NHL Recap: Dutch pride! Daniel Sprong scoort 1e goal

Na de vier fantastische duels van gisteren kunnen we ons verheugen op 30 wedstrijden in 4 dagen tijd. Te beginnen met de 8 duels van afgelopen nacht. En met een programma om te watertanden! Onder anderen Arizona vs. Minnesota, Montreal vs. New York Rangers en Washington vs. Chicago stonden op de rol. Mocht je het niet gezien hebben vannacht? Geen probleem! We kunnen maar één highlight bedenken die eruit ‘Sprong’. Het was de nacht dat de Nederlander Daniel Sprong zijn 1e NHL goal scoorde! Maar daarnaast zagen we Washington afreken met Chicago, Dallas winnen bij Tampa Bay en New York Rangers verliezen bij Montreal Canadiens. Jens Demuynck, Rowdy van Grieken en Ed Versteeve blikken terug.

Pittsburgh Penguins – Ottawa Senators

IMG_20151016_081825

Eén van de ploegen die een teleurstellende start van het seizoen kennen is Pittsburgh Penguins (0-0-3). Behalve 0 punten, is ook de povere productie tot nu toe (3 goals) opvallend te noemen. Vannacht namen de Pens het op tegen Ottawa Senators (3-0-1), de ploeg  die gisteren de Columbus Blue Jackets een pak slaag gaven in eigen huis.

De Penguins wilden eindelijk van die verdomde 0 af en begonnen hard aan de eerste periode. De Senators werden overklast op het vlak van Shots On Goal: 16-6. Onze Nederlandse trots Daniel Sprong had daar ook zijn aandeel in met twee doelkansen. Vooralsnog geen doelpunt in de NHL voor Sprong. Althans…toen nog niet… Nu ging men de eerste rust in met een brilscore. De Penguins hadden een kwartiertje om na te denken hoe men nu eindelijk eens gaat beginnen scoren.

En blijkbaar heeft dat kwartiertje goed geholpen, want Pittsburgh had amper 23 seconden nodig om te scoren. Het was Malkin die met zijn eerste van het seizoen de 0-1 maakte. Een kleine twee minuten later achtte Sprong dan zijn moment gekomen om zijn allereerste doelpunt in de NHL te maken. Sprong kreeg de puck aangespeeld van Cullen en hij twijfelde niet, met een wrist shot liet hij Anderson kansloos!

Ook in de derde periode domineerden de Penguins, maar scoren zat er niet meer in. De Penguins pakken zo hun eerste punten van dit seizoen. Verder onthouden we dat Sprong een sterke wedstrijd speelde, hij scoorde zijn eerste in de NHL, maar daarnaast had hij ook 4 SOG. Dat was even veel als bijvoorbeeld een Phil Kessel en zelfs één meer dan superster Sidney Crosby. Sprong werd ook verkozen op NHL.com als de First Star of the Game.
3stars

New York Islanders – Nashville Predators

NYI-NSH

Om aansluiting te houden bij de kop van de Metropolitan Division moest New York Islanders (1-1-1) aan de bak tegen de koploper van de Central Division, Nashville Predators (3-0-0). De Preds zijn nog ongeslagen dit seizoen en hoopten die reeks voort te zetten in Brooklyn vannacht. Nashville is in vorm en dat bewezen ze nogmaals in de eerste periode. De Islanders werden weggespeeld in eigen huis (SOG: 7-17), maar ze konden de schade in doelpunten wel beperken. Greiss werd maar één keer geklopt, na twee minuten was het Watson die de Predators op voorsprong kon brengen. New York probeerde zich wel in de eerste periode te knokken, maar ofwel stuitte men op de sterke verdediging ofwel stond Rinne in de weg.

Het tweede bedrijf ging meer gelijkopgaand. Opnieuw een pak kansen, maar deze keer waren de kansen wat beter verdeeld over de twee teams (SOG: 13-17). Met zoveel kansen kan het bijna niet anders dat er ook uit gescoord werd. Het was eerst Forsberg die er met een binnentikker 0-2 van maakte.

