Match of the Day: New Orleans Saints @ New England Patriots

Door

Miami Dolphins v New Orleans SaintsNew England Patriots quarterback Tom Brady heeft een midweek bij mogen komen van een voor hem ongewoon weekend. De sterspeler gooide 52 wedstrijden onafgebroken een touchdown pass, maar de indrukwekkende streak kwam vorige week ten einde. De wedstrijd die vanavond op het programma staat in Massachusetts is er één waarin prestige een grote rol zal spelen. Brady won in de NFL nog nooit in een direct gevecht met New Orleans Saints quarterback Drew Brees (0-3) en Brees speelde op zijn beurt nog nooit als Saint een uitwedstrijd in Foxborough. De Patriots hopen na hun aanvallende strubbelingen van vorige week op de terugkeer van tight end Rob Gronkowski. De kans is groot dat de beslissing of hij speelt pas op het laatste moment wordt genomen.

Rob Ryan
Brady heeft nog altijd te maken met een aantal bepalende blessures in zijn aanvalscorps, die al minder sterk was dan vorig seizoen en de poreuze Saints defensie van vorig jaar heeft zich spectaculair verbeterd onder coordinator Rob Ryan. Het zijn twee belangrijke facetten die in deze voorbeschouwing niet onvermeld mogen blijven. De op het eerste gezicht goede score van 4-1 voor de Patriots vertelt namelijk niet het hele verhaal. Brady staat 19de in de league als het aankomt op effectiviteit, en zo laag stond hij tijdens zijn professionele loopbaan nog nooit. Coordinator Ryan, die overigens tussen 2000 en 2003 linebackers coach was bij New England heeft tot nu toe iedere keer wel een manier gevonden om het Brady lastig te maken met zijn schemes. Laatste keer in 2011 werkte Ryan voor de Cowboys en werd Brady gedwongen om constant no-huddle te spelen omdat de defense de meest vreemde blitzes uit de hoge hoed toverde. De aanval van de Patriots kon er twee jaar geleden goed mee omgaan, maar heeft dit jaar laten zien nog niet op dat niveau te zitten. Het zou dus zomaar kunnen dat de blitzes vanavond de sleutel zijn van de Saints defense.

Lager niveau
De 5-0 Saints zullen met veel vertrouwen afreizen naar Gillette Stadium hebben uiteraard ook notie genomen van de staat waarin de Patriots verkeren. De op papier relatief makkelijke eerste vier wedstrijden werden dan wel gewonnen, maar de eerste echt lastige tegenstander, de Cincinnati Bengals, bleken direct te sterk (6-13). New England staat na afgelopen zondag 24ste in punten (19.0) en 18de in yards (343.4). Het zijn cijfers en plaatsen op de ranglijst die we niet gewend zijn van Brady en de Patriots en die ook een voorteken zijn voor wedstrijden tegen goede tegenstanders. Brady zal met jaloezie kijken naar wat Brees en tight end Jimmy Graham tot nu toe laten zien. Graham is de meest waardevolle receiver in de league met 593 receiving yards en ving al 37 ballen en zes touchdowns. Opvallend is dat ook de volgende twee favoriete doelwitten van Brees geen wide receiver zijn. Running backs Pierre Thomas (28) en Darren Sproles (26) staan tweede en derde bij de Saints als het gaat om receptions.

Elite
Dat het aanvallend wat stokt bij de Patriots momenteel hoeft niet te betekenen dat het vanavond opeens kansloos is tegen de ongeslagen Saints. De verdediging staat er nog altijd goed voor en ze hebben de op twee na beste scoring defense in de league met 14.0 punten per wedstrijd. De Saints staan daar overigens niet ver achter met 14.6 punten en profiteren zichtbaar van een aanval dat veel balbezit heeft. Hoe fijn het ook is dat je defense het goed doet, Brady moet vanavond gaan doen wat Brees al het hele seizoen doet: touchdowns gooien. Eén ding is zeker; in hun ontwikkeling zijn de Saints momenteel een stuk verder dan de Patriots. Toch hebben beiden een elite quarterback die het verschil kan maken. Het zou een geweldige prestatie zijn van Brady als hij er een overwinning uitsleept voor zijn Patriots, want favoriet is hij vanavond in eigen stadion eens niet.

Saints @ Patriots begint vanavond om 22:25 NL-tijd.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen