College Football Preview: Big-12

Door

Eind augustus barst het spektakel dat college football heet weer los. Voorafgaand aan de start van het seizoen neemt SportAmerika de grote conferences door en bespreken wij de grote favorieten per conference en de grote prospects die we komend seizoen in de gaten moeten gaan houden. De tweede preview: de Big-12 conference.

Big-12 in 2013

Met een conference record van 8 overwinningen en 1 nederlaag kroonden de Baylor Bears zich tot Big-12 kampioen. Overall record: 11-2.

Bowl Games

Buffalo Wild Wings Bowl: Michigan Wolverines vs. Kansas State 14-31

Alamo Bowl: Oregon Ducks vs. Texas 30-7

Holiday Bowl: Texas Tech vs. Arizona State Sun Devils 37-23

Cotton Bowl: Missouri Tigers vs. Oklahoma State 31-41

 

BCS Bowl Games

Fiesta Bowl: Baylor Bears vs. UCF Knights 42-52

Sugar Bowl: Alabama Crimson Tide vs. Oklahoma Sooners 31-45

 

Dat de Baylor Bears de Big-12 wonnen, mag geen verrassing genoemd worden. Samen met de Oklahoma Sooners zijn de Bears het sterkste team uit de conference. Nadat de Bears in RG3 al een geweldige quarterback hadden, doet Bryce Petty niet voor hem onder. Onder zijn leiding wisten ze hun favorietenrol waar te maken. Petty was goed voor meer dan 4.200 yards en 32 touchdowns. Statistieken die er mogen wezen.

Hoewel de Bears aankomend seizoen een zwaardere kluif zullen krijgen, zal Petty een garantie voor succes zijn.

De Favoriet: Oklahoma Sooners

De Oklahoma Sooners wisten in de Sugar Bowl af te rekenen met het onverslaanbaar geachte Alabama. De Crimson Tide, normaal gesproken gevreesd om hun defense, kregen 45 punten om hun oren/ Voor aankomend seizoen zijn de verwachtingen hoog gespannen en een plek in de (nieuwe) play-offs moet mogelijk zijn.

Verder spreekt het speelschema in het voordeel van de Sooners. Op papier komen er slechts twee teams op bezoek die een bedreiging kunnen vormen voor Oklahoma: Oklahoma State en Baylor.

De Contenders: Baylor Bears, Texas Longhorns, Kansas State Wildcats en TCU

Naast Oklahoma zijn er drie andere ploegen die op papier een goede kans maken om er met het Big-12 kampioenschap vandoor te gaan: Baylor, Kansas State en TCU.

Let vooral op de Kansas State Wildcats. Die gaan voor een aantal verrassingen zorgen. De wedstrijd tegen de Auburn Tigers die gepland staat voor 18 september zal een spectaculaire worden.

Zoals al eerder genoemd zullen de Baylor Bears meestrijden in de top van de conference en wie weet zien we ze in de play-offs terug. De combo Bryce Petty / Antwan Goodley gaat hoge ogen gooien.

TCU Horned Frogs gaan een aangename verrassing worden binnen de Big-12. Met twee goede quarterbacks in Luke Joeckel en Trevone Boykin. Daarbij weet coach Gary Patterson zijn defensies altijd goed neer te zetten.

Tot slot een vermelding voor de Oklahoma State Cowboys, die met 41 overwinningen in de laatste vier jaar weten hoe het is om op een hoog niveau te blijven presteren, en ook komend seizoen zullen de Cowboys weer een lastige ploeg zijn om te verslaan.

 

Heisman Kandidaten

1. Bryce Petty (QB, Baylor)

Misschien iets minder dan Marcus Mariota en Jameis Winston (word hij de tweede QB ooit die de Heisman twee keer achter elkaar gaat winnen?), maar toch een zeer goede college quarterback. Vele ogen zullen op hem gericht zijn en wat mij betreft een outsider voor de Heisman.

2. Tyler Lockett (WR, Kansas State)

De belangrijkste offensief ingestelde speler binnen de Big-12. Afgelopen seizoen goed voor zeven wedstrijden met meer dan 100 reception yards.

3. Davis Webb (QB, Texas Tech)

Na Petty de quarterback met de hoogste rating. Aankomend seizoen de onbetwiste nummer één op  die positie en heeft alle steun van coach Kliff Kingsbury.

4. Antwan Goodley (WR, Baylor)

Het fysiek van een running back gecombineerd met de snelheid van een TGV. Gecombineerd met Petty een dodelijke offensieve combinatie.

5. Trevor Knight (QB, Oklahoma)

Liet tijdens de Sugar Bowl zien hoeveel kwaliteiten hij als signal caller heeft. Als die dat wekelijks kan laten zien, kan-ie er zomaar met de Heisman vandoor gaan. Echter was hij vorig jaar soms ook ronduit dramatisch. De vraag is dus welke Trevor Knight er komend seizoen zal op staan bij Oklahoma.

Foto’s: Getty Images

 

Ook leuk om te lezen