NFL Update: Cowboys’ Tyron Smith tekent megacontract

Door

Dallas Cowboys v Oakland Raiders

Jerry Jones heeft Tyron Smith de bestbetaalde left tackle in de NFL gemaakt qua gemiddeld salaris. De Dallas Cowboys schoven Smith een achtjarig (!) contract onder zijn neus, ter waarde van 98 miljoen dollar. Bij die overeenkomst hoort een signeerbonus van tien miljoen dollar en een gegarandeerd bedrag van 40 miljoen dollar.

Voor ‘America’s Team’ is de contractverlenging van Smith het duurste contract voor een niet-quarterback in de geschiedenis van de club. De 23-jarige Cowboy gaat Joe Thomas van de Cleveland Browns voorbij als bestbetaalde left tackle. Thomas tekende in 2011 een achtjarig contract ter waarde van 92 miljoen dollar, wat uitkomt op een gemiddeld jaarsalaris van 11,5 miljoen dollar. Smith ziet jaarlijks 12,2 miljoen dollar op zijn bankrekening bijgeschreven worden.

Het vertrouwen van de Dallas Cowboys in Pro Bowler Smith is groot, maar er worden kanttekeningen geplaatst bij de deal. Vooral over de bewegingsvrijheid van een speler bij zo’n lange overeenkomst, want Smith staat samen met zijn vorige contract in totaal tien jaar op de loonlijst in Dallas. Mocht hij de sterren van de hemel spelen, zal hij nooit meer kunnen heronderhandelen. Maar mocht hij als een natte krant spelen, dan zal hij genoegen moeten nemen met het gegarandeerde geld.

‘Het is onverantwoord om zo’n lange deal te sluiten’, zegt een ervaren onderhandelaar van contractverlengingen in de NFL tegen ProFootballTalk. ‘Ik ben verbijsterd… tien jaar is nuts.’

 

Ander kort nieuws:
* Voor het tweede jaar op rij wordt de Pro-Bowl niet via de AFC/NFC-format gespeeld, maar met Hall of Fame-coaches. Vorig jaar waren de team captains Deion Sanders en Ray Rice, dit jaar strijden Cris Carter en Michael Irvin tegen elkaar. Via een draft-systeem worden de spelers van ieder team gekozen, zodat ook teamgenoten tegenover elkaar kunnen staan. Eerlijk is eerlijk, de Pro Bowl van vorig jaar was al vele malen leuker om te zien dan de vijf voorgaande Pro Bowls.

* Weer een terugslag voor David Wilson. De running back van de New York Giants is tijdens training camp geblesseerd geraakt aan zijn nek, wat een zorgelijke zaak is voor zowel de speler als het team. Wilson was net gezond verklaard door de dokter, nadat hij vorig jaar in week 8 tegen de Philadelphia Eagles een forse nekblessure opliep. Het was zelfs onzeker of Wilson ooit nog met de pigskin kon lopen. Hoe lang de balloper uit de roulatie is, is nog niet bekend.

* De online fittie tussen Richard Sherman en Patrick Peterson gaat ook na de contractverlenging van beide heren gewoon door. De Arizona-cornerback gaf gisteren eerlijk toe dat het voor hem erg belangrijk was om de bestbetaalde CB in de NFL te worden, vandaar dat zijn contract geen afgeronde 70 miljoen dollar is, maar 70.049.000 dollar. Daardoor is het gemiddelde salaris van Peterson 14.010.000 dollar, tegenover 14.000.000 voor Sherman. Ondertussen op Twitter:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen