NFL Recaps: Philadelphia Eagles pakken laatste strohalm

Door

Het seizoen leek er na één helft tegen New York Giants op te zitten voor de titelverdediger, maar door een miraculeuze comeback blijven de Philadelphia Eagles meedoen in de NFC East. De Seahawks doen ook nog mee na een overwinning op karakter tegen de Panthers. Hue Jackson onderging de ultieme vernedering in Cincinnati.

Tekst: Toon Aerts, Luuk Dokter, Wouter Boerkamp


EAGLES WINNEN WEDSTRIJD MET TWEE GEZICHTEN


Philadelphia was het strijdtoneel van een geladen divisiestrijd tussen NFC East-rivalen New York Giants en de regerende Super Bowl-kampioenen Philadelphia Eagles. Het werd een wedstrijd met twee gezichten en een spannend slot, waarin de Eagles aan het langste eind trokken. In de eerste helft waren de New York Giants superieur. Vooral de rookie running back Saquon Barkley (101 rush, 41 rec, 2 TD) bezorgde de gehavende Eagles-defensie nachtmerries en maakte play na play.

Ook quarterback Eli Manning stond goed te spelen en was de betere quarterback in de eerste helft. Op het einde van die eerste helft leek de balans echter al wat over te hellen richting Philadelphia, met een touchdown-pass van Carson Wentz naar tight end Zach Ertz. Eli Manning herinnerde zich bovendien dat hij Eli was en wierp nog een interceptie om de helft te beëindigen. De hemel klaarde op voor de Eagles.

Na de koffie leken de Giants wel een ander team. Offensief liep er niets meer en de held van de eerste helft, Saquon Barkley, raakte de bal nog slechts vijf keer aan. Toegegeven, New York had nog recht op een touchdown in het vierde kwart, maar de scheidsrechters waren blind voor een duidelijke fout op wide receiver Odell Beckham Jr.. Toch was het momentum in de tweede helft volledig bij de Eagles. Ze namen de leiding na een rushing touchdown van Josh Adams. De Giants konden nog wel gelijkmaken via een field goal, maar met een geslaagde conversie op 4th & 1 door Wentz, bezegelden de Eagles het lot van de Giants. Kicker Jake Elliott schoot de game-winner tussen de palen vanop 43 yards.

De Eagles behouden een waterkansje op de play-offs. Ze staan nu een game in het krijt bij de Dallas Cowboys en de Washington Redskins in de NFC East en hebben nog drie divisie-games voor de boeg. Wordt er alsnog opnieuw gevlogen in Philly? Of eindigt het seizoen toch in een duikvlucht?


JETS WEGEN NET TE LICHT OM PATRIOTS TE VERSCHALKEN


In het MetLife Stadium in New Jersey hebben de New England Patriots opnieuw aangeknoopt met de zege. De verliezende Super Bowl finalist was op alle vlakken net de betere van New York, dat lang gelijke tred hield, maar uiteindelijk tegen een logische nederlaag aan liep. In de eerste helft hielden beide teams, aangevoerd door quarterbacks die samen meer dan 80(!) jaar oud zijn, elkaar perfect in evenwicht.

Jets quarterback Josh McCown opende met een touchdown-pass naar Jermaine Kearse. New England antwoordde met een touchdown-drive die door de terugkerende Rob Gronkowski werd afgewerkt. Met 56 yards en heel wat hulp bij het blocken, speelde Gronk een belangrijke rol in de zege van de Patriots.

Ook vlak na de pauze bleven beide teams aan elkaar gewaagd. Pas in het vierde kwart namen de Patriots op hun gekende wijze afstand. Geen flashy play, maar steeds het mantra van Bill Belichick volgend: Do your job. Ondanks een postzegelverzameling aan penalties, scoorden de Patriots nog twee touchdowns in het vierde kwart via een pass naar Julian Edelman en een rushing touchdown van rookie running back Sony Michel. Michel eindigde de game met een zeer verdienstelijke 133 rushing yards. De Jets konden niets meer terugdoen en zo staan de Patriots alweer een stapje dichter bij een tiende trip op rij naar de play-offs.


BILLS VERLENGEN VERLIESREEKS JAGUARS


In een tumultueus duel met de Jaguars hebben de Bills aan het langste eind getrokken: 21-24. Van tevoren was al duidelijk dat het een enigszins beladen duel zou zijn. Een replay van de 2017 wildcard ronde, de terugkeer van head coach Doug Marrone en de ontmoeting tussen Jalen Ramsey en de door hem “trash” genoemde Josh Allen. Laatstgenoemde diende Ramsey van repliek op de meest classy manier: 0-14 na het eerste kwart. In deel twee van de eerste helft waren de rollen echter omgedraaid. Jacksonville trok de stand voor rust gelijk onder aanvoering van een ongenaakbare Leonard Fournette.

Aan het eind van het derde kwart sloeg de vlam in de pan. De wedstrijd, waar al zo lang spanning op stond, vond zijn climax toen Fournette een klap uitdeelde die beantwoord werd door Shaq Lawson. Beide heren werden weggestuurd, maar de schade was daarmee groter voor Jacksonville. Op het moment van escalatie hadden de Jaguars namelijk zo goed als een touchdown in de tas, maar door penalties en sacks vond die uiteindelijk geen doorgang. De daaropvolgende play leidde tot een touchdown en de leiding voor Buffalo (14-21). Het ontbreken van Fournette trok de angel uit het aanvalsspel van Jacksonville. Een field goal voor Buffalo en een late touchdown voor de Jaguars bepaalden de eindstand.


49ERS ONDERUIT TEGEN BUCCANEERS


In een vrij eenzijdig duel hebben de Buccaneers afgerekend met de San Francisco 49ers: 27-9. 49ers rookie quarterback Nick Mullens speelde zijn derde wedstrijd op rij als starter. In zijn debuut tegen de Raiders speelde hij erg sterk, maar door kostbare intercepties viel het tegen in de ontmoeting met New York. Deze week was het een vergelijkbaar optreden voor Mullens. Daardoor was het wederom running back Matt Breida die de show stal (106 yards voor 14 carries). Naast goede stats zette hij ook het record voor de snelste ball carrier van het seizoen: een ruime 35 km/u.

Aan de kant van Tampa Bay viel vooral het optreden van Mike Evans op. Hij voegde zich met zijn 116 receiving yards van vanavond in een rijtje met Randy Moss en AJ Green. Zij zijn nu de enige drie spelers met 1.000 receiving yards in elk van hun eerste vijf seizoenen in de NFL. Het grootste lichtpuntje voor Tampa was het optreden van quarterback Jameis Winston. Na perikelen op de cruciale positie met zowel Ryan Fitzpatrick als Winston kwam de game tegen de 49ers als geroepen. Winston liet een completion van 29/38 noteren met 312 yards en twee touchdowns.


SUPERDAG CMC NIET GENOEG VOOR PANTHERS


De Carolina Panthers zullen zich morgenvroeg nog wel een keer afvragen hoe ze de cruciale wedstrijd tegen de Seattle Seahawks uit handen hebben gegeven. Al bij de eerste twee drives werd de overmacht niet in de score uitgedrukt (turnover on downs en slechts een field goal na twee bezoeken in de buurt van de goal line) en ook in de slotfase ging het helemaal fout. Graham Gano miste de potentieel winnende field goal waarna Russel Wilson en Tyler Lockett kicker Sebastian Janikowski wel succesvol in scoringspositie brachten.

Wilson (339 yards, 2 touchdowns) maakte optimaal gebruik van de zwakke pass defense van Panthers. Zeker na het snelle wegvallen van Donte Jackson was dat de grote achilleshiel van Carolina. De Seahawks-quarterback hield in het vierde kwart zijn team ook in de wedstrijd met een fourth down touchdown bij een 27-20 achterstand. Door de twee drives van Wilson bleef alle goede werk van de Panthers rush defense en Christian McCaffrey zonder beloning. ‘CMC’ had een monsterdag met 125 rushing yards en een touchdown naast 112 receiving yards en een score. Het mocht niet baten voor de Panthers 27-30. Zij gaan naar 6-5 net als de Seahawks.


JACKSON EN EDWARD RUNNEN DE SHOW


Net als vorige week runden Lamar Jackson en Gus Edwards de show voor de Baltimore Ravens. Edwards was opnieuw goed voor meer dan 100 rushing yards. Zijn quarterback moest het ook vooral hebben van run plays (71 yards, 1 TD) al zette hij tegenover twee intercepties ook een touchdown pass die bijdroeg aan de 34-17 zege tegen de Oakland Raiders.


BROWNS GEVEN HUE JACKSON TRAP NA


In Cincinnati vond er een pikante ontmoeting plaats tussen de Cleveland Browns en de Cincinnati Bengals. Vooral omdat voormalig hoofdcoach van de Browns Hue Jackson als special assistant aan de zijlijn stond bij de Bengals. Als hij was aangetrokken voor de defensieve coaching tegen zijn oude team dan is die opzet in ieder geval niet geslaagd. Baker Mayfield, die geen goede connectie had met Jackson in Cleveland, verscheurde de Bengals-defense en scoorde maar liefst vier touchdowns. Daarbij kreeg hij wel hulp van een paar teamgenoten die op knappe wijze de endzone wisten te vinden.

Na bijna twee kwarten stond er een 28-0 score op het bord. Andy Dalton kon nog net wat terugdoen (score John Ross) voor hij in de tweede helft naar de kant moest met een duimblessure. Jeff Driskel mocht in de tweede helft nog wat werken aan zijn c.v. en kon de score nog terugbrengen naar 20-35. Ondanks de nederlaag staan de Bengals er qua record (5-6) nog beter voor dan de Browns (4-6-1) en Hue kreeg ook nog een presentje mee naar huis van zijn oude pupil Damarious Randall.

Foto: Getty Images (archief)

Ook leuk om te lezen