NLCS: Brewers pakken Kershaw, Dodgers aan voor 1-0 voorsprong

Door

De Milwaukee Brewers zijn de NLCS goed begonnen. In een kolkend eigen Miller Park versloegen de Wisconsinites de favoriete Los Angeles Dodgers met 6-5. Na een vroege en ruime voorsprong had Milwaukee’s bullpen enige moeite met het vasthouden van het verschil, maar het collectief hield stand. Dankzij de overwinning voeren de Brewers de NLCS nu met 1-0 aan, op weg naar duel 2, dat zaterdagavond plaatsvindt.GETTING TO KERSHAW

De belangrijkste taak voor de Brewers was zo snel mogelijk Clayton Kershaw uit de wedstrijd zien te krijgen. Ondanks een mager postseason-C.V. is LA’s ace nog steeds één van de beste werpers in de league. Deze missie leek de eerste twee innings niet te slagen. De lefty kreeg slechts twee singles tegen in zijn eerste twee innings en zag superster Manny Machado de Dodgers zelfs op een 1-0 voorsprong slaan. De infielder sloeg een 2-0 change-up over de hekken voor zijn derde homerun van de postseason.


 

Met hun ace op de heuvel en de vroege voorsprong leken de Dodgers op rozen te zitten, maar de Brewers zijn niet een ploeg die snel opgeeft. Starter Gio Gonzalez werd, zoals verwacht, vroegtijdig gewisseld. Na 2.0 innings werd Brandon Woodruff uit de bullpen gehaald om het van de lefty over te nemen. De beslissing om Gio niet te liften voor een pinch-hitter, één inning later, leek op het oog een vreemde, maar Craig Counsell bewees eens te meer dingen te weten die de rest van de wereld niet wist.

Na een schone inning op de heuvel, stapte Woodruff in het slagperk als lead-off-hitter in de derde inning. Tegen Kershaw. And then…

DOORDUWEN

De homerun was duidelijk een streep door de rekening van Kershaw, die begon te kraken in de derde inning. Een single van Cain een vrije loop voor Yelich zette lopers op de honken en een passed ball door catcher Yasmani Grandal (die met twee doorgeschoten ballen, een catcher interference error en een vangfout een erg slechte wedstrijd speelde) gaf Hernan Perez de kans om met een sac-fly het tweede Brewers-punt over de plaat te slaan.

De inning was het breekpunt in de wedstrijd, zeker toen Woodruff vanaf de heuvel in de vierde inning Muncy, Machado en Kemp met drie slag naar de kant stuurde. In de bottom of the inning drukte Counsell opnieuw op de juiste knoppen. Hij wisselde Woodruff voor pinch-hitter Domingo Santana, die zijn break-out 2017 in 2018 geen vervolg kon geven. In de play-offs, echter, stond Santana er wanneer het moest.

 

Santana’s hit maakte een einde aan Kershaw’s dag. De werper is nu 8-8 met een 4.34 ERA in de play-offs gedurende zijn anderzijds indrukwekkende carrière. De play-offs blijven een struikelpunt voor de lefty.

Een RBI-single van Braun in dezelfde inning gaf de Brewers overigens een 5-1 voorsprong, waarmee het duel — mede met de Brewers-bullpen in vorm — gespeeld leek te zijn. Mogelijk was het om die reden dat Dodgers-manager Dave Roberts zijn langdurig geblesseerde werper Julio Urias in de zevende inning op de heuvel durfde te zetten. Heel goed pakte die beslissing niet uit, want Jesus Aguilar had geen moeite met een slechtgeplaatste 81 mph change-up.

POGING TOT COMEBACK

Toch bleek het duel in de latere innings niet zomaar gespeeld. De Brewers merkten dat de Dodgers, in tegenstelling tot de Rockies, wél over een offense beschikken die niet zomaar opgeeft. Een trio Brewers-relievers liep tegen wat problemen aan in de achtste en negende inning. De problemen begonnen met mid-season-aankoop Xavier Cedeño, die een honkslag tegenkreeg van Yasmani Grandal. Na een force-out voor Pederson werd Cedeño vervangen door Soria, die op zijn beurt een lead-off-hit kreeg te verwerken, nu van Chris Taylor.

Een strikeout voor Turner en een walk voor Muncy zette lopers op alle honken en bracht Counsell uit de dug-out. Voor de eerste keer tijdens dit duel maakte de manager een inschattingsfout: hij bracht reliever Jeremy Jeffress binnen de lijnen. Jeffress is de enige Brewers-werper die deze postseason nog niet in vorm lijkt (verre van). De rechtshander wist de deur ook nu weer niet dicht te gooien, zelfs niet met twee uit.

KNEBEL TO THE RESCUE

Closer Corey Knebel kwam met de 6-4 voorsprong op de heuvel in de negende inning en hij wist de Brew Crew naar een overwinning te leiden. Een RBI-triple voor Chris Taylor maakte het nog wel een one-run-game, maar uiteindelijk trok Milwaukee aan het langste eind. Het duel werd aan het eind spannender dan het voor het merendeel was, maar als dit een reclamespotje was voor de play-offs, kon er een Gouden Loeki naartoe. Dit kan een mooie reeks gaan worden.

UP NEXT

De twee ploegen staan vanavond opnieuw tegenover elkaar, wederom op Miller Park in Milwaukee. Voor de Brewers start werper Wade Miley. De lefty hield eerder in de play-offs de Rockies onder controle en moet nu proberen zijn ploeg met een 2-0 voorsprong naar LA af te laten reizen. De Dodgers sturen Zuid-Koreaan Hyun-Jin Ryu naar de heuvel. Ryu domineerde de Braves in zijn eerste postseasonstart van het jaar. Aan hem de taak de series op gelijke hoogte te brengen.

Het duel begint om 22:09 uur Nederlandse tijd en is te zien op MLB.TV en Fox Sports NL (kanaal 4).

Coverfoto: Dylan Buel/AFP

Ook leuk om te lezen