Sam Blitz: Jim Harbaugh is slim

Door

De coach van de San Francisco 49ers is momenteel het wonderkind onder de coaches. De coach won in de afgelopen twee seizoenen 27 van de 37 wedstrijden en zijn 49ers behoren sinds zijn komst tot de crème de la crème van de National Football League. Harbaugh is een quarterback guru die zeer positieve invloeden heeft gehad op quarterbacks als Josh Johnson, Andrew Luck, Alex Smith en de meest recente, Colin Kaepernick. Al deze mannen zagen hun skills en kennis van het spel exponentieel groeien na de komst van de jongste telg van de Harbaugh coaches.

NFC Championship - New York Giants v San Francisco 49ers

Weet wat je kan
De coach heeft een unieke kwaliteit. Het herkennen van de kracht van zijn spelers en een systeem bedenken waar de talenten het beste naar boven komen drijven. Zo kon Colin Kaepernick floreren door de invoeging van de read option en het beperkt houden van reads in de passing game toen hij zijn opwachting mocht maken in de hoofdmacht. Running back LaMichael James krijgt run plays richting de boundary, omdat aan de zijlijn meer ruimte is voor de beweeglijke James. De sterkere Frank Gore gaat tussen de tackles

Alex Smith
Geen speler profiteerde meer van de komst van Harbaugh dan Alex Smith, de voormalig eerste keuze van de 2005 draft. De man was gekozen boven de toenmalige locale held, en beste spelverdeler van het moment, Aaron Rodgers. Maar Smith blonk uit in middelmatigheid. Een goede atleet met een beperkte arm die een defense niet diep kan dreigen. Hij beschikt over redelijke nauwkeurigheid maar die werd teniet gedaan door de drukte die defenses “underneath” wisten te creëren. Smith leek een regelrechte bust te zijn. Tot de Stanford coach besloot het rood van de Cardinal in te ruilen voor het rood en goud van de 49ers. Harbaugh gaf Smith vetrouwen en bouwde een systeem waarin Smith succesvol kon zijn. Een offense gebouwd om een solide offensive lijn die een quarterback de tijd moet geven de juiste read te maken. Een offense gebouwd om de run die ruimte creëert voor de receivers in de passing game omdat safeties laag komen spelen. En het meest belangrijke, hij zorgde voor route concepts waar Smith succesvol kon zijn. De vele slants en stick routes die de explosieve Michael Crabtree loopt, zijn een ideaal doelwit. Het zijn veelal korte patronen. Of concepten waarbij er gegarandeerd een read vrij zou moeten komen. Veel high-low combinaties. Het was geen offense die diep enorm dreigend was, maar daar lag de kracht niet van Smith. Smith werd een 70% passer er werd zowaar ineens een ster genoemd. Dat gaat mij te ver. Smith is en blijft beperkt. Het is dat meisje dat je date tot dat de echte liefde voorbij komt. Het is vooral de kunde van Harbaugh die Smith een succes maakte. Smith is wel een veel slimmere quarterback geworden die weet wanneer hij een pass moet gooien en wanneer hij een pass de tribune in moet duwen en gewoon de volgende down te spelen in plaats van een risico op een onderschepping te lopen. Zijn kennis is enorm gegroeid en zijn spel volwassener.

Colt in de pocket

Vannacht werd bekend dat SF één van haar 15 draftpicks richting Cleveland hebben verscheept en daarmee quarterback Colt McCoy wisten binnen te halen. McCoy verschilt qua kwaliteiten niet veel van Smith. De arm van Smith is slechts een fractie sterker. Ook McCoy boezemt safeties diep absoluut geen angst in. Het is een erg goede atleet. Zo was hij zelfs leading rusher bij de University of Texas. Maar een quarterback wordt beoordeeld op zijn passing kwaliteiten. McCoy is de meest accurate quarterback uit de historie van de NCAA. Zijn timing is prima en hij anticipeert dat spelers vrij komen. Hij zal alleen altijd moeite hebben met het gooien van de diepere routes als posts, corners en go routes. Er is wel degelijk talent. Alleen in Cleveland kwam het er niet uit. Hij wist wel een aantal games te winnen. Onder andere de Patriots en Saints trokken aan het korste eind maar hij werd zonder pardon vervangen door de sterke arm van Brandon Weeden.
Het is nu aan Harbaugh om de carrière van McCoy te redden. Hij zal niet veel spelen achter supertalent Kaepernick maar McCoy zal ongetwijfeld leren en groeien. En wie weet horen we straks ook de lofuitingen over Colt. Laten we dan vooral niet vergeten aan wie de “gunslinger” dat dan heeft te danken.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen