NHL 4-on-4: Stay or go rookies, Montreal heerschappij, Bruce Boudreau en transfercheck

Door

Traders

Vraag 4: Er waren veel transfers deze zomer die  ‘opvielen’. Welke speler maakt het bij zijn club tot dusver waar? En wie kan op dit moment zijn stempel nog niet drukken?

JD: Ik ga beginnen met een minder bekende naam: Joel Ward. Als free agent toegekomen bij de Sharks en daar heel goed begonnen aan het seizoen met vijf goals en drie assists. Nog bij de Sharks heb je Martin Jones, die ook sterk gestart is. Nog enkele spelers die het meteen waar maakten: Anisimov (CHI), T.J. Oshie (WSH). Saad (CBJ) in eerste instantie ook, maar de laatste wedstrijden toch wat teruggevallen (je kan ook niet blijven punten scoren in een zwalpend team). Van Kessel werd veel verwacht en stilletjes aan is hij naar zijn goede niveau aan het groeien. De spelers die vooralsnog teleurstellen zijn Hamilton (CAL) en Patrick Sharp (DAL). Vooral deze laatste kan toch wel beter, Dallas is goed begonnen aan het seizoen en Sharp heeft daarin amper bijgedragen. Mijn fantasy team vindt dit niet leuk, Patrick.

AA: Hij is een rookie, maar omdat hij vanuit de KHL overkwam zie ik het ook gewoon als een transfer: Artemi Panarin. In Rusland was hij zeer productief, maar tegenwoordig is dat helemaal geen garantie voor succes in de NHL (zie Alexander Radulov). Toch lijkt hij na negen wedstrijden al gewend te zijn aan het hoogste niveau ter wereld. Los van zijn indrukwekkende productie (acht punten) speelt hij stabiel en en gedisciplineerd. Iets dat bevestigd wordt door zijn plus/minus en geringe aantal strafminuten. Iemand die mij tegenvalt is Mike Green in Detroit. Ik had verwacht dat hij right from the get go zou overnemen in Motor City. Vooralsnog staat de verdediger die ooit 31 goals scoorde in een seizoen, op twee puntjes in zeven wedstrijden. Ik ga er van uit dat zijn beste hockey nog moet komen.

BR: Ik ben toch wel een groot liefhebber van goalies. Zal met mijn jeugd te maken hebben, al was dat niet op het ijs. In Dallas heeft Antti Niemi een superstart. Vorig jaar waren de “doelpunten tegen” het grootste probleem in Dallas. Met een save% van .928 draagt Niemi erg bij aan de verbeteringen op dat vlak. Zijn statisteken zijn sterk verbeterd ten opzichte van vorig seizoen. Samen met Lehtonen zou deze goalietandem de Stars naar de play-offs kunnen leiden.

Tot op heden valt Eddie Lack tegen. In Vancouver was ik een groot liefhebber van de lange Zweed en ik dacht ook wel dat hij Cam Ward wel even uit de basis in Carolina zou spelen. Tot op heden is Ward nog de nummer één en heeft Lack twee wedstrijden verloren en een save% van .833. Nog wel een erg kleine sample size natuurlijk, maar deze cijfers zullen hem geen plek in de basis opleveren.

JV: Lee Stempniak was een redelijk anonieme aanwinst voor New Jersey Devils, maar doet het tot zover uitmuntend. Dat heeft mij verrast en ik ben benieuwd of hij deze vorm kan vasthouden gedurende een langere periode. Phil Kessel heeft mij bij Pittsburgh Penguins nog niet kunnen bekoren. Zeker naast Sidney Crosby had ik meer verwacht van Kessel dan hij tot nog toe brengt. Misschien moet de chemie nog groeien, maar voor twee van zulke topspelers is het opvallend dat dit nog zo lang duurt; ook als je bedenkt dat zij in Team Canada al eens samen hebben gespeeld.

Ook leuk om te lezen