Davis. Om nog maar te zwijgen over de loodzware concurrentie in het Westen.

Maar voor de optimistische fans is er natuurlijk veel meer reden om uit te kijken naar het begin van dit seizoen. De jonge kern van het team is weer een jaar verder. Asik is zielsgelukkig om weg te zijn uit Houston en Anthony Davis gaat zonder twijfel weer een stap dichter naar een MVP-award zetten.  

Vorige previews: 30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings / 24. Boston Celtics.

Foto: Getty Images

3 Reacties
 1. Bahadir 8 jaar ago

  Een ‘starting 5’ bestaande uit Holiday, Gordon, Evans, Davis en Asik met als 6th man Ryan Anderson is zeker niet verkeerd.

  Mits iedereen fit blijft zie ik de Pelicans zeker strijden voor één van de laatste playoff-spots. De grote vraag is hoe Jrue Holiday en Eric Gordon terug gaan keren van hun blessures.

 2. Lars Koster 8 jaar ago

  Dit gaat het jaar van de pelicans worden.
  Anthony Davis heeft eindelijk een goede center naast hem en dat zorgt er voor dat hij zijn eigen spel kan gaan spelen en minder de rommel van andere hoeft op te ruimen.
  Plek 7 of 8 moet zeker haalbaar zijn.

 3. Ik denk dat ze net tekort gaan komen voor de play-offs. Het Westen is zooo diep en 50 games win je niet zomaar.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen