Who’s better, who’s best (#60) : Steve Young

Door

Nu er een lockout is in de NFL en het nieuwe seizoen nog ver weg lijkt, komen wij met SportAmerika de komende weken met iets nieuws.

In de serie ‘Who’s better, who’s best’bespreken we de komende tijd de beste 60 spelers in de geschiedenis van de NFL. Uiteraard moet dit met een korrel zout genomen worden, want dit kan niet anders dan puur subjectief zijn. Eerst en vooral is het vanaf 1960.

Spelers als Sammy Baugh en Don Hutson worden in het boek opgenoemd als beste van de pioneers, maar op de uiteindelijke lijst komen ze dus niet. Spelers op special teams (kickers, punters, returners) werden ook niet in de lijst opgenomen.

De lijst hebben wij rechtstreeks overgenomen van het boek ‘Who’s better, who’s best in football?’ van schrijver Steve Silverman. Over de volgorde van dit boek valt uiteraard eindeloos te discussiëren, maar dat zal ons niet beletten om vanaf vandaag dagelijks een speler naar de voorgrond te schuiven, beginnende met nummer 60.

Who’s better, who’s best nummer 60: Steve Young

Op de 60ste plaats van de lijst staat een quarterback die niet eens gedraft werd door een team in de NFL. Na zijn spelersloopbaan in Brigham Young University werd hij in de draft van de ondertussen vergeten USFL, United States Football League, gekozen in de eerste ronde door de Los Angeles Express.

Het team was opeens bankroet en Young tekende bij de Tampa Bay Buccaneers, maar na twee slechte seizoenen werd hij naar San Francisco getransfereerd.

Steve Young speelde bij de San Francisco 49ers jaren in de schaduw van een van de beste quarterbacks aller tijden, Joe Montana. In 1991 kreeg hij eindelijk zijn kans en die greep hij met beide handen.

Vanaf 1993 werd hij voltijds starter, mede door de overstap van Montana naar Kansas City. Young en de 49ers wonnen in 1994 de Super Bowl tegen de San Diego, waar hij met 6 touchdownpassen een record vestigde.

Hij speelde in zeven Pro Bowls, werd twee maal verkozen tot meest waardevolle speler in de NFL en mocht in 2005 zijn plaats in de Pro Football Hall of Fame verzekeren. Niet slecht voor iemand die nog 59 spelers voor hem moet laten in de lijst.

Foto: nflsniper.com

Ook leuk om te lezen