NHL 4-on-4: Over Sprong, rookies, schorsingen en coaches op de wip

Door

SprongGoal

Daniel Sprong nadert de negen wedstrijden in de NHL. Denken jullie dat hij voldoende indruk heeft gemaakt om ook wedstrijd tien te mogen spelen?

Ardin: Laat ik dit vooropstellen: Sprong is een topper die op zijn achttiende maar mooi even een kleedkamer deelt met Sidney Crosby en Evgeni Malkin – een prestatie die je niet veel anderen zult zien nadoen. Ik ben de laatste die rookie Sprong zou afrekenen op het uitblijven van punten. Maar aanvallende spelers worden nou eenmaal beoordeeld op hun aanvallende statistieken. Ook in het geval van een rookie die een plek moet zien af te dwingen in de selectie. Sprong is zo’n aanvallende speler en zeker bij een team als Pittsburgh wordt er dan al op jonge leeftijd het één en ander van je verwacht. Sprong staat vooralsnog op één doelpunt in vijf wedstrijden. Hoe graag ik je vraag ook met ‘jazeker’ had willen antwoorden, vind ik het nog te vroeg om te stellen dat Sprong een definitieve roster spot heeft afgedwongen. Hij heeft in ieder geval nog vier wedstrijden om zijn kunsten te vertonen, laten we hopen dat er nog wat goalies te kijk zullen worden gezet door onze landgenoot.

Rowdy: Dat denk ik wel. Ondanks dat ik normaal gesproken meer een fan ben van jongens laten ontwikkelen op een niveautje lager en Sprong ‘slechts’ één goal heeft gescoord tot nu toe, heeft Pittsburgh hem simpelweg nodig op het moment, vanwege een schaarste aan kwaliteit in de laatste twee lijnen. Tevens doet hij het op het gebied van geavanceerde statistieken het helemaal niet verkeerd. Zo is hij op gebied van niet-geblokkeerde schoten (dus voor min tegen) beter dan spelers als David Perron.

Jens: Indruk heeft hij zeker en vast gemaakt, maar ik denk nog steeds dat het bij negen wedstrijden zal blijven. En ik ben er ook nog steeds van overtuigt dat een jaartje QMJHL zeker niet slechter is voor zijn ontwikkeling. Het zou natuurlijk fantastisch zijn mocht hij blijven, het kan een boost betekenen voor het Nederlandse ijshockey. Ik kijk er alvast naar uit hoe het gaat lopen op de korte termijn (blijft Sprong in de NHL of gaat hij terug naarde QMJHL) en op de lange termijn (hoe gaat Daniel zich ontwikkelen).

Bas: Ik had de eerste drie jaar al niet verwacht dat Daniel Sprong in de NHL zou spelen. Hij heeft echter een superindruk achtergelaten tijdens het trainingskamp waardoor hij zijn plek eerlijk verdient heeft. Razend knap! Want eigenlijk moet je het vergelijken met een voetballer uit Canada die als 18-jarige debuteert en scoort in de Champions League. Inmiddels heeft Pascal Dupuis zijn workouts op het ijs weer hervat. De kansen van Sprong hangen samen met de gezondheid van de Frans-Canadese veteraan. Als je je plek in de NHL verliest aan Dupuis, is dat iets om met veel trots naar te kijken. Maar zover is het nog lang niet. Ik zou niet raar opkijken als de 46e pick uit de draft gewoon het seizoen in Pittsburgh afmaakt.


Ook leuk om te lezen