2020 NFL Draft Prospects: Defensive Backs

Door

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De drie op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. De laatste positie van deze serie: defensive backs.


JEFF OKUDAH – OHIO STATE

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.85 m | Gewicht: 90 kg | Junior


Het is een patroon dat ook zichtbaar is bij alle andere verdedigende posities. Er is meestal een speler die er bovenuit steekt, gevolgd door een of twee getalenteerde first rounders. Bij de devensive backs is dat niet veel anders. Jeff Okudah gaat waarschijnlijk vanaf volgende seizoen zijn minuten maken in het shirt van de Lions. Daar zal hij Darius Slay moeten doen vergeten. En de kwaliteiten zijn zeker daar. Na een aardig eerste seizoen presteerde hij de twee seizoenen daarna erg consistent. Het enige grote verschil in zijn stats van 2018 en 2019 zijn het aantal interceptions (0 om 3).

THE GOOD: LANGE ARMEN | VOETENWERK | SLANT EN DEEP BALL ERG CONSISTENT | PRODUCTIE IN COLLEGE

Waar zullen we eens beginnen. Misschien bij het feit dat Jeff Okudah zich vs elke receiver staande weet te houden. In de halve finale van de playoffs vs Clemson was hij de cornerback die op WR Tee Higgins (ook een potentiële first rounder) stond. Higgins is veel langer en fysiek sterker dan Okudah, maar toch kreeg hij het voor elkaar om Higgins voor het merendeel uit te schakelen. Voordeel voor Okudah is dat hij enorm lange armen heeft, waarmee hij veel goed weet te maken. En qua snelheid zal Okudah 1-vs-1 niet snel verslagen worden.

 

 

Bij het voorbeeld van hierboven is goed te zien dat Okudah vanaf de snap al bezig is met zijn handen en altijd voor Higgins blijft. Hij weet dat dit een bal is voor Higgins en ziet vanaf dat de bal gegooid wordt al dat de bal eerder te ver dan te dichtbij gegooid wordt. Higgins is in dit geval compleet kansloos. Hij gebruikt tevens zijn fysiek en zijn armen om de receiver zo af en toe stiekem out of bounds te begeleiden.

COVERAGE EN SLANT ROUTES

Bij het moment van hieronder forceert hij (twijfelachtig genoeg) een turnover nadat Higgins de bal al gevangen heeft. Hij focust zich op de bal en forceert zo een fout bij Higgins. Allemaal omdat hij er direct na de catch direct bovenop zit.

Dat hij deep balls (ondanks dat hij vs langere receivers staat) kan verdedigen is nu wel duidelijk maar ook vs slant routes is hij uitstekend. Zeker niet altijd even goed, maar in het merendeel van de gevallen loopt het af zoals de momenten hieronder, waar hij eerst de receiver de schijn geeft dat hij vrij staat en vervolgens voor hem kruipt om er tussen te komen.

 

De momenten van hierboven laten ook zien dat Okudah meer dan prima press coverage kan spelen. Maar, als Okudah receivers de ruimte geeft, komt er nog een kwaliteit van hem naar boven. Zijn positionering. Want, zoals hieronder bijvoorbeeld goed zichtbaar is, kan hij zonder al teveel moeite switchen van de ene naar de andere receiver om zo een catch te voorkomen. Het moment van hieronder laat tevens zien wat voor atleet hij is, gezien het feit dat hij de bal vervolgens ook nog bijna weet te intercepten.

RUN DEFENSE

Want dat kan Okudah ook. Het maken van tackles in het open veld. En het maakt dan niet uit of het gaat om een running back of receiver die op volle snelheid op hem afkomt (zoals bij het eerste moment van hieronder) of om een receiver die net de bal gevangen heeft en dreigt aardig wat yards op te pikken. Okudah houdt ook in deze situaties negen van de tien keer stand.

 

THE BAD: KWETSBAAR VS LANGERE RECEIVERS | SLORDIGHEIDJES

Gezien zijn lengte is zijn kwetsbaarheid vs lange receivers het eerste waar je aan denkt als je naar zwakke plekken moet gaan zoeken. Tegen Tee Higgins deed Okudah het uitstekend, maar de lange armen van de cornerback gaan niet altijd voldoende zijn vs ervaren NFL receivers. Daarnaast zullen coaches proberen om dit soort mismatchen te forceren door middel van schemes of fysieke mismatches. En dan zal Okudah echt getest gaan worden.

 

Verder waren er, zoals hierboven twee keer goed zichtbaar is, nog genoeg slordigheden het afgelopen seizoen waar Okudah in de NFL keihard voor afgestraft zal worden. Een tackle zoals bij het eerste voorbeeld moet in de NFL gewoon gemaakt worden en zijn zo af en toe inconsistente prestaties vs slant routes (ligt deels ook aan de LB in het midden van het veld) zou in de NFL veel yards kunnen kosten. Allemaal dingen waar Okudah met ervaring alleen maar beter in zal gaan worden.


CJ HENDERSON – FLORIDA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.85 m | Gewicht: 91 kg | Junior


De andere garantie voor een 1st round pick is CJ Henderson. De cornerback van Florida speelde drie jaar als starting cornerback in de sterkste conference van college football, de SEC. Zijn nummers zijn redelijk vergelijkbaar met die van Jeff Okudah, maar er is een reden dat Jeff Okudah een gegarandeerde top 10 pick is en Henderson eerder tot de top 15 behoort. Daar waar Okudah namelijk bizar consistent was, kunnen we dat van CJ Henderson absoluut niet zeggen. Het talent-level is ongeveer hetzelfde, maar Okudah is een stuk verder in zijn ontwikkeling.

THE GOOD: (ARM)LENGTE | ATLETISCH VERMOGEN | SNELHEID | MAN VS MAN

Qua lichaamsbouw verschillen Jeff Okudah en CJ Henderson eigenlijk niks. De armen van Henderson zijn misschien nog een stukje langer, maar verder zijn het bijna twee druppels water. Henderson heeft gek genoeg echter een stuk meer atletisch vermogen en is tevens iets sneller. En net zoals Jeff Okudah was ook CJ Henderson wisselvallig in het coveren van de slant routes. In het voorbeeld van hieronder laat hij echter zien zelfs vs TE’s zijn mannetje te kunnen staan.

Waar Henderson echter in excelleert is zijn man-vs-man coverage. Wat dat betreft valt Henderson wel te vergelijken met Greedy Williams (Browns) van vorig jaar. Deep routes verliest Henderson (wanneer zijn positionering goed is) zelden vanwege zijn snelheid en lange armen.

Tevens liet hij op sommige momenten zien wel degelijk over een hoog football IQ te beschikken. Zoals bij het moment van hieronder vs Auburn, waarbij hij de receiver de bal laat vangen en hem vervolgens out of bounds gooit. Geen onnodige penalty, geen completion, geen extra yards voor de tegenstander.

ENDZONE DEFENSE

Want dit is waar man-vs-man voor cornerbacks natuurlijk doorslaggevend kan zijn. Het kan het verschil zijn tussen zeven punt en drie punten (of geen punten). En Henderson liet bij Florida zien met deze situaties meer dan prima om te kunnen gaan. Of het nou vlak voor de endzone is (zoals tijdens het eerste moment) of een deep ball die in de endzone gaat belanden (zoals bij het tweede voorbeeld), Henderson weet het belang van het moment.

 

THE BAD: INCONSISTENTIE | CONCENTRATIEVERLIES | ROEKELOOSHEID | SITUATIES NA DE CATCH

Maar dan komt het toch wel flinke lijstje met mindere punten. En dit heeft allemaal voornamelijk te maken met ervaring en focus. Want afgelopen seizoen maakte hij toch flink wat fouten die het team uiteindelijk flink wat yards en punten hebben gekost. Sommige momenten (zoals hieronder) hebben gewoon simpelweg te maken met focus en concentratieverlies. Iets wat Henderson nog te vaak overkwam. In de NFL wordt dit net zo hard (zo niet harder) afgestraft.

 

Ook het missen van tackles was een issue. Het aantal tackles dat hij verzamelde was prima (gelijkwaardig met Okudah), maar het hadden er nog veel meer kunnen zijn. Henderson is de krachtigste niet en zijn tackles maken dan ook alles behalve indruk. Vooral vs sterke en lange receivers of TE’s heeft hij moeite om tackles af te maken, waardoor er extra yards worden gewonnen door de tegenstander.

 

RUWE DIAMANT

De gevallen van hierboven zijn compleet onnodig. Soms staat hij bijvoorbeeld ook goed gepositioneerd en kan voorkomen dat de receiver de bal kan vangen zonder een penalty te moeten weggeven. In plaats daarvan gaat hij relatief blind naar de bal toe zonder rekening te houden met de receiver, waardoor hij een onnodige penalty moet incasseren. Kortom: het talent is daar, maar in tegenstelling tot bij Okudah (die al verder is in zijn ontwikkeling) moet er bij Henderson nog veel verbetert worden. Een ruwe diamant waar zijn NFL-team wat geduld mee zal moeten hebben voordat de beloning op het veld te zien zal zijn.


XAVIER MCKINNEY – ALABAMA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.85 m | Gewicht: 90 kg | Junior


Tot nu toe hebben we het alleen maar over pure cornerbacks gehad die vooral excelleren in man-vs-man situaties. Xavier McKinney is echter de eerste (en enige) safety die we hier uitgebreid gaan behandelen. Want samen met Grant Delpit en Antoine Winfield is Xavier McKinney de beste safety in deze safety class. Twee jaar lang heeft hij in de NFL namens de Crimson Tide op een hoog niveau gepresteerd, waarbij hij zo’n beetje alles liet zien wat je van een safety kunt verwachten.

THE GOOD: RUN DEFENSE | SLOT DEFENSE | KRACHT | PASS RUSH

De kans is redelijk groot dat we Xavier McKinney in de NFL voornamelijk als nickelback in actie gaan zien. Hij zal safety snaps krijgen, maar zijn kracht ligt toch op de nickelback-positie. Dit is vanwege meerdere redenen. Ten eerste is Xavier McKinney, net zoals Grant Delpit, een fantastische run defender. Zeker voor een safety mag het gerust elite genoemd worden. Het aantal tackles (bijna 100) is daar ook een statistisch bewijs voor.

 

Het maak niet uit of hij vanaf safety moet komen (zoals bij voorbeeld 1) of als extra linebacker (nickelback) bij de LoS staat opgesteld (zoals bij voorbeeld 2). McKinney weet zich zo te positionering dat hij de play kan maken. En, zoals hieronder bij twee momenten achter elkaar te zien is, beschikt McKinney ook over kracht. Wat dat betreft heeft hij een duidelijk voordeel vergeleken met Grant Delpit.

PASS COVERAGE

Maar deze kwaliteiten komen ook naar boven als hij coverage speelt. Daar waar McKinney alles behalve een fysieke coverage-speler is, laat hij de receiver meestal wat ruimte om de bal te vangen. Daarna slaat hij keihard toe.

 

En zijn positionering maakt hem een goede safety. Hij zorgt er vooral voor dat de receiver na de catch niet nog eens extra yards kan oppakken (zoals bij voorbeeld 1 van hieronder). Het verdedigen van passes naar de flat en routes van TE’s of RB’s of slot routes, dat is waar zijn kracht ligt als het aankomt op 1vs1 coverage.

 

PASS RUSH

Want met 3.0 sacks (wat vooral met zijn positionering als nickelback te maken heeft) heeft hij ook daar een grote impact. Want die 3.0 sacks, dat zijn natuurlijk niet de enige momenten waarop hij impact heeft op het gedrag van de QB. Dit is (samen met zijn run game defense en coverage van flat routes/slant routes) een grote reden waarom hij als nickelback (of veredelde EDGE/OLB) het beste tot zijn recht zal komen.

 

THE BAD: DEEP COVERAGE

Want als er een groot vraagteken is bij McKinney, dan is dat zijn deep coverage. Grant Delpit is op dat gebied weer wat verder dan McKinney. En het gaat dan vooral om zijn consistentie, want die ontbrak namelijk tijdens zijn twee productieve jaren in college. Soms waren er momenten dat je dacht: deze man kan meer dan prima cornerbacks uit de brand helpen als dat nodig is. Vooral dankzij zijn positionering zou hij dit ook meer dan prima moeten kunnen.

Het is echter gebleken dat hij vooral moeite heeft met dit op consistente basis te laten zien. En in college kan dit dodelijk zijn, want het gemiddelde niveau tijdens een play gaat flink omhoog. Als McKinney hier ook nog eens op consistente basis kan presteren, dan is hij een toekomstige Pro bowler op zijn positie.


OVERIGE CB CLASS


Noah Igbinoghene (Auburn) is een van de vele CB die eind eerste ronde en in de tweede ronde gekozen zullen worden. De laatste maanden is de CB van Auburn erg gestegen in verschillende mock drafts. Zijn verdedigende stijl is vergelijkbaar met die van Okudah (fysiek, strak op de man en constant bezig met zijn handen), daar waar hij verder ook nog als punt en kick returner kan fungeren. Want Noah Igbinoghene is een van de, zo niet de snelste cornerbacks van deze draft class.

Kristian Fulton (LSU) is ook een garantie voor een plek in de eerste ronde. De cornerback van LSU moet het niet van zijn atletisch vermogen, maar van zijn positionering en football IQ hebben. AJ Terrell (Clemson) is weer wat meer vergelijkbaar met Henderson (geeft verdedigers wat ruimte en grijpt in nadat de receiver de bal heeft gevangen), maar dan met wat betere tackling skills. Trevon Diggs (Alabama) is een turnover machine (4 int en 2 fumble recovery’s afgelopen seizoen) en beschikt over enorm veel snelheid. Moeilijk te verslaan bij deep ball-situaties en speelt fysieke coverage.

Hetzelfde kan ook gezegd worden van Damon Arnette (Ohio State), die afgelopen seizoen drie interceptions wist te verzamelen. Elite in het kijken en focussen op de bal, verder ook een fysieke cornerback. Tot slot Jeff Gladney (TCU), misschien wel de beste man-vs-man coverage cornerback in deze draft. Speelt close op zijn tegenstander, geeft de receiver nooit ruimte en stapt meestal op het juiste moment in om de bal weg te slaan.

BESCHIKBARE SAFETY’S

Maar ook bij de safety’s zijn er nog genoeg opties. Grant Delpit (LSU) is een allrounder en een gegarandeerde first rounder. Uitstekend in de running game, goed in coverage en in zijn positionering. Wel aan de dunne kant, maar daardoor ook een groot atleet. Antoine Winfield (Minnesota) is wat dat betreft de fysiek sterkere versie van Delpit. Met 85 tackