NHL 4-on-4: Stay or go rookies, Montreal heerschappij, Bruce Boudreau en transfercheck

Door

PicsArt_1445755923766

Vraag 2: Montreal Canadiens is bezig aan een historische reeks. Record na record wordt gezet. Is de ploeg dé favoriet voor de titel? Of is dat te vroeg?

BR: Ik ben in december 2011 in het Bell Center naar mijn eerste live NHL wedstrijd geweest. Als je daarbinnen naar het plafond kijk, zie je alleen maar vlaggen. Vierentwintig banners voor de gewonnen Stanley Cups en dan ook nog de shirts en rugnummers van topspelers uit het verleden. Met spelers als Jean Beliveau en Rocket werden in de jaren ’50 en ’70 de titels aan elkaar geregen. Maar een start als dit seizoen heeft de club nog nooit gekend. Indrukwekkend!

Er is alleen erg veel gebeurd sinds de roemruchte jaren. Het salarisplafond heeft voor nivellering gezorgd. Ondanks de geweldige start zitten de Predators en Rangers de Habs nog steeds op de hielen. En dan nog iets….de NHL play-offs is de meest onvoorspelbare titelstrijd in de sportwereld. Zoveel hangt af van de fitheid van je selectie. Ik vind de Canadiens zeer indrukwekkend spelen, maar er kan in vijf maanden veel gebeuren. En we hebben nog een trade deadline.

JV: Nu al een favoriet benoemen vind ik tricky. Natuurlijk is het een geweldige start, maar geen enkele ploeg houdt dat zo lang vol. Price is momenteel red hot maar gaat ook een mindere periode krijgen. Ploegen als Pittsburgh, Chicago staan nu lager, maar gaan er nog wel komen. Dallas, Nashville en Washington zijn in de schaduw van de Canadiens ook heel goed begonnen. Daarnaast zijn er nog ploegen als de Kings, Rangers en Lightning die gewoon heel gevaarlijk zijn als de play-offs eenmaal beginnen. Lang verhaal kort: het benoemen van de kampioen komt nog wat vroeg, maar ze zijn wel een naam om rekening mee te houden.

JD: Veel te vroeg natuurlijk. Een kampioenschap win je niet in oktober, je kan hem daar wel verliezen. Montréal heeft wel een mooie bonus opgebouwd waar ze nog een tijdje op zouden kunnen teren. Maar stel dat ze de komende vier wedstrijden verliezen, zijn ze die bonus kwijt natuurlijk. Neen, het is onmogelijk om nu al te stellen dat Montréal de favoriet is. Ik schat Tampa Bay in de Atlantic Division nog steeds hoger in. Ik wil wel nog eens duidelijk meegeven dat de prestatie van de Canadiens echt indrukwekkend is en hoe staat Price weer te keepen zeg. Ongelofelijk wat hij allemaal tegenhield tegen Toronto afgelopen weekend. Voor de rest wil ik ook nog met complimenten gooien richting Pacioretty en Markov.

AA: P.K. Subban reageerde vorige week al heel nuchter op de prachtige reeks die Montreal aan het neerzetten is. ”Ons doel is niet om records te breken, ons doel is om de Stanley Cup te winnen”, zei de 26-jarige blueliner. Dat is precies de mindset die je zou moeten hebben als speler van de Canadiens, juist in deze succesvolle periode. In het verleden zijn er al genoeg teams geweest die met een geweldige win streak aan het seizoen begonnen of in de beginfase van het seizoen oppermachtig waren, maar uiteindelijk gewoon uitgeschakeld werden in de play-offs (Buffalo Sabres in 2006-2007 schiet me als eerste te binnen). Montreal is zeker een favoriet voor de Cup, dat waren ze voordat het seizoen begon eigenlijk al, maar ik vind het te vroeg om ze nu al als dé favoriet te bestempelen. Het verschil tussen post season hockey en regular season hockey is immens.

Ook leuk om te lezen