Josh Allen en de Buffalo Bills waren een maatje te groot voor de Steelers

Bills winnen weer, Packers langs rivaal Detroit

Door

De Buffalo Bills kwamen langzaam op gang tegen de Steelers, maar toen Josh Allen en Stefon Diggs eenmaal op stoom kwamen, was er voor Pittsburgh geen houden meer aan. De Green Bay Packers hadden in Detroit een heerlijke avond. Niet alleen werd de divisierivaal met 31-24 verslagen, de zege was ook goed voor de tweede AFC North-titel op rij. Tegelijkertijd verloren de Saints van de Eagles. Daardoor heeft de formatie van Aaron Rodgers de nummer 1 seed in de NFC in handen. Lees hier de recaps van de late duels op zondag!


Packers pakken divisietitel met zege op Lions | 31-24

De Green Bay Packers hebben hun dominantie in de NFC North opnieuw bevestigd. Niet zo zeer door deze zege, want de winst op de nummer laatst van de divisie was verre van overtuigend. De overwinning was echter wel goed voor de titel in de NFC North. Het is de elfde keer dat de ploeg de divisie wint sinds 2002, het jaar dat de divisie in het leven werd geroepen.

De Lions waren niet van plan om Green Bay zonder slag of stoot de divisietitel te geven. Matthew Stafford ging tijdens de eerste drive gemakkelijk door de verdediging van de bezoekers en een pass naar T.J. Hockinson leverde de eerste touchdown van de wedstrijd op. Rodgers antwoordde direct. Hij zou in dit duel laten zien waarom hij samen met Patrick Mahomes uit gaat maken wie de MVP van het reguliere seizoen wordt. Al komt de eerste touchdown van de Packers veel meer op naam van Devante Adams, die na zijn vangbal de secondary van de Lions te kijk zette.

Het zette de toon voor een vermakelijk duel, waarbij de offense voor beide teams beter was dan de defense. Na een punt van de Lions namen de bezoekers de leiding, maar nog voor rust kwam Detroit weer langszij voor een 14-14 ruststand.

Ribblessure Matthew Stafford

Na de pauze leek Green Bay het duel naar zich toe te trekken. De Packers deden dit via lange drives, waardoor de verdediging van de Lions het niet meer kon belopen. In het derde kwart had Detroit minder dan anderhalve minuut de bal. De eerste drive van de Packers duurde meer dan acht minuten; de tweede ruim zeven minuten. Beide leverden touchdowns op. Rodgers zou in het duel niet alleen goed zijn voor drie passing touchdowns, de vierde liep hij zelf de endzone in.

De Lions gaven na de twee touchdowns niet op, want Stafford perste er nog een touchdown-drive uit. Dit ging niet eenvoudig, want de quarterback liep bij een hit een ribblessure op. De spelverdeler zou in het veld blijven om de drive af te maken, maar zou in het vervolg van het duel niet meer terugkomen. Met Chase Daniel als quarterback lukte het Detroit niet om er een comeback uit te halen en de Packers wonnen met 31-24.


Bills winnen tweede primetime game op rij | 15-26

Voor het eerst in 25 jaar won Buffalo een MNF duel tegen een team buitein hun eigen divisie. Na de overwinning op de Steelers hebben ze voor het eerst in 29 jaar een 10-3 record. Wekelijks worden grenzen verlegd, zowel door het team als door quarterback Josh Allen. De slechts 24-jarige quarterback heeft inmiddels al meerdere clubrecords op zijn naam staan.Het is het seizoen waarin al het harde werk van general manager Brandon Beane en head coach Sean McDermott uitbetaald wordt. Het grootste puzzelstuk is Stefon Diggs. De tandem van Allen en hem zorgde voor de sterke overwinning op de, toen nog 11-1, Pittsburgh Steelers.

Bills defense bereikt vertrouwd niveau

Het begin van het duel was erg slordig. In de eerste helft regende het incompletions, interceptions en fumbles bij beide teams. Het eerste kwart eindigde dan ook in een 0-0 tussenstand. In het tweede kwart openden de Steelers de score door een touchdown pass van Ben Roethlisberger op James Washington. Het enige dat Buffalo daar aanvallend tegenin kon brengen, was een field goal van Tyler Bass. De laatste weken groeit de Bills defense echter steeds meer naar hun vorm van vorig seizoen. Tegen Pittsburgh was die vorm daar. Het was daarom niet de beste defense in de NFL die uitblonk, maar die van Buffalo. Bij de 7-3 stand ving Taron Johnson een interceptie en bereikte daarmee de endzone: 7-9 en rust. Later in de wedstrijd betekende de tweede interceptie door Levi Wallace de opmaat voor het einde van de wedstrijd. Dat de Steelers niet verder kwamen dan 224 aanvallende yards en 15 punten, was een topprestatie. De seizoensgemiddelden voor Pittsburgh zijn namelijk 345 aanvallende yards en 28 punten. Met een ijzersterke offense en een defense van dit niveau behoren de Bills bij de beste twee teams in de AFC.

