NHL 4-on-4: Over Sprong, rookies, schorsingen en coaches op de wip

Door

ANAHEIM, CA - OCTOBER 16: Corey Perry #10 of the Anaheim Ducks lays on the ground after being boarded by Erik Johnson #6 of the Colorado Avalanche during the third period of a game at Honda Center on October 16, 2015 in Anaheim, California. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images)

De NHL department of Player Safety heeft een drukke start van het seizoen met schorsingen voor Barrie en Torres. Maar toch is er ook veel commentaar op de inconsistentie van de beheerders van de spelerspot. Terecht?

Bas: Ik heb niet zo’n moeite met de schorsingen die zijn uitgedeeld, maar vooral met die niet zijn uitgedeeld. En dat is al jaren zo. Je kan op dag x een hit zien waar niets mee wordt gedaan en op dag x+1 gebeurt hetzelfde en wordt eens schorsing uitgedeeld. Er wordt teveel gekeken naar iemands historie ( iedereen moet een keer zijn eerste schorsing krijgen) en het resultaat. Alsof het uitmaakt of de ander gewoon nog opstaat of niet!? Na een smerige overtreding kan een speler gewoon verder spelen en soms raakt er iemand geblesseerd na een ongelukkige botsing. De smerige overtreding verdient dan gewoon een schorsing. Punt.  Dat vindt de Department of Player Safety toch nog niet. Dat was vóór het bewind van Shanahan zo, dat was tijdens het bewind van Shanahan zo ( met Chara en Pacioretty als dieptepunt) en dat zal ook met de huidige leiding wel zo blijven.

Jens: De schorsingen voor Barrie en Torres zijn alvast terecht. De kritiek dat bepaalde spelers ten onrechte ontsnappen aan een schorsing vind ik ook wel terecht. De hit van bijvoorbeeld McDavid op Johnny Oduya was een heel smerige en moet gewoon bestraft worden. Ik kan wel begrijpen dat een vuile fout niet in het kraam past momenteel bij het hypen van het supertalent, maar daar moet de NHL helemaal geen rekening mee houden. De veiligheid en gezondheid van de spelers primeren en wanneer je fouten laat passeren als deze van McDavid, dan schep je een gevaarlijk precedent.

 

 

Ardin: Voor het gemak vergelijk ik de incidenten van Barrie en Torres maar gewoon even. Waren beide hits belachelijk smerig? Ja. Verdienen ze allebei een even lange straf? Nee. De reden is heel simpel. Barrie staat bekend als een scorende verdediger die zich doorgaans meer met de technische aspecten van het spelletje bezighoudt dan de fysieke. Hij was voor zijn hit op Despres nog nooit geschorst. Torres is op zijn beurt een notoire headhunter die door zijn vele wandaden op weinig respect van collega NHL’ers kan rekenen. Zo is Jakob Silfverberg lang niet de enige speler die op een bewuste check richting het hoofd is getrakteerd door meneertje Torres (Hossa en Seabrook gingen hem al voor). Straffen in de NHL voor serieuze misstappen zijn nou eenmaal inconsistent. Er kunnen veel factoren meespelen in het bepalen van de strafmaat en in het geval Barrie/Torres was de factor ‘repeat offender of niet?’ de doorslaggevende. Dat Barrie slechts drie wedstrijden schorsing kreeg is enigszins discutabel, maar dat Torres vele malen harder is gestraft vind ik volkomen terecht.

Rowdy: Ja. Met name de straffen voor boarding moeten naar mijn idee verhoogd worden. Zo werd Corey Perry (Anaheim) afgelopen week door Erik Johnson (Colorado) van achteren de boards ingeduwd, net als Oduya van de Stars door Connor McDavid. Zowel Perry, als Oduya, had een lelijke blessure kunnen oplopen, maar Player Safety liet het gaan. Dit terwijl Nikita Nesterov van Tampa Bay vorige week een schorsing kreeg voor een soortgelijke check, als was die iets erger, maar niet dusdanig dat Nesterov twee wedstrijden meer verdiende, naar mijn mening. Sinds Brendan Shanahan het department verliet voor hoge functie bij de Maple Leafs, zijn de schorsingen alleen maar inconsistenter geworden.

Ook leuk om te lezen