NHL: Camps vanaf zondag, 19 januari Opening Day

Door

Los Angeles Kings v Phoenix Coyotes - Game Five

Eén en ander hangt af van de snelheid van hun advocaten, maar de NHL hoopt dat aankomende zondag de trainingskampen voor de clubs kunnen worden geopend, aldus league vice-voorzitter Bill Daly (foto). Morgenochtend wordt in New York door de clubs over het nieuwe akkoord gestemd, waarop het document naar de spelersvakbond gaat. Zij geven uiteindelijk groen licht voor het officiële einde van de lock-out.

Formeel kan de deal namelijk nog afketsen als bij een van beide stemmingen niet de gewenste meerderheid wordt behaald. Het is echter niet waarschijnlijk dat het nog misloopt. Wel kan het grondig controleren van de tekst nog enige vertraging opleveren. De NHL gaat er vanuit dat de Board of Governors – het eigenarencomité – het akkoord morgen positief beoordeelt.

Vervolgens gaat het document, zoals goedgekeurd door de eigenaren, door naar de spelersvakbond, wiens advocaten het document grondig zullen checken op eventuele verschillen tussen het principeakkoord en de daadwerkelijke tekst. Als de tekst is goedgekeurd gaat deze hopelijk donderdagavond naar de spelers, die vrijdag en zaterdag de tijd krijgen om hun goedkeuring te geven. Aangezien de clubs deze lock-out hebben geïnitieerd, mag er waarschijnlijk wel vanaf donderdag al in faciliteiten van de clubs worden getraind.

Als de spelers zaterdag het akkoord hebben goedgekeurd, beginnen op zondag de (verkorte) training camps, waarbij eventuele selectiebeslissingen worden genomen. Mede vanwege de reeds lopende seizoenen in het Canadese en Europese junioren ijshockey worden vooral huidige selectiespelers, prospects uit de professionele AHL minor league en eventuele contractloze free agent op try-outs verwacht.

Uiterlijk dit weekend wordt het officiële speelschema verwacht, waarbij vooralsnog iedereen er vanuit gaat dat de National Hockey League op zaterdag 19 januari aanvangt met een Opening Day met zoveel mogelijk rivalen en regionale match-ups en mogelijk zelfs een quadruple header van East naar West.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen