NHL 4-on-4: Trade Deadline Special

Door

New York Rangers v Carolina Hurricanes

In de Metropolitan Division is de play-off race nog volledig open en de Carolina Hurricanes doen het verrassend goed. Eén van de belangrijkste spelers is Eric Staal wiens contract in de zomer afloopt. Wat zou Ron Francis moeten doen met Eric Staal en zijn club rond de deadline. Kopen of verkopen?

Jeroen: Ik ben héél benieuwd wat Carolina gaat doen. De race voor de play-offs is in de Metropolitan Division het spannendst. Het lijkt dan ook nog heel goed mogelijk dat Carolina zich gaat plaatsen, ondanks dat zij momenteel buiten de boot zouden vallen. Het spel van Carolina vind ik echter beter dan bijvoorbeeld dat van New Jersey, dat vooral is gebouwd op de kunsten van Corey Schneider. Eric Staal verruilen betekent echter direct dat je een groot deel van de voorsprong op het ijs verpatst. Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik niet betaald wordt om die keuze daadwerkelijk te maken, ik vind het een hele moeilijke. Mijn keuze zou zijn om Eric Staal toch te verruilen, mits de juiste prijs wordt verkregen. Korte termijn succes zal zeer waarschijnlijk hooguit het halen van de play-offs zijn. De Cup binnenhalen is een utopie. In ruil voor Eric Staal kun je heel wat terugkrijgen en dat lukt in de zomer niet meer. Een roster player en een first round pick lijken mij een minimum.

Christian: De Carolina Hurricanes spelen de laatste tijd vaak erg goed en verfrissend. Het is niet zo dat Eric Staal er met kop en schouders bovenuit steekt, het is vooral een goede teamprestatie van de ploeg uit Carolina. De laatste tijd zijn er veel geruchten rondom de Staal en de Hurricanes. Er wordt veel gespeculeerd over een eventuele rebuild en daarbij zou geen plaats meer zijn voor Eric Staal. Ik denk dat Ron Francis de ploeg bij elkaar moet houden. Ze hebben nu een solide ploeg met veel potentie. Ver komen in de play-offs, wordt lastig. Maar voor de volgende seizoenen denk ik dat het belangrijk is voor de Hurricanes om de ploeg bij elkaar te houden. Dan bedoel ik ook Eric Staal.

Bas: De Hurricanes zijn dé verrassing van het jaar. En om heel eerlijk te speelt captain Eric Staal daar geen leidende rol in. Broer Jordan en Kris Versteeg geven vooral het goede voorbeeld, dat wordt gevolgd door Jeff Skinner, Justin Faulk en Victor Rask. Ook als E. Staal vertrekt blijft er een jongere, goedkopere en zeker gelijkwaarde Staal nog tot 2023 onder contract. Toch lijkt het mij niet verstandig om nu Eric Staal van de hand te doen. De ervaring van de Stanley Cup play-offs is voor de jonge spelers in Carolina onbetaalbaar. Ook de fans mogen wel weer eens wat hebben om naar uit te kijken.

Ik zou Ron Francis adviseren om het team bij elkaar te houden. Ga eens kijken waar het team toe in staat is! Misschien dat na een lekkere play-off serie Eric Staal dan wel besluit om voor hetzelfde salaris als zijn broertje bij te tekenen.

Geoff: Carolina had een bounce back season dit jaar na als 14e te zijn geëindigd in de Eastern Conference. Dat is geen complete verrassing omdat ze, ondanks hun slechte prestaties op de ranglijst, in de possesion stats in de top 10 stonden. Wat ze vorig jaar de das om deed waren de slechtste save percentages en shooting percentages van de NHL. Nu zijn de posession stats nog beter, maar is de ploeg nog steeds slechts on the play-off bubble. Wederom door ondergemiddelde prestaties in het doel. De Hurricanes staan voor de moeilijke beslissing om voor de play-offs te gaan of doorbouwen naar de toekomst. Alhoewel het aanlokkelijk lijkt, moeten de Hurricanes beseffen dat ze geen vuist zullen maken in de play-offs als ze zich al kwalificeren. Daarvoor is een flinke upgrade in het doel nodig. En in de verdediging ook. Op de lange termijn is het nog steeds het verstandigst om ervaren krachten zoals Eric Staal te verruilen voor jonge spelers. Laten ze dan in de zomer verder bouwen aan een solide achterhoede.

Foto’s: Getty Images (archief)
 

Ook leuk om te lezen