NHL 2011-12 preview: Pacific Division

Door

Nu de offseason in volle gang is en we aan de vooravond staan van het seizoen 2011-2012 in de NHL, is het natuurlijk de hoogste tijd om te kijken hoe de verschillende teams ervoor staan. Daarom zullen we de komende dagen per divisie een beschrijving geven van hoe de verschillende teams de zomerperiode zijn doorgekomen en wat de verwachtingen zijn voor het nieuwe seizoen. Vandaag Pacific Division.

Door Richard van Welie


Deze divisie bestaat uit de teams de San Jose Sharks, de Anaheim Ducks, de Phoenix Coyotes, de Los Angeles Kings en de Dallas Stars. Met andere woorden, een zeer sterke divisie, want van deze teams slaagden het afgelopen seizoen alleen de Dallas Stars er niet in om zich te plaatsen voor de play-offs.

 

San Jose Sharks

De San Jose Sharks wisten vorig seizoen bijzonder knap beslag te leggen op de tweede plek in de Western Conference, achter de ongenaakbare Vancouver Canucks. Ook in de play-offs ging het voortvarend voor het team van coach Todd McLellan, maar werd het in de finale van het westen gestuit door diezelfde Canucks.

De Sharks zullen dus voort willen borduren op het afgelopen seizoen en wellicht hun prestaties zelfs verbeteren. Om dit te bewerkstelligen heeft general manager Doug Wilson het team een kleine metamorfose laten ondergaan. Door middel van twee deals met de Minnesota Wild verkregen de Sharks Martin Havlat en Brent Burns in ruil voor onder meer Dany Heatley en Devin Setoguchi.

Daarnaast heeft de club uit California wat meer diepte in de selectie gekregen door middel van het aantrekken van verdediger Jim Vandermeer en centers Michal Handzus en Andrew Murray. Samen met onder anderen vedette Joe Thornton en Jo Pavelski acht de GM zijn team nu sterk genoeg om na beide mislukte pogingen in de afgelopen twee jaar om eindelijk de finale van de Western Conference te winnen en dus door te dringen tot de strijd om de Stanley Cup.

 

Anaheim Ducks

Net als de Sharks kende ook de Anaheim Ducks een goed seizoen 2010-2011. Zij eindigden met 99 punten namelijk op de tweede plek in de divisie en op de vierde plek in de Western Conference. Hiermee waren zij dus de beste ploeg uit deze conference die geen divisie had gewonnen. In de play-offs was de ploeg uit Anaheim echter wat minder succesvol, aangezien zij al in de eerste ronde na zes wedstrijden onderuitgingen tegen de Nashville Predators.

Aan de hand van de 41-jarige veteraan Teemu Selanne, die zijn contract met nog een jaar verlengd heeft, gaan de Ducks proberen om zich weer te plaatsen voor de play-offs en om het daarin dan beter te doen dan vorig seizoen.

De kern van de ploeg is grotendeels in tact gebleven wat dus inhoudt dat de Ducks ook komend seizoen kunnen beschikken over Ryan Getzlaf, Lubomir Visnovsky en Corey Perry. Aangevuld met diepteaankopen als Andrew Cogliano en Jean-Francois Jacques en nieuwe talenten als Nick Bonino en Peter Holland lijkt het erop dat de Ducks zeker niet zwakker zijn geworden en dat ze het dus ver kunnen gaan schoppen komend seizoen.

 

Phoenix Coyotes

De Phoenix Coyotes wisten zich met een zesde plek in de eindklassering van de Western Conference eveneens te plaatsen voor de play-offs, maar ook zij konden na één ronde hun biezen pakken. De Detroit Red Wings waren namelijk veel te sterk en wonnen de series dan ook met 4-0. Maar al met al was het een succesvol jaar voor de Coyotes.

