NFL rosters bekend, Hightower gecut

Door

Afgelopen vrijdag was het weer zover, de dag die door veel spelers gevreesd wordt en waar ook coaches en general managers een hekel aan hebben. De laatste dag van augustus was namelijk de deadline voor alle 32 NFL teams om hun rosters terug te brengen naar 53 spelers. En dus was het afwachten en hopen dat de telefoon niet over gaat voor veel spelers die gedurende training camp en het preseason keihard hadden gewerkt om een roster spot te verdienen. Zoals bijna elk jaar waren er ook dit jaar weer de nodige verrassingen onder de spelers die gecut werden.

Tim Hightower – Washington Redskins
Dat Hightower gereleased werd door de Redskins is vooral gezien zijn leeftijd (26), het feit dat hij in mei nog een nieuw éénjarig contract tekende én het gebrek aan andere wapens op de runningback positie zeker verrassend te noemen. Waarschijnlijk heeft het beëindigen van zijn contract vooral te maken met het feit dat hij in oktober de voorste kruisband in zijn linkerknie afscheurde waardoor hij de rest van het seizoen miste. Desondanks zullen er voldoende teams zijn die het risico durven te nemen om Hightower op te pikken als tweede optie op de runningback positie.

Chris Cooley – Washington Redskins
De tweede opvallende cut bij de Redskins was Chris Cooley. Ook Cooley miste vorig seizoen de nodige wedstrijden, elf in totaal, maar er werd toch verwacht dat hij een belangrijk doelwit zou worden voor rookie QB Robert Grifin III. De Redskins hebben blijkbaar andere plannen. Gezien het groeiende belang van tight ends in de NFL zal ook Cooley vermoedelijk niet lang hoeven wachten op een nieuwe werkgever.

Deion Branch – New England Patriots
Branch was vorig jaar goed voor 51 receptions voor 702 yards en vijf TDs, maar omdat de Patriots al zoveel wapens in hun offense hebben werd hij gereleased.  De veteran receiver begint aan zijn elfde seizoen in de NFL en zal ongetwijfeld nog van waarde kunnen zijn voor een team dat nog een receiver nodig heeft.

Vernon Gholston – St. Louis Rams
Gholston werd in 2008 nog als zesde overall gedraft door de New York Jets, maar zijn NFL-carrière lijkt er nu al op te zitten. De defensive end presteerde zeer teleurstellend in drie seizoenen bij de Jets, waarna hij in maart 2011 werd gewaived. De Chicago Bears pikten hem vervolgens op, maar lieten hem een maand later al weer gaan. Op 22 augustus tekende Gholston een contract bij de Rams, maar iets meer dan een week later zit hij dus weer zonder team en is het te betwijfelen of hij ooit nog terug zal keren in de NFL.

Jeff Demps – New England Patriots  
Demps werd niet gecut, maar werd door de Patriots wel op de Injured Reserve (IR) list geplaatst met een beenblessure. Hoewel de blessure niet ernstig leek, zal hij dit seizoen toch niet in actie kunnen komen voor de Patriots. Demps zat namelijk niet bij het final roster van 53 spelers en mag daarom dit seizoen niet meer van de IR geactiveerd worden.

Veel backup QBs gereleased
Opvallend was verder dat er veel longtime backup quarterbacks gecut werden. In Philadelphia werd Mike Kafka gecut ten faveure van rookie QB Nick Foles en in Cleveland verloor Seneca Wallace de strijd om een roster spot bij de Browns van Colt McCoy. Verder wisten ook Brian Hoyer (New England Patriots), Kellen Clemens (St. Louis Rams), Josh McCown (Chicago Bears) en Sage Rosenfels (Minnesota Vikings) geen plek te bemachtigen in het final roster van hun teams.

Overige noemenswaardige afvallers
Dan Koppen, C, New England Patriots

John Kasey, K, New Orleans Saints

Jacob Hester, FB, San Diego Chargers

Mat McBriar, P, Philadelphia Eagles (voormalig Pro Bowler)

Marcus Thomas, DE, New York Giants

D.J. Ware, RB, New York Giants

Alphonso Smith, CB, Detroit Lions

Curtis Painter, QB, Baltimore Ravens

Nog drukke tijd op komst
Veel van de spelers die dit weekend gecut werden zullen nog wel door andere teams worden opgepikt. Het zal de komende tijd dan ook nog druk blijven voor veel GMs en coaches. Uiteraard houden we je op de hoogte van de belangrijkste transacties.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen