Fantasy Baseball League: Busts

Door

Vandaag is de grote dag. Alle deelnemers aan de Sport Amerika Fantasy Baseball League, of andere natuurlijk, zullen vanavond hun draft gaan volgen. Waar we dinsdag al de mogelijke steals bespraken, bekijken we vandaag naar de spelers die blessuregevoelig zijn of boven hun kunnen hebben gespeeld en daardoor erg hoog in de lijst staan, terwijl ze het niet waard zijn om zo vroeg te draften. Oftewel: De busts van de drafts.

Jose Bautista (foto): Bautista staat om duidelijke redenen hoog (36) in de lijst: hij sloeg 54 home runs vorig jaar en sloeg bovendien 124 punten over de plaat. Toch brengt het draften van Bautista de nodige risico’s met zich mee. Bautista sloeg voor 2010 nooit meer dan 16 home runs en had nooit meer dan 63 RBIs. De Blue Jays verwachten dat hij zijn seizoen van 2010 nog een aantal keer kan herhalen en gaven hem een dik nieuw contract, maar ik verwacht dat zijn statistieken een stuk minder zullen worden. Vooral omdat zijn slaggemiddelde over zijn hele carrière vaak niet heel ver boven de .200 uitkwam. Ik verwacht dat Bautista wel weer een behoorlijk seizoen zal draaien, maar denk niet dat hij in de buurt zal komen van de stats die hij vorig seizoen had. Ik zou hem dan ook zelf niet in de derde/vierde ronde draften.

Chase Utley: Utley werd vorig seizoen al geplaagd door blessures en kwam daardoor slechts tot .275 en 16 home runs. Dit seizoen kwam hij in Spring Training nog niet een keer in actie, waardoor hij het seizoen zeer waarschijnlijk op de disabled list begint. De peesontsteking in zijn knie is behoorlijk hardnekkig en het is nog onduidelijk hoe lang Utley hierdoor uitgeschakeld zal zijn. Het is daarom redelijk riskant om Utley al vroeg in de draft te selecteren. De tweede honkman van de Phillies die in 2008 een van de grootste kandidaten voor de NL MVP Award, maar heeft de laatste seizoenen veel last van kleine en grotere blessures. Daarom vraag ik me af of het een goed idee is om hem al in de tweede ronde te draften (Utley is door Yahoo geranked als 13e speler overall).

Matt Wieters: Een goede catcher is in de draft lastig te vinden, maar van Matt Wieters zou ik niet te veel verwachten. Hij werd behoorlijk gehyped toen hij net doorbrak bij de Orioles in 2009, maar kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. Vorig seizoen, zijn eerste volledige seizoen in de Majors, kwam hij niet verder dan .249 met 11 home runs en 55 RBIs. Wieters, wiens O-Rank 108 is, zou ik alleen kiezen in het geval dat je in de latere rondes nog geen catcher hebt en echt niets beters kunt vinden.

David Ortiz (foto): ‘Big Papi’ kende de laatste jaren steevast een slow start, maar wist dat in de tweede helft van het seizoen nog om te zetten in een behoorlijk seizoen. In 2010 sloeg hij nog 32 home runs, maar Ortiz wordt dit jaar 36 en de vraag is hoe lang hij nog op dit niveau kan blijven presteren. In de laatste jaren, sinds de steroids uit het honkbal verbannen zijn, zien we steeds meer spelers van boven de 35 aftakelen. Koppel daaraan het feit dat je Ortiz alleen in kunt zetten als Utility (hij kan als DH op geen enkele andere positie spelen) en je merkt dat er een behoorlijk risico kleeft aan het draften van ‘Big Papi’, wiens O-Rank 136 is.

Scott Rolen: Nog een speler die dit jaar 36 wordt. Scott Rolen heeft bovendien een flinke reeks blessures achter de rug: sinds 2005 speelde hij slechts twee seizoenen meer dan 130 wedstrijden. 2010 was daar een van en was zijn beste seizoen sinds 2004. De derde honkman van de Reds sloeg .285 met met 20 home runs en 83 RBIs en was de leider van het jonge team in Cincinnati, dat de playoffs bereikte door de NL Central Division te winnen. De kans dat hij, op 36-jarige leeftijd, opnieuw een heel seizoen fit kan blijven lijkt klein. Laat staan dat hij opnieuw tot zulke stats kan komen. De projections voor Rolen van verschillende sites zien er al een stuk minder florissant uit dan zijn stats van 2010. Hij zal niet verder komen dan een slaggemiddelde van .270-.280 met 14-17 home runs en 62-77 RBIs. Op zich geen heel slecht seizoen, maar voor een fantasy team ook niet erg interessant.

Dan zijn er natuurlijk nog de duidelijke gevallen, de zwaar geblesseerden zoals Adam Wainwright en de spelers die een behoorlijk deel van het seizoen zullen missen: Johan Santana en wellicht A’s closer Andrew Bailey.

Foto: dailycaller.com

1 Reactie
  1. Lennart 12 jaar ago

    Ik vraag mij af of Bautista een bust is. Ik heb hem zelf niet gedraft, maar heb hem niet ontweken. Velen spreken van een fluke, maar hoe kan je van 16 naar 54 homeruns gaan als je niet iets structureel hebt veranderd/verbeterd?

    Ik denk dat hij veel critici zal verbazen, omdat hij goed gaat presteren (30-35 homeruns) moet mogelijk zijn.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen