NHL 30-in-30: Colorado Avalanche

Door

Columbus Blue Jackets v Colorado Avalanche

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Colorado Avalanche.

Seizoen 2014-2015
Van Colorado werd vooraf veel verwacht. In het voorafgaande seizoen werd verrassend de divisietitel binnen gehaald en dus waren de verwachtingen hooggespannen in Denver. Net als in het seizoen 2012-2013 werd de ploeg echter laatste in de Central Division. Daar moet wel bij gezegd worden, dat de Central Division afgelopen seizoen bij uitstek de sterkste divisie van de NHL was. In de gehele NHL eindigde Colorado op de 21ste plaats, op negen punten achterstand van de laatste wildcard in de Western Conference.

De Draft
Met Mikko Rantanen koos Colorado voor een absolute steal. De Finse winger werd al eerder verwacht, maar viel in de draft terug tot de tiende keuze. Rantanen speelde in Finland al op het hoogste niveau en zou zomaar direct aan kunnen sluiten bij de Avs. Met pick nummer 101 koos Colorado voor Andrei Mironov. De 21-jarige stay at home defenseman heeft al drie jaar ervaring in de KHL en zou voor de krappe defensie in Denver meteen een versterking kunnen zijn.  

Nieuwe talenten
Chris Bigras speelt al langere tijd voor de Avalanche, maar de verdediger viel vorig jaar op bij coach Patrick Roy. Toen was zijn diversiteit en felle spel nog niet voldoende voor een plek in de NHL, maar met een jaartje meer ontwikkeling zou hij dit jaar zomaar de stap naar de NHL kunnen maken. De eerder genoemde Mironov is een belangrijke concurrent, maar hij is niet de enige.

New Additions
Francois Beauchemin: Beauchemin kan worden gezien als de directe opvolger van Jan Hejda, die een punt achter zijn carrière zette. Beauchemin is een 35-jarige verdediger die overkwam van Anaheim Ducks en met zijn ervaring de ploeg door de moeilijke momenten heen moet slepen.

Carl Söderberg: Offensief deed de ploeg een jasje uit met het vertrek van Ryan O’Reilly, maar om dat op te vangen werd in free agency Söderberg opgehaald in Boston. De center maakte in de afgelopen twee seizoenen 155 duels 29 goals en 63 assists.

Nikita Zadorov: De Russische verdediger kwam in de ruil van Ryan O’Reilly naar Denver. Zadorov had in Buffalo moeite met zijn discipline, maar is een zeer getalenteerde verdediger. Het wordt interessant om te zien of Patrick Roy, zelf ook niet weg van wat opschudding, de Rus wel in bedwang kan houden.

Mikhail Grigorenko: Nog een Rus die uit Buffalo overkwam in de ruil van Ryan O’Reilly. Deze center zal, samen met Söderberg, het gemis van O’Reilly moeten opvangen. Grigorenko heeft zijn naam en faam in Buffalo niet waar kunnen maken en dus is hij een vraagteken.

Departed
Daniel Briere: Briere nam dit seizoen afscheid van het ijshockey. De aanvaller was de voorbije jaren één van de meest effectieve spelers in de play-offs en die kracht gaan de Avs wel missen, mochten zij de play-offs dit jaar wel halen.

Ryan O’Reilly: Iedere club mist Ryan O’Reilly als hij weg gaat. Gewoon een hele sterke center. In Colorado speelde hij echter als winger naast Matt Duchene. Het aantal centers in Colorado lag erg hoog en daarmee is het voor beide partijen misschien wel het beste geweest uit elkaar te gaan.

Jan Hejda: De verdediger stopte en zijn diensten gaan de Avs wel missen. Er zijn goede vervangers voor Hejda aangetrokken, nu is het afwachten wat dat voor invloed heeft op het team.

Roster
Beste verdedigers: Tyson Barrie, Erik Johnson, Francois Beauchemin

Beste aanvallers: Matt Duchene, Gabriel Landeskog, Jarome Iginla, Nathan MacKinnon

Keep an eye on: Mikhail Grigorenko, Nikita Zadorov

Special Teams
De powerplay van Colorado was vorig jaar onder de maat. Alleen Buffalo Sabres deed het nog slechter. 15% van de powerplays leverde een doelpunt op. Joe Sakic, GM van Colorado, liet al weten dat Carl Söderberg de ploeg moet helpen om een betere powerplay neer te zetten. De Zweed scoorde vijf van zijn dertien goals vorig seizoen op de powerplay en hier mag dus wel een verbetering worden verwacht; het zal echter niet genoeg zijn om dit seizoen ineens in de top mee te draaien qua powerplay.

De penalty killing was vorig jaar juist één van de beste in de league. Colorado Avalanche scoorde daarmee een vijfde plaats in de NHL. In 84,7% van de gevallen hield de ploeg de tegenstander van scoren. Nu Ryan O’Reilly is vertrokken, heeft de ploeg hierin echter wel een jasje uitgedaan. O’Reilly speelde vorig seizoen bijna 150 minuten aan PK en nam voor zijn ploeg de meeste face-offs in de PK.

Off season Grade
7

Colorado heeft in de zomer geen spectaculaire dingen gedaan, maar de spelers die zijn vertrokken hebben goede, onopvallende vervangers gekregen. Er is nog wat salarisruimte over (meer dan $9 miljoen) om de ploeg tijdens het seizoen verder te versterken. De ploeg kan gewoon weer meedoen in de strijd om een plek in de play-offs. Vraagtekens als Zadorov en Grigorenko zullen zich voor plaatsing moeten gaan bewijzen op het hoogste niveau.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen