NFL: The Offseason (2)

Door

Dit jaar is het offseason in de NFL echter ook voorzien van een flinke portie onzekerheid. In het eerste deel kon je al een introductie lezen over de offseason in de NFL, vandaag gaan we dieper op de materie in.

Het is de tijd van het jaar waarin teams één van hun spelers met een aflopend contract voorzien van een zogenaamd franchise tag. Deze éénjarige deal verzekert de speler van het gemiddelde van de top vijf verdieners op zijn positie voor het volgende seizoen.

Het lijkt een symbolisch gebaar, een poging om de schijn hoog te houden dat dit offseason hetzelfde is als elk ander. Dat is het niet.

In een seizoen waarin de discussie over de gezondheidsrisicos van de spelers als een rode draad van hit tot hit liep, bereidde men zich in de kantoren van de league én van de spelersvakbond op een heel ander soort match-up. De huidige CAO loopt op 3 maart af en door het duizelingwekkende commerciele succes van de NFL zijn de spelers niet meer bereid genoegen te nemen met de maximaal toegestane salarissen.

Er wordt zelfs door de eigenaren verwacht dat er fors wordt ingeleverd. Tot dusver staan beide partijen tegenover elkaar als een center en een forse nose tackle.

De deal waar de eigenaren naar op zoek zijn moet hen indekken tegen de risicos die ze lopen met de investeringen die zij gedaan hebben in vernieuwde stadions. Risico. Juist dat woord is tegen het zere been (en nek en knie en rug en wat de gemiddelde NFL speler nog al niet meer kan blesseren) van de spelersbond.

Het tegenargument luidt dat het de spelers zijn die de fysieke risicos op zich nemen. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de lange-termijn effecten die football op het lichaam kan hebben en de resultaten doen de spelers meer dan ooit stilstaan bij de risk-reward verhouding van hun beroep.

Het zijn met name de spelers die niet direct de nieuwsberichten domineren waarvoor de spelersbond opkomt. Er wordt gevreesd dat de kleinere pot die de eigenaren willen besteden aan salarissen vooral voor de spelers in de marge ernstige gevolgen zal hebben. Duurbetaalde spelers zullen niet genoegen nemen met minder, dus zal er elders gekapt moeten worden.

De reden voor de ontevredenheid van de franchise-eigenaren met de huidige CAO is dat de spelers een te groot deel van de inkomsten opstrijken. Toch hebben zij deze CAO zelf ondertekent in 2006 als een soort van afscheidscadeau aan de toenmalige commisioner Tagliabue. Die zag zijn vertek liever niet besmeurd door lange voortslepende onderhandelingen en duwde de huidige CAO er met geweld door.

Afgezien van de verdeling van de inkomsten zijn er nog twee punten waarin de partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. De eigenaren willen een uitbreiding van het reguliere seizoen van zestien wedstrijden naar achttien. Deze twee wedstrijden zouden worden gehouden in plaats van twee (van de vier) preseason wedstrijden en zouden een behoorlijke toenname van inkomsten betekenen.

De spelersbond, zich bewust van de blessuregevaren die deze uitbreiding met zich mee zou brengen is hier falikant op tegen en snappen niet hoe dit kan worden voorgesteld in een seizoen waarin de league zo voorzichtig is omgesprongen met hersenschuddingen.

Daarnaast eisen de spelers een ziektekosten verzekering voor ex-spelers. De gevolgen van een langdurige carriere in de NFL, en dan met name van hersenschuddingen, worden vaak pas later duidelijk.

De eigenaren staan er het sterkst voor in deze onderhandelingen. Als er geen overeenkomst komt sluiten zij hun spelers uit de stadions en besparen ze onder andere flink op salariskosten, een zogenaamde lockout.

Daarnaast is er in het contract dat de NFL heeft afgesloten met de televisienetwerken opgenomen dat er gewoon doorbetaald wordt als er géén wedstrijden zijn. Die inkomsten zullen echter gedeeltelijk moeten worden terugbetaald, en daarom zullen vroeg of laat ook de eigenaren in het nauw komen.

De hoogtepunten van het offseason, de combine en de draft, zullen gewoon doorgaan. Of alle talenten die vanuit de colleges de NFL binnenstromen dit jaar al in actie zullen komen wordt bepaald aan de onderhandeltafel. In de komende weken zal blijken wie het hardste hoofd heeft.

Foto: dailycaller.com

Ook leuk om te lezen