Daarom was het in de offseason zaak voor general manager Don Maloney om het team zo veel mogelijk bij elkaar te houden. Hier is hij maar gedeeltelijk in geslaagd, want hoewel de belangrijkste verdediger van het team, Keith Yandle, zijn contract met vijf jaar verlengde, verloren de Coyotes wel goalie Ilya Bryzgalov en verdediger Ed Jovanovski. Voor een team dat uitgaat van het principe dat de verdediging het belangrijkste onderdeel van het spelletjes is, is het nu dus afwachten hoe sterk de verdediging zal zijn komend seizoen.

Natuurlijk werden er ook spelers aangetrokken zoals goalie Mike Smith en winger Raffi Torres en wordt het team verder aangevuld met verschillende grote talenten zoals Andy Miele, die een fantastisch jaar kende voor Miami University. Daarom is het interessant om te zien of het team de prestaties van vorig jaar kan evenaren en wellicht kan overtreffen.

 

Los Angeles Kings

Hoewel de Los Angeles Kings zich het afgelopen seizoen ook wisten te plaatsten voor de play-offs, willen zij komend jaar toch een beter seizoen gaan draaien. Zij willen een betere eindnotering dan de zevende plek in 2011 en bovendien langer meedoen in de play-offs. Net als de Coyotes waren zijn vorig jaar namelijk na één ronde alweer klaar, na een 2-4 nederlaag tegen de Sharks.

En verbetering zit er ook zeker in voor de Kings. Het team kende in 2011 namelijk de nodige pech met de langdurige blessure voor Anze Kopitar. Tel daar het aantrekken van grote namen als Mike Richards en Simon Gagne bij op en je kunt stellen dat de Kings sterker de nieuwe competitie in zullen gaan dan dat zij de vorige eindigden.

Alhoewel er toch wel een aantal spelers vertrokken, zoals Ryan Smyth en Michal Handzus, hield general manager Dean Lombardi verder de hand op de knip (de verlenging van het contract van verdediger Drew Doughty even daargelaten). Volgens hem moet de selectie zo, aangevuld met jeugdig talent uit de eigen organisatie, sterk genoeg zijn om beter te presteren dan het niet onsuccesvolle vorige seizoen.

 

Dallas Stars

Zoals hierboven al is vermeld, waren de Dallas Stars het vorige seizoen het enige team uit deze divisie dat zich (net) niet wist te plaatsen voor de play-offs. Dit is natuurlijk een dubieuze eer die de Stars het komende seizoen willen voorkomen.

Daarom heeft het team zich nogal geroerd op de transfermarkt. Zoals van tevoren al vrij zeker was, koos steraanvaller Brad Richards ervoor om zijn aflopende contract niet te verlengen en zijn heil (en dollars) ergens anders te gaan zoeken. Daarom moest er dus wel iets gebeuren en de Stars hebben zich dan ook versterkt met een aantal spelers.

Zo kwam Michael Ryder over van de Stanley Cup-winnaar, de Boston Bruins, en tekende ook voormalig All Star Sheldon Souray voor de club uit Dallas, in de hoop zijn carriere een nieuwe boost te geven. Daarnaast werden ook spelers als Jake Dowell, Radek Dvorak, Vernon Fiddler, Eric Godard en Adam Pardy vastgelegd.

Ook de technische staf werd vervangen en om die reden zullen de Stars komend seizoen onder de hoede zijn van hoofcoach Glen Gulutzan. Het grootste probleem voor de kersverse coach is het opvullen van de leegte die onder meer Richards heeft achtergelaten. Want hoewel de club veel goede wingers heeft, komt het juist te kort op de center-positie. Hier moet natuurlijk wel een oplossing voor gevonden worden wil de club zich dit jaar wel plaatsen voor de play-offs.

 

2 Reacties
  1. kramer 10 jaar ago

    La kings waren winnaar stanley cup dus het verhaal klopt niet!

    • Jan Willem Zeldenrust 10 jaar ago

      Scherp. Maar als je goed leest is dit de preview van vorig jaar, niet voor het komende seizoen! Dus dan klopt het toch wel.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen