NFL 3-on-3: You’re Fired!

Door
Foto: Getty Images (archief)

3. Suspendable Offence

Steelers wide receiver Juju Smith-Schuster en Patriots tight-end Rob Gronkowski kregen deze week een schorsing opgelegd voor overtredingen. De duur van de schorsing was voer voor discussie. Beide overtredingen veroorzaakten blessures. Smith-Schusters overtreding gebeurde echter midden in een play en als hij zijn schouder 10 centimeter lager had geplaatst was het zelfs een legale hit geweest. Gronkowski vierde zijn frustratie bot door een cheap shot uit te delen waarmee hij een hersenschudding veroorzaakte. Beide spelers kregen dezelfde schorsing van NFL commissioner Roger Goodell: één wedstrijd.

Het inconsequente beleid van de NFL is bij spelers en coaches al vaker in het verkeerde keelgat geschoten. Denk aan deflategate, Ezekiel Elliott, Adrian Peterson, Ray Rice… Roger Goodell, die deze week een gigantische contractverlenging kreeg, mag eigenhandig de strafmaat bepalen. De oplossing lijkt simpel: stel een guideline op met duidelijke strafmaten.

Help hem een handje, wat was een eerlijke straf geweest voor Gronk en Juju?

LD:Het eerste onderscheid dat gemaakt kan worden is tijdens een play en buiten een play. Daar binnen kunnen we het nog hebben over gradaties als legaal, illegaal en veel meer. De actie van Gronkowski brengt volledig bewust een carrière, eigenlijk zelfs een leven, in gevaar. En dan hebben we het nog niet eens over de complete weerloosheid van Tre’davious White. Als dit niet tijdens een sportwedstrijd was gebeurd, had justitie de handen erbij afgelikt.

De hit van JuJu tegen Vontaze Burfict, een notoire veroorzaker van blessures, gebeurde in een andere context. Het was tijdens een play en Burfict had Le’Veon Bell binnen handbereik. De plek en de manier waarop hij geraakt werd, hoort niet, dus dat verdient een schorsing. Maar het staat in schril contrast met de actie van Gronkowski op White.

Een eerlijke verhouding: Gronk voor de rest van het seizoen geschorst, JuJu één wedstrijd.

WB: Ik vind de straf voor Juju eerlijk gezegd overdreven, dat had wat mij betreft met een boete afgedaan kunnen worden. Gronk komt er bij mij niet zo makkelijk mee weg. Wat hij bij White deed leek meer op UFC dan op American Football. Een wedstrijd of misschien twee schorsing vind ik wel passend.

Een onafhankelijke commissie om de strafmaat te bepalen lijkt mij het beste, maar dat zal wel een utopie zijn.

MD: Zoals we bij Ray Rice en ‘AP’ gezien hebben, heeft de beste man werkelijk geen idee als het om straffen gaat. ‘Gronk’ had hier 3 wedstrijden voor moeten krijgen, omdat dit een opzettelijke actie was. Voor Juju Smith-Schuster ligt dit een stuk anders. Dit gebeurt tijdens het verdedigen, het gaat zo snel, en je kunt niet altijd anticiperen wat je tegenstander gaat doen. Ik denk dat er meestal geen sprake is van opzet. Steelers safety Mike Mitchell leverde hierover deze week de volgende quote: “… Andy Dalton threw a ball to Tyler Eifert two years ago. Tyler Eifert had to dive for it. I was aiming for his gut but if he doesn’t dive he doesn’t get hit in the head. That’s 50 grand out of my pocket though because Andy throws a bad ball. Make that make sense.”

NFL VP Troy Vincent heeft laten vallen dat ze naar een targeting rule willen zoals in het college football: iedere hit op een weerloze speler boven de schouders, of het raken van een speler met de bovenkant van de helm betekent automatisch einde wedstrijd. Dat vind ik prima. Ik zou dan voor knokken 1 wedstrijd geven, en voor een opzettelijke dirty hit meteen 3 wedstrijden, no appeal.

Tenslotte laten we die belachelijke schorsingen als je in het offseason een keer een joint op wil steken achterwege, of niet Roger. Let ‘em smoke.

Ook leuk om te lezen