NHL Match of the Weekend: San Jose Sharks vs. Anaheim Ducks

Door

SportAmerika blikt wekelijks vooruit op het (in onze ogen) meest in het oog springende duel van het weekend. Ook dit weekend staan er voldoende affiches op het programma om van te watertanden, maar wij kiezen voor een ware derby in de NHL. Zondagochtend vroeg om 4:30 uur staat onze Match of the Weekend op het programma: San Jose Sharks vs. Anaheim Ducks!
PicsArt_1446720474385

De aanloop naar dit seizoen
In San Jose werd ervaren keeper Antti Niemi bedankt voor bewezen diensten en door de onervaren Martin Jones vervangen, terwijl coach Todd McLellan vervangen werd door Pete DeBoer, wat bij menig mens vraagtekens plaatste. De Ducks van GM Bob Murray werden als een favoriet voor de cup gezien dit seizoen, mede door het inbrengen van verdediger Kevin Bieksa, die zelf een Stanley Cupfinale meemaakte in Vancouver.

De historie
San Jose werd in 1991 in het leven geroepen door de broers Gordon en George Gund III. Over de naam mocht worden gestemd door fans, met 5.000 mogelijke namen. De ‘Blades’ kwamen als winnaar uit de bus, maar de broers Gund waren bang dat deze naam teveel met wapens zou worden geassocieerd. Daarom werd ervoor gekozen voor suggestie nummer twee: de Sharks. Deze naam kwam niet uit de lucht vallen, want San Jose ligt aan de kust van de Grote Oceaan, een zee gevuld met haaien. Sinds 2013 is het team eigendom van een Duitser: Hasso Plattner, die voorzitter is van boekhoudsystemengigant SAP, die (niet geheel verrassend) de hoofdsponsor van de Sharks zijn.

Mede-oprichter George Gund III overleed in 2013 op 75-jarige leeftijd. Op 10 oktober werd er er banner ter ere van hem aan de balken van het SAP Center gehangen
Mede-oprichter George Gund III overleed in 2013 op 75-jarige leeftijd. Op 10 oktober werd er er banner ter ere van hem aan de balken van het SAP Center gehangen

Toen de Sharks in 1993-1994 voor het eerst de play-offs ingingen, zorgden ze gelijk voor een enorme verrassing door de Cup-favorieten van Detroit na zeven wedstrijden uit te schakelen. Het avontuur kwam in ronde twee ten einde, door toedoen van Toronto. Vorig seizoen werd de postseason voor het eerst in tien seizoenen gemist door coach Todd McLellan, wat hem zijn baan kostte. Alleen in 2011 kwamen de Sharks voorbij de tweede ronde, maar werd het in ronde drie door Vancouver uitgeschakeld.

De Ducks werden in 1993 opgericht door Disney, gebaseerd op… ja ja… de film ‘The Mighty Ducks’! De oorspronkelijke naam van de Ducks is dan ook The Mighty Ducks of Anaheim. In 2005 werd de organisatie verkocht aan Henry Samueli, die tot op heden eigenaar is van het team. In 2006 besloot Samueli, samen met general manager Brian Burke, om de naam te veranderen naar ‘Anaheim Ducks’, de huidige naam van de organisatie. Dit seizoen eert de organisatie de dagen als Mighty Ducks, door het oude logo op het alternatieve tenue te plaatsen.

De Ducks eren het oude Mighty Ducks-logo op het derde tenue.
De Ducks eren het oude Mighty Ducks-logo op het derde tenue.

De Ducks beschikken over een korte, maar een zeer noemenswaardige historie. De play-offs werden in 1997 voor het eerst bereikt, een avontuur dat in de tweede ronde tegen de Red Wings (die dat jaar de cup wonnen) ten einde kwam. In 2003 werden de Stanley Cup-finales voor het eerst behaald, maar New Jersey was in zeven wedstrijden te sterk. In 2007 won de organisatie zijn eerste Stanley Cup, door Ottawa na vijf wedstrijden te verslaan, onder aanvoering van legendes Scott Niedermayer en Teemu Selänne. In de afgelopen drie seizoenen werd de play-offs door de Ducks behaald.

Dit seizoen
De voorspellingen voor zowel San Jose, als Anaheim, blijken tot dusver fout te zijn (zie de links naar onze voorspellingen hieronder). De Sharks bevinden zich middenin de strijd om play-offs-tickets in de Pacific Division, mede door het toegevoegde talent van keeper Martin Jones, verdediger Paul Martin, aanvaller Joel Ward en een nieuwe stem achter de bank van Pete DeBoer. Anaheim daarentegen staat laatste in de Western Conference. De Ducks staan vijfde in de West op het gebied van doelpunten tegen (31), maar staan stijf onderaan in de gehele league op het gebied van gescoorde doelpunten (17).
https://www.archief.sportamerika.nl/nhl-30-in-30-san-jose-sharks
https://www.archief.sportamerika.nl/nhl-30-in-30-anaheim-ducks

Mijn voorspelling
De Ducks treffen het perfecte slachtoffer voor een poging om de weg omhoog in de Pacific Division te vinden. In het doel zijn de Sharks de afgelopen zes wedstrijden zeer inconsistent gebleken, San Jose liet in datzelfde aantal wedstrijden alleen tegen Columbus niet veel kansen toe aan de tegenstander en de Ducks krijgen niet zomaar een doelpunt tegen. Daarom ga ik voor een duel met weinig goals, een duel tussen de keepers, wat Anaheim zal winnen. Daarom voorspel ik een 2-1 overwinning voor Anaheim.

Ook leuk om te lezen