Niveau Steelers past niet bij 11-2 record

Waar zich bij Buffalo een stijgende lijn voordoet, is dit bij Pittsburgh omgekeerd. De eerste elf duels werden winnend afgesloten, maar in de laatste wins leek het team steeds minder stabiel. De verliespartijen tegen het Football Team en de Bills kwamen dus niet uit de lucht vallen. Het is een probleem waar men in Upstate New York in voorgaande jaren vaak mee te maken had. Een uitmuntende defense, maar een offense die niet voldoende brengt. Daarmee worden de grote duels niet gewonnen. Roethlisberger valt tegen en de run offense geeft niet thuis. De Steelers willen naar de Super Bowl, maar het duel met de Bills liet zien dat ze blij mogen zijn met een overwinning in de play-offs. De defense heeft het benodigde niveau, maar de offense is ondermaats.

Diggs is benodigde impuls voor Buffalo offense

In 2019 was John Brown de nummer één receiver bij de Bills en was er geen duidelijke nummer twee. In die situatie was het lastig voor Josh Allen om te floreren. De komst van Diggs biedt Buffalo een duidelijke nummer één en twee: Brown. Door de aanwezigheid van Diggs gaat er minder verdedigende aandacht uit naar Brown, Cole Beasley en Gabriel Davis. Vooral Beasley weet daar dit seizoen van te profiteren. Tegen de Steelers was het echter Stefon Diggs die de show stal. Met 10 receptions voor 130 yards en één touchdown brak hij zijn persoonlijk record voor één duel en dat voor een regulierl seizoen. Met nog drie duels te gaan, wordt dat record alleen maar beter. De Bills hebben voor het eerst sinds 1991 een 10-3 record en dat lijkt schier onmogelijk te zijn geweest zonder Diggs.

https://twitter.com/sportsideline/status/1338322550867300353?s=20

Overige duels

Jalen Hurts maakte een spectaculair debuut als startende quarterback bij de Eagles die daardoor in het spoor blijven van Washington. Het Football Team wist namelijk van de 49ers te winnen. Daar waar de NFC East niet lang geleden het lachertje van de NFL was, liet ook Dallas zien het spelletje niet helemaal verleerd te zijn en de Bengals werden met ruime cijfers verslagen. In Seattle leden de Jets hun zoveelste beschamende nederlaag: een kansloze 40-3.

Washington Football Team @ San Francisco 49ers | 23-15

Het Washington Football Team won voor de vierde keer op rij, nam de eerste plaats in de NFC East over, en toch waren er weinig heel blije gezichten in de hoofdstad. De grote vraag is hoe het met Alex Smith is. De quarterback verliet het duel in San Francisco in de tweede helft met een blessure aan het been waaraan hij zeventien keer geopereerd is. Achteraf bleek het om een kuitblessure te gaan. De schade lijkt mee te vallen, maar coach Ron Rivera wilde nog niet zeggen of Smith volgende week gewoon kan spelen. Het Football Team had Smith zondag helemaal niet nodig tegen de zwakke 49ers. Dat kwam vooral door de defensie van Washington, die met twee touchdowns meer punten op bord zette dan de aanval.

New Orleans Saints @ Philadelphia Eagles | 21-24

Carson wie? Jalen Hurts had zich geen betere start van zijn NFL-loopbaan kunnen wensen. Na vier nederlagen op rij kreeg de rookie zijn kans en hij pakte die met beide handen aan. Foutloos was het niet, maar toch maakte Philadelphia indruk. Vooral over de grond. De Saints hadden de afgelopen 55 wedstrijden geen tegenstander meer dan 100 yards laten rushen, en de Eagles hadden er gelijk twee in het duel. Miles Sanders was goed voor 115 yards, Hurts voor 106 yards over de grond. Dat naast zijn 167 passing yards. Enige schoonheidsfoutje was de fumble in de slotfase die de Saints nog een touchdown en een laatste kans opleverde. Door de overwinning houden de Eagles een kleine kans op de divisietitel. De Saints hadden de titel in de NFC South zondag al kunnen pakken, maar moeten door de nederlaag nog een week wachten. Ook raakte de ploeg door de eerste nederlaag zonder Brees in negen wedstrijden de koppositie in de NFC kwijt.

Dallas Cowboys @ Cincinnati Bengals | 30-7

De terugkeer naar Cincinnati verliep succesvol voor Andy Dalton. Dankzij een turnover-gretige defense eindigden de eerste drie drives van de Bengals in verloren fumbles. Dankzij de defense waren de Cowboys in staat om een tegenvallende offense te overstijgen. De Bengals wisten namelijk 309 aanvallende yards te noteren tegenover 272 voor Dallas. Cincinnati quarterback Brandon Allen had een beter duel dan Dalton, maar leed onder een offense die moeite had met het vasthouden van de bal.

New York Jets @ Seattle Seahawks | 3-40

De Jets gingen ook tegen de Seahawks vrolijk verder met het op beschamende wijze verliezen van wedstrijden. Russell Wilson hoefde niet eens diep te gaan (21/27, 206 yards, 4 TD) om zijn team te laten zegevieren. De Jets openden nog wel de score met een field goal. Daarna was het echter een typisch Jets-duel. De offense behaalde slechts 185 aanvallende yards, de kicker miste drie field goals en Sam Darnold werd gesackt door Jamal Adams. Bij de Seahawks blonk het running back duo Carson-Hyde uit. Een opsteker richting het duel met Washington van volgende week.


Lees hier de recaps van de vroege duels op zondag!

Cover foto: Adrian Kraus/AP

Ook leuk om te lezen