Bruins één zege verwijderd van Stanley Cup-finale

De Boston Bruins hebben maandagavond de vijfde wedstrijd in de finale van de Eastern Conference tegen de Tampa Bay Lightning met 3-1 gewonnen. Zoals wel vaker dit seizoen was het goalie Tim Thomas die zijn ploeg door de moeilijke momenten heen sleepten.

Thomas kende namelijk een bijzonder drukke avond maandag, maar hij liet zien dat hij goed met deze druk om kan gaan. In totaal zag de goalie vierendertig schoten op zich afkomen en afgezien van een vroege goal van Simon Gagne, die al na ruim een minuut in de eerste periode het net wist te vinden, hield hij zijn doel schoon.

Deze vroege voorsprong van de Lightning was overigens verdiend, al scoorden zij wel direct uit hun eerste schot op doel. Het doelpunt werd echter vooral in het restant van de eerste periode gerechtvaardigd, want de Bruins waren uiterst tam aan de wedstrijd begonnen. Zo kwamen zij in de eerste twintig minuten tot slechts vier schoten, terwijl de bezoekers het vijandelijke net veertien keer onder vuur namen.

Thomas hield de thuisploeg dus op de been en vooral dankzij hem kreeg de ploeg van coach Claude Julien de kans om zich in de tweede periode te herstellen. Zonder echt groots te spelen kwam de thuisploeg na vier minuten toch op gelijke hoogte. Na een knappe pass van Milan Lucic was het Nathan Horton die vrij kon aanleggen en de puck achter Lightning-goalie Mike Smith schoot.

Tien minuten later kon Smith, die deze wedstrijd de voorkeur had gekregen boven eerste keus Dwayne Roloson, weer vissen. Dit keer was het Brad Marchand die de puck na een voorzet van Patrice Bergeron tegen de touwen schoot.

Dertien seconden voor het einde van de wedstrijd besliste Rich Peverley met een empty-netter het duel. Dit resultaat moet als bijzonder zuur zijn ervaren door de Lightning aangezien zij de hele wedstrijd in feite de betere ploeg waren. Ze konden echter geen manier meer vinden om Thomas nog een keer te verslaan.

„Tegen deze goalie heb je gewoonweg meer nodig,” aldus Lightning-coach Guy Boucher. „Je hebt wonderen nodig. Thomas maakte wonderbaarlijke reddingen, dus moeten wij ook wonderen gaan verrichten.”