Daarna kwamen de Islanders beter in de wedstrijd en kregen ook zij kansen. Dat leidde uiteindelijk tot twee doelpunten in zes minuten tijd. Anders Lee en Okposo bracht de stand terug gelijk met nog één periode te gaan. De Islanders vervolmaakten hun comeback in de derde periode door er 2-3 en 2-4 van te maken. Doelpuntenmakers van dienst waren Kulemin en Tavares. Nashville mocht dan wel zoveel kansen op doel hebben – Nashville zou eindigen met 47 SOG, het zijn de doelpunten die tellen. James Neal bracht de spanning er wel nog door er 3-4 van te maken, maar Greiss weigerde daarna om nog meer tegendoelpunten te slikken. De Predators leiden zo hun eerste nederlaag van dit seizoen. De Islanders schuiven op naar een 5 op 8.

Washington Capitals – Chicago Blackhawks

WSH-CHI

Washington Capitals (1-0-1) ontving Chicago Blackhawks (2-0-2). Beide ploegen behoren worden tot de kanshebbers op de Stanley Cup gerekend. Washington verloor dinsdagnacht met liefst 5-0 van San Jose Sharks. Opvallende afwezig: Alex Ovechkin die zich verslapen had voor de ochtendtraining en gepasseerd werd. Chicago kwam gisteren in actie en verloor met 3-0 van Philadelphia. Beide ploegen konden wel een opsteker gebruiken.

De Capitals hadden duidelijk iets goed te maken na hun nederlaag tegen de Sharks en begonnen verschroeiend aan de wedstrijd. Met fris aanvallend hockey drukten ze de Blackhawks terug op hun eigen helft. Het eerste schot op doel van Chicago kwam er pas na 10 minuten, een minuut eerder had T.J. Oshie er met zijn eerste voor Washington 1-0 van gemaakt.

Een meer dan verdiende voorsprong als je de SOG er bij neemt: 8-0. In het tweede deel van de eerste periode was het spel meer in evenwicht, maar Chicago kreeg pas kansen op de PP. Scoren lukte echter niet.

In de tweede periode werden de rollen omgedraaid. Chicago was nu veel gretiger en won meer duels dan de Capitals. Op sommige momenten was het echt pompen of verzuipen voor Washington, maar op zo’n momenten kan je rekenen op een goede goalie. Holtby hield elke puck tegen. Nog een ander gelukje was dat Washington de 0-2 kon maken tegen het gang van het spelbeeld in. Eerste kans voor hun in de tweede periode en doelpunt én wat voor een. Darling had geen verhaal tegen het schot van Carlson vanop de blue line.

In de laatste periode werd het nooit meer spannend. Het werd al vlug 0-3 door een doelpunt van Niskanen, weliswaar heel snel gevolgd door een doelpunt van Chicago. Het was Svedberg die zijn eerste doelpunt in de NHL maakte. Washington had echter het evenwicht terug hersteld en de Blackhawks kwamen er niet meer uit. Vijf minuten voor tijd legde Ovechkin de 1-4 eindstand vast. Chicago verliest zo voor de tweede dag op rij en zit nu aan 4/10. Washington heeft hetzelfde aantal punten, maar heeft dat wel gehaald in twee matchen minder.

Montreal Canadiens – New York Rangers

MTL-NYR

Een andere kraker werd vannacht gespeeld in het Bell Centre. De koploper van de NHL op dit moment, Montreal Canadiens (4-0-0), ontving New York Rangers (3-1-0) . Max Pacioretty (MTL) is hot met 4 goals tot nu toe en een plus/minus rating van +6. Bij New York onderscheidde Lundqvist zich dit seizoen al met enkele fraaie reddingen en is nog 8 zeges verwijderd van de 350 wins grens. In de eerste periode werd vooral gekenmerkt door de vele tijdstraffen die uitgedeeld werden, want beide teams werden drie keer naar de strafbank verwezen. Geen van deze powerplay’s leidde echter tot doelpunten, waardoor er na twintig minuten nog steeds een brilstand op het scorebord stond.

In de tweede periode werd dan eindelijk de ban gebroken, dankzij Tomas Fleischmann van Montréal. Na een mislukte uitbraakpass van Etem te hebben opgepikt, bediende de Tsjech David Desharnais, die op zijn beurt vanaf de blue-line kon afvuren. Dit schot bleef onderweg echter hangen, waardoor Fleischmann zelf het net achter Lundqvist kon vinden: 1-0.

