NHL-bestuurders keuren herindeling goed

Door


De Raad van Bestuur van de NHL heeft afgelopen maandag een plan voor een radicale herindeling van de conferences goedgekeurd. In grote lijnen betekent deze goedkeuring dat waarschijnlijk vanaf het seizoen 2012-2013 de NHL niet meer zal werken met twee conferences bestaande uit zes leagues in totaal, maar met vier conferences (twee met acht ploegen en twee met zeven ploegen) die voornamelijk zijn ingedeeld op geografische aspecten.

De indeling van de toekomstige conferences, waarvan de namen overigens nog niet bekend zijn, ziet er als volgt uit:

Deze herindeling was noodzakelijk geworden gezien de rentree van de Winnipeg Jets, die zich momenteel in de Southeast Division bevinden, aangezien zij de plaats van de Atlanta Thrashers hebben overgenomen. Dit houdt dus in dat de teams in deze divisie vaak een te lange afstand moeten overbruggen voor een wedstrijd in de eigen klasse.

„Ik heb niets tegen de huidige indeling en vóór de komst van de Jets zagen we ook geen reden om iets te veranderen,” aldus NHL-commissioner Gary Bettman. „Sommige teams waren echter niet blij met de huidige gang van zaken en aangezien we nu toch een verandering moesten toepassen, hebben we ervoor gekozen om zo veel mogelijk rekening te houden met de wensen van de clubs.”

De herindeling zorgt er ook voor dat het seizoen meer in balans zal zijn, aangezien alle teams per seizoen minstens twee keer tegen elkaar spelen, waarvan één keer thuis en één keer uit. Hierdoor krijgen de fans dus de kans om alle teams en supersterren die de NHL rijk is live in actie te zien.

De verandering zorgt er natuurlijk ook voor dat de play-offs aangepast gaan worden. In het nieuwe systeem zullen de bovenste vier teams van de conferences zich plaatsen voor de play-offs. Het eerste team in de conference zal het dan opnemen tegen het vierde team uit dezelfde conference en de nummer twee zal tegen de nummer drie spelen.

De winnaars van deze wedstrijden nemen het daarna tegen elkaar op, waarna de vier winnaars van de conferences tegen elkaar zullen strijden. Het is nog niet bekend welke ‘conferences’ tegen elkaar zullen spelen voor een plek in de finale, maar dit volgt waarschijnlijk in de volgende vergadering van de general managers die in maart zal plaatsvinden.

Ook deze oplossing is natuurlijk niet perfect, aangezien er twee conferences zijn met een team minder en geografisch gezien is de indeling nog steeds niet ideaal. Toch voorziet Bettman hierin geen problemen: „Wat betreft het verschil in aantal teams denk ik dat je wel kunt stellen dat het niet de nummers zeven of acht zijn die meestrijden om een plek in de play-offs. En geografisch gezien is de indeling misschien nog steeds niet perfect, maar volgens mij is deze indeling de meest logische en zullen de meeste fans en clubs hem als aangenaam ervaren.”

De eerste reacties van de teams zijn in ieder geval positief. General manager Ken Holland van de Detroit Red Wings, een van de grootste voorstanders van een herindeling gezien de reistijden van de club in de huidige Western Conference, is blij met de verandering: „Zes maanden geleden wilden we gewoon heel graag naar de Eastern Conference, maar als we dit alternatief zo bekijken, vinden we het een geweldige oplossing en we zijn er dan ook zeer blij mee.”

Zijn collega van de Nashville Predators, David Poile, deelt deze positieve mening: „Volgens mij is deze herindeling erg goed voor onze fans. Ik weet dat zij het geweldig vinden om elk team minstens één keer in actie te zien tijdens een seizoen en dat is voor mij dus een sterke zet binnen deze aanpassing.”

Ook leuk om te lezen