NHL 30-in-30: Toronto Maple Leafs

Door

maple-leafs-140208

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Toronto Maple Leafs.

Seizoen 2014-2015
Toronto begon met veel hoop aan het nieuwe seizoen. De play-offs halen was toch wel het minimum waarop men hoopte in Toronto. Eén jaar later kunnen we zeggen dat dat even een dikke tegenvaller was. Toronto eindigde voorlaatste in de Atlantic Division met amper 68 punten, op zo maar eventjes 30 punten van de laatste wildcard. Een seizoen om zo snel mogelijk te vergeten. Om het wat duidelijker te maken, geven we volgend filmpje mee. Met een spottend ondertoontje worden de problemen van afgelopen seizoen bij de Maple Leafs overlopen.

De Draft
Het voordeel aan een tegenvallend seizoen is een goede eerste draft pick. Toronto mocht als vierde kiezen en namen met deze pick Mitchell Marner. Het is nog vroeg, maar nu al wordt hij vergeleken met Patrick Kane. Qua stijl zijn ze erg vergelijkbaar en deze zal dus zeker op termijn een meerwaarde gaan vormen voor de Maple Leafs.

Toronto had in totaal negen draft picks en kozen nog onder andere Andrew Nielsen. Een talentvolle verdediger, al werd hij nog iets te vlug gekozen (pick 65). In Toronto kunnen ze terugkijken op een geslaagde Draft.

Nieuwe talenten
Na de eerder vernoemde Marner, is ook Kasperi Kapanen iemand om naar uit te kijken. De Fin speelde vorig jaar nog een tijdje in zijn thuisland, maar hij speelde ook enkele wedstrijden voor het tweede team van de Pittsburgh Penguins. Begin juli maakte Kapanen dan de overstap naar Toronto. De Fin is iemand die de weg naar doel makkelijk vindt. Daarnaast is hij ook nog eens een heel goede spelmaker, waar de spelers rondom hem mee van profiteren. Andere jonge talenten om in de gaten te houden zijn Nylander, Percy en Gauthier.

New Additions
Mike Babcock: Misschien wel de belangrijkste verandering in Toronto, een nieuwe coach. Na 10 jaar Detroit maakte Babcock de overstap naar de Maple Leafs. Met Detroit won hij in 2008 de Stanley Cup. Hetzelfde doen met Toronto is nog niet voor direct, maar in Canada hoopt men toch stiekem om (binnen enkele jaren) de Stanley Cup nog eens binnen te halen.

Pierre-Alexandre Parenteau: Speelde vorig seizoen voor Montréal, maar daar werd zijn contract uitgekocht. Hij kon zo als vrije speler een nieuwe ploeg kiezen. Koos voor Toronto, omdat hij daar opnieuw kan samenwerken met Babcock.

Shawn Matthias: Gehaald om de jonkies nog wat tijd te gunnen om zich te ontwikkelen. Matthias tekende voor één seizoen en maakte op Twitter bekend hoe gelukkig hij daarmee is.

Daniel Winnik: Na een korte tussenstop in Pittsburgh nu dus terug in Toronto.

Matt Hunwick: Zijn contract werd niet verlengd bij New York Rangers en tekende daarna voor twee seizoenen bij de Maple Leafs. De verdediging van Toronto kan gerust wat ervaring gebruiken.

Mark Arcobello: In één jaar tijd voor vijf verschillende teams uitkomen, je moet het maar doen. Na Edmonton, Nashville, Pittsburg en Arizona is het nu tijd voor Toronto!

Nick Spaling, Kasperi Kapanen, Scott Harrington: Allemaal betrokken in de deal van Kessel. Zij kwamen samen met twee draft picks over van Pittsburg. Vooral Kapanen is iemand om in de gaten te houden.

Departed
Phil Kessel: Eén van de best scorende spelers uit de competitie is vertrokken naar Pittsburg. Ondanks de 61 punten, kreeg Kessel heel wat kritiek over zich heen. Voor de supporters was hij de verpersoonlijking van het kwakkelseizoen. Desalniettemin zal Kessel een groot verlies blijken voor de Maple Leafs, 61 punten vervang je niet zomaar.

Tyler Biggs: 22-jarige aanvaller die samen met Kessel en Erixon vertrok naar de Penguins.

Tim Erixon: Ook hij was ruilmateriaal en gaat volgend seizoen de kleuren van Pittsburgh verdedigen.

Roster
Beste verdedigers: Dion Phaneuf, Morgan Rielly, Jake Gardiner

Beste aanvallers: James Van Riemsdyk, Tyler Bozak, Nazem Kadri

Keep an eye on: Kasperi Kapanen

Special teams
Powerplay had een succesratio van 15,9% en de Maple Leafs waren daarmee 26e in 2014-2015. Vorig seizoen was de powerplay al niet te denderend en met het verlies van Phil Kessel, zal het er zeker niet significant op verbeteren. Misschien heeft Mike Babcock wel iets achter de hand?

Met de Penalty Kill konden ze in 80,5% van de gevallen de tegenstander van scoren houden. Daarmee waren ze 22e in 2014-2015. Vergeleken met de powerplay doen ze hier toch wat beter. De verdediging is grotendeels hetzelfde gebleven dus ook hier zien we niet echt immense veranderingen gebeuren.

Off season Grade
6
Er is heel wat gebeurd in Toronto afgelopen zomer. Het beste wat hun is overkomen is het aantrekken van topcoach Mike Babcock. Een betere trainer is moeilijk te vinden in de NHL. Een heel wat mindere move was het traden van Phil Kessel naar Pittsburgh. In ruil kregen ze wel een jong talent als Kapanen, maar alles in acht genomen kwam Toronto toch als verliezer uit deze deal.

Aan alles wat er is gebeurd afgelopen zomer, kan je zien dat men nu werkt op de lange termijn. Het installeren van een nieuw management (General Manager Lou Lamoriello en coach Mike Babcock), het aantrekken van enkele ervaren spelers (Shawn Matthias en P.A. Parenteau) om de top prospects nog wat tijd te gunnen om te groeien. De Maple Leafs komen van ver en het zal nog wat jaren duren om er weer volledig te staan. De eerste stap is in dit tussenseizoen alvast gezet. Verwachten dat deze ploeg gaat meedingen voor een plaats in de play-offs is haast een utopie.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen