Chargers weten weer wat het winnen is

De San Diego Chargers hebben eindelijk weer eens een wedstrijd weten te winnen. Of het genoeg is om terug te komen in de AFC West moet nog blijken, maar na zes opeenvolgende nederlagen voor de ploeg van coach Norv Turner werden de Jacksonville Jaguars verslagen: 38-14. Quarterback Philip Rivers, die een verder teleurstellend seizoen doormaakt, speelde vrijwel foutloos en eindigde met zijn hoogste quarterback rating van het seizoen.

22 van zijn 28 passes kwamen aan, goed voor drie touchdowns en – misschien nog wel belangrijker – geen interceptions. Rivers voert de NFL aan in die onbenijdbare categorie. Maar liefst zeventien keer belandde een van zijn passes in de handen van een tegenstander. Dat dat tegen Jacksonville niet gebeurde had misschien ook wel iets te maken dat de Jags bijna geen fitte defensive back meer over hadden. Ze misten maar liefst hun drie beste cornerbacks, waaronder Rashard Mathis.

Mike Tolbert had de Chargers op voorsprong gezet, maar de uitstekend spelende Maurice Jones-Drew hield de Jaguars nog lang in de wedstrijd. In de drive na zijn touchdown reception brak hij los voor een 48 yard reception. Met nog een krappe vier minuten te gaan in de eerste helft kwamen de Jaguars zelfs op een 14-10 voorsprong. De terreinwinst die Jones-Drew boekte werd omgezet in een touchdown. Blaine Gabbert vond rookie receiver Cecil Shorts in de rechterhoek van de enzonde.

De ommekeer in de wedstrijd kwam vlak voor halftime. In de resterende drie minuten en tweeenveertig seconden van het tweede kwart ging het helemaal mis voor interim coach Mel Tucker. Een goede drive van Philip Rivers werd bekroond met een touchdown van rookie Vincent Brown. In de minuut die de Jaguars resteerde gooide Gabbert een oliedomme interception, waardoor de Chargers de score nog voor de rust konden uitbreiden via een touchdown van Vincent Jackson.

Een 14-10 voorsprong werd zo kinderlijk eenvoudig verspeeld, waardoor de Jaguars met halftime opeens tegen een 24-14 achterstand aankeken. Toen Rivers vijf plays na de hervatting ook nog eens Malcom Floyd vond voor een touchdown pass van 52 yards was de wedstrijd definitief gespeeld. Het uitroepteken kwam van runningback Ryan Matthews, die in totaal goed was voor 112 yards.

En hoewel Jacksonville dit seizoen één van de minst sterke ploegen in de NFL is, onthulde de winst van de Chargers een pijnlijke waarheid. Want hoe de mannen van Norv Turner zes wedstrijden op rij hebben weten te verliezen is een raadsel. Tegen Jacksonville zagen we een foutloze QB, een gevarieerde running game, een bovengemiddelde groep receivers en een verdediging die het leven van Blaine Gabbert bijzonder zuur maakte. Het is de perfecte mix van ingrediënten voor een gooi naar de Super Bowl, maar de Chargers staan ondanks deze winst nog altijd onderaan in de AFC West. Met nog vier wedstrijden te gaan maakt Turner nog een kleine kans om zijn hachje te redden. De hoofdcoach van de Chargers lijkt te moeten wijken als de lijn die zijn Chargers tegen Jacksonville hebben ingezet niet kan worden door getrokken.