Deze stand bleef genoteerd tot laat in periode drie, dankzij briljant keeperswerk van zowel Lundqvist als Price, toen Weise de 2-0 binnenschoot. Plekanec scoorde nog in een leeg doel om de eindstand op 3-0 te brengen, waardoor de Habs voor het eerst in hun clubhistorie hun eerste vijf wedstrijden wisten te winnen. De Rangers verloren hun tweede op rij, maar blijven voorlopig nog wel bovenaan in de Metropolitan divisie staan.

Tampa Bay Lightning – Dallas Stars

DAL-TBL

Tampa Bay Lightning (3-1-0) mocht het thuis opnemen tegen Dallas Stars (2-1-0). Beide ploegen verloren dit seizoen eenmaal tot nu toe. Tampa Bay verloor dinsdagnacht bij Detroit Red Wings (3-1) en Dallas won met 4-2 van Edmonton. Jason Spezza (DAL) is in vorm, getuige zijn hattrick in het laatste duel van de Stars.

Er hoefde niet lang op de eerste goal te worden gewacht, want al binnen drie minuten bediende Jonathan Drouin Steven Stamkos, die met scherp schoot en zo de 1-0 op het scorebord liet zetten. Het antwoord van Dallas volgde echter al snel, toen Tyler Seguin uit de rebound scoorde. Nog voor het einde van de periode scoorde Jamie Benn, na een fantastische pass van Spezza, de 2-1 op de powerplay.

In de tweede periode ging Dallas verder waar het gebleven was; na klummelig verdedigen van Tampa Bay kon Janmark de puck voor Eakin klaarleggen, die dit buitenkansje niet onbenut liet. Vlak voor het einde van deze periode, had Lightning-keeper Ben Bishop geen antwoord op een hard slapshot van Jason Demers, wat de Stars op 4-1 bracht.

In de laatste twintig minuten begon de Lightning aan een comeback, dankzij aanvoerder Stamkos; eerste beroofde hij Eakin van de puck en speelde deze naar Namestnikov, die op zijn beurt het gaatje achter Stars-keeper Karri Lehtonen vond. Opnieuw ging de Stars-verdediging niet vrijuit, toen Drouin Stamkos kon bedienen nadat Dallas de puck niet uit hun eigen zone konden krijgen. Spezza maakte nog geen minuut later aan alle twijfels een einde, toen hij Bishop verraste in de korte hoek: 3-5. Hiermee behaald Dallas vier overwinningen uit vijf, terwijl Tampa Bay zes van de tien punten tot zijn beschikking heeft.

Florida Panthers – Buffalo Sabres

FLA-BUF

Florida Panthers (2-1-0) nam het op tegen Buffalo Sabres (1-2-0). Het duel waarin rookie Jack Eichel het opnam tegen grootmeester Jaromir Jagr. Buffalo speelde zijn eerste uitduel van het seizoen, terwijl de Panthers het enige thuisduel tot nu toe met 7-1 won. Bij Buffalo ontbrak doelman Lehner die er voorlopig uit is met een blessure.

Al snel werd voor de zoveelste keer weer duidelijk dat Jaromir Jagr nog makkelijk meekan in de NHL, want in de eerste periode scoorde de veteraan twee keer. Eerst na goed voorwerk van Aleksander Barkov, de tweede was een zeer bekeken schot, waardoor de Panthers met een 2-0 voorsprong de kleedkamer voor de eerste keer konden opzoeken. Jagr klom naar de 4e plek op de alltime ranglijst met powerplay points (586).

Halverwege de tweede periode deed Buffalo wat terug, toen Foligno de puck in de doelmond plaatste, waardoor McCabe het af kon maken; 2-1. In periode drie bracht Barkov uit de rebound de marge weer op twee; 3-1. Buffalo kwam nog dichtbij, dankzij een slapshot van Ennis op de powerplay, maar dichter dan 3-2 kwamen de Sabres niet, waardoor Buffalo op slechts één overwinning uit vier blijven steken, terwijl Florida nu zes van de acht punten heeft.

Edmonton Oilers – St. Louis Blues

STL-EDM

Bij de Oilers hadden ze hoop dat dit het seizoen zou worden waarin alles goad kwam. Tot zover is dat niet zo. Edmonton (0-0-3) staat nog puntloos in de onderste regionen, terwijl St. Louis Blues (2-1-0) netjes is gestart. Het was de tweede ontmoeting tussen beide ploegen. Het eerste treffen eindigde in een 3-1 zege voor de Blues.

Edmonton begon sterk en schoot uit de startblokken. Na amper een minuut spelen stonden de Oilers op voorsprong door KorpiKoski. De Blues waren niet onder de indruk, want al in minuut drie scoorde zij de gelijkmaker via Lehtera. Edmonton was de betere partij in het eerste deel, maar kon het net niet vinden. Ook de Blues konden dat niet en dus ging met van het ijs met een 1-1 stand,

In de 2e periode een sterker St. Louis, maar doelman Talbot speelde sterk en liet geen puck binnen. Wie anders dan Tarasenko wist tóch een gaatje te vinden in de 16e minuut, Zo namen de Blues een 2-1 voorsprong mee naar de kleedkamers.

Edmonton wilde graag de punten in de eigen hal houden, maar al snel gaf St. Louis een klap in het gezicht. Via een powerplay goal van Stastny namen zij een 3-1 voorsprong. Toch verkleinde Edmonton de achterstand snel tot 1, na een knappe goal vanuit de faceoff van Hall.

Edmonton zette aan, de Blues bleven redelijk eenvoudig overeind. 2 minuten voor tijd viel het doek voor de Oilers toen Steen de beslissende 4-2 tegen de netten schoot. De Oilers wisten slechts 1 van hun laatste 22 wedstrijden te winnen van de Blues die een 19-2-1 record in handen hebben na vannacht. De laatste overwinning van Edmonton op St. Louis dateert van maart 2013 en de laatste thuiszege zelfs van oktober 2011. Door de zege kwamen de Blues op 6 uit 4, net als 3 andere teams in de Central Division.

Arizona Coyotes – Minnesota Wild

MIN-ARI

De verrassing van het seizoen vinden we in Glendale, Arizona. Aan de hand van de rookies Duclair en Domi wonnen de Coyotes (3-0-0) al hun wedstrijden tot nu toe. Minnesota Wild (2-0-0) kan ook op een 100% score bogen, zodat we ons op voorhand konden verheugen op een prachtig duel tussen twee ongeslagen ploegen. Arizona kreeg daarnaast pas twee tegengoals te verwerken.

Opvallend was dat als Zach Parise scoort, de Wild winnen dit seizoen. Arizona werd vanaf het begin onder druk gezet en had moeite met het pressiespel van Minnesota. Het nam terecht een 2-0 voorsprong, door 2 goals in amper 1 minuut tijd. Parise op de powerplay en Vanek waren de doelpuntenmakers. Voor Vanek was het zijn 300e NHL goal in zijn loopbaan.

Arizona ging in periode 2 op zoek naar de aansluiting en kreeg daar een prima mogelijkheid voor halverwege door een powerplay. Het kreeg echter keihard de deksel op de neus gepresenteerd van de Wild. Shorthanded scoorde Koivu zijn eerste seizoenstreffer en de 3-0.

Arizona gaf niet op en scoorde via Duclair (daar is hij weer!) de 3-1, maar 20 seconden later was het gat weer 3; Granlund scoorde voor Minnesota. Vlak voor het verstrijken van de tijd in het 2e deel kwam Arizona toch weer op 2 doelpunten. Als Duclair scoort kan Domi niet achterblijven. Een prachtgoal in de powerplay bracht de stand op 4-2.

In het laatste deel was er maar 1 ploeg die de dienst uitmaakte en dat was de thuisploeg. De Wild kwamen er totaal niet aan te pas en moesten hopen dat Dubnyk zijn mannetje zou staan. Dat deed hij met verve, maar hij moest toch eenmaal het antwoord schuldig blijven. De aansluitingstreffer kwam in de 15e minuut op naam van Stone. Verder dan 4-3 kwam Arizona niet waarmee zij de eerste nederlaag van het seizoen leden en de Wild ongeslagen bleven