NHL play-offs: Gurianov laat Stars stralen van geluk

Door

Als de voortekenen niet bedriegen, dan mogen we ons opmaken voor twee geweldige Conference-finales. Van de vier series in de tweede ronde gingen er drie over de volle zeven wedstrijden. Alleen de Tampa Bay Lightning waren in vijf wedstrijden klaar met de Bruins. Vanaf nu worden alle wedstrijden in de bubbel van Edmonton afgewerkt. Daar staan Dallas en Vegas vanaf zondag 6 september tegenover elkaar in de finale van de Western Conference. Een dag later staat Game 1 tussen de Lightning en de New York Islanders op het programma. Natuurlijk lees je alles over de WCF, de ECF en straks de Stanley Cup Final bij SportAmerika.


WESTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Met een 3-1 voorsprong beginnen aan Game 5. Voor de Dallas Stars was het bekend terrein, want ook in de tweede ronde tegen de Avalanche wonnen ze drie van de eerste vier wedstrijden. Toen moest er echter nog een Game 7 aan te pas komen en die weg wensen de Stars tegen de Vegas Golden Knights niet te bewandelen. Veel zal dan afhangen van Anton Khudobin. De in Kazachstan geboren goalie maakt een voortreffelijke indruk tijdens dit postseason en is een vervelende sta-in-de-weg voor de Knights. Minder dan 5% van hun schoten vond het net, dus Peter DeBoer zal wat meer effectiviteit van zijn mannen vragen.

Vegas probeerde de Stars opnieuw snel onder druk te zetten, maar Dallas leek er iets beter in te zitten dan de laatste duels. Tot Chandler Stephenson zijn spreekwoordelijke duivels ontbond. De snelheid van de 26-jarige aanvaller was de defensie van de Stars te machtig en zelfs Khudobin was kansloos. Hoewel de Stars dit keer niet minder waren, werd het voor Vegas al heel vroeg in de derde nog mooier. Reilly Smith maakte er 2-0 van.

Dallas bleef rustig en wist dat ze nog bijna 20 minuten voor minimaal twee goals hadden. Het was captain Jamie Benn die halverwege de derde periode voor de aansluiting zorgde. Joel Kiviranta was eerder in de play-offs al belangrijk en op de powerplay deed hij opnieuw van zich spreken. Met minder dan vier minuten te spelen was de comfortabele 2-0 opeens helemaal verdwenen en moesten de Knights weer opnieuw beginnen. Dit viel de ploeg zwaar. Zeker toen ze in OT ook nog in de sin bin belandden. Denis Gurianov had al een tijdje niet gescoord, maar Rick Bowness en de Stars zullen dolblij geweest zijn met het moment waarop hij de droogte doorbrak.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

EINDSTAND: Dallas wint met 4-1

Voor het eerst sinds 2000 mogen de Dallas Stars naar de Stanley Cup Final. Destijds verloren ze van de New Jersey Devils. Nu komt de tegenstander waarschijnlijk uit Tampa Bay. De Lightning hebben immers een 3-1 voorsprong tegen de Islanders. Voor velen is het een verrassing dat de Stars deze Knights uit de bubbel knikkeren. Vegas leek toch de beste ploeg in het westen na de hervatting. De Golden Knights begonnen inderdaad geweldig, maar langzaam maar zeker zakte het niveau weg. Dat was in de serie tegen de Canucks al te zien. Tegen de Stars liepen ze zich vervolgens ook nog stuk op een geweldige Anton Khudobin.

Dallas bewandelt de omgekeerde route. Zij lijken steeds beter te worden, al mag het aanvallend allemaal wel een tandje beter. Tegen de Avs en de Flames lieten ze echter zien dat die aanval wel degelijk kan presteren. Het management van de Stars wordt nu beloond voor de inspanningen. Zij voegden met onder meer Joe Pavelski en Corey Perry de nodige ervaring toe aan een toch al sterk roster. De Stars blijven nog even in de bubbel van Edmonton en mogen nu voor het allerhoogste gaan. Wanneer de SCF begint, hangt af van de serie tussen Tampa Bay en de Islanders.

Cover photo: Texas Stars

Ook leuk om te lezen