World Cup of Hockey preview: Team Europa

Door

wch
Na een lange zomer barst het ijshockeyspektakel weer los in Noord-Amerika! Dit jaar zal dit zelfs een maand eerder gebeuren, door middel van de World Cup of Hockey! Acht ploegen zullen het tegen elkaar opnemen in dit internationale toernooi, dat zich tussen 17 september en 1 oktober in Toronto zal afspelen. Maar voordat het zover is, zullen we eerst de deelnemende teams nader belichten. Vandaag (en daarna hopelijk nooit meer) staat Team Europa in de spotlights, de verzameling van spelers van de overige Europese landen.

De kracht
Ondanks dat dit een bij elkaar geraapt ‘zooitje’ Europeanen is, heeft dit team wel talent rondlopen. Kijk alleen al naar de aanvoerder Anze Kopitar. De Sloveen die tien miljoen per jaar verdient als aanvoerder van Los Angeles. Of de Duitser Leon Draisaitl (Edmonton), scoorde een hattrick in de oefenwedstrijd tegen Zweden (niet de eerste de beste ploeg dus). Tomas Tatar is zeer belangrijk voor Detroit, terwijl Roman Josi bepalend is voor Nashville. Hierdoor heeft Team Europa, waar Nederlanders dus blijkbaar bij zouden horen, wel degelijk individuele kwaliteit.

De zwakte
Zoals in de vorige alinea al gezegd werd, deze ploeg is bij elkaar geraapt. Puur op het feit dat ze Europees zijn, maar geen Zweed, Fin, Rus of Tsjech. Deze spelers hebben dus helemaal niks met elkaar. De meesten groeiden zelfs op als rivalen, zoals de Zwitsers, Oostenrijkers en de Duitsers onderling. Ook oogt het in het doel niet bepaald solide. Na het uitvallen van de Deen Frederik Andersen (Toronto) moet Duitser Thomas Greiss de rol van eerste keeper overnemen. En dat is allesbehalve ideaal.

De verwachting
Het wordt zeer lastig voor deze ploeg om de groepsfase te overleven. Er gaan er maar twee per poule door en Canada en de VS zijn op papier gewoon veel sterker (en spelen ook écht met trots voor hun land). Deze ploeg moet niet onderschat worden, maar de knock-out fase lijkt wat te hoog gegrepen.

Het speelschema
De Europeanen zijn onderdeel van de openingswedstrijd van dit toernooi. Aanstaande zaterdag speelt het om 21:00 uur Nederlandse tijd tegen de VS. Maandag is Tsjechië vervolgens de tegenstander, om dezelfde tijd. Als laatste speelt Team Europa tegen Canada op donderdagochtend vroeg, 2:00 uur om precies te zijn.

De verwachte lineup
De enige teamgenoten die we samen op een lijn kunnen verwachten, zijn Thomas Vanek en Frans Nielsen, die komend seizoen allebei voor Detroit zullen uitkomen. Ook Zdeno Chara en Dennis Seidenberg speelden in Boston volop samen, maar Seidenbergs contract werd afgelopen zomer afgekocht. Voor de rest moet het maar blijken hoe goed deze ploeg kan samenspelen, al zeiden vele spelers al dat ze uit ‘wraak’ voor dit systeem het beste uit zichzelf willen halen. We zullen zien!

Mikkel Boedker (Deen, SJ) – Anze Kopitar (Sloveen, LA) – Mats Zuccarello (Noor, NYR)
Tomas Tatar (Slowaak, DET) – Leon Draisaitl (Duitser, EDM) – Marian Hossa (Slowaak, CHI)
Thomas Vanek (Oostenrijker, DET) – Frans Nielsen (Deen, DET) – Marian Gaborik (Slowaak, LA)
Nino Niederreiter (Zwitser, MIN) – Pierre-Edouard Bellemare (Fransman, PHI) – Jannik Hansen (Deen, VAN)
Tobias Rieder (Duitser, ARI)

Roman Josi (Zwitser, NSH) – Mark Streit (Zwitser, PHI)
Zdeno Chara (Slowaak, BOS) – Mark Seidenberg (Duitser, clubloos)
Christian Ehrhoff (Duitser, clubloos) – Andrej Sekera (Slowaak, EDM)
Luca Sbisa (Zwitser, VAN)

Thomas Greiss (Duitser, NYI)
Jaroslav Halak (Slowaak, NYI)
Thomas Grubauer (Duitser, WSH)

One to watch
In het eerste jaar werd moest hij veel te vroeg veel te veel doen, maar vorig jaar arriveerde de talentvolle Leon Draisaitl! De derde keuze in de NHL Draft van 2014 speelde fantastisch op een lijn met Taylor Hall, die inmiddels voor New Jersey uitkomt. Nu wilt The German Gretzky (hij walgt zelf van dit soort bijnamen) zich bewijzen op het hoogste niveau. Gisteravond lukte dat al aardig, met een hattrick tegen titelkandidaat Zweden.

Foto: NHL.com

Ook leuk om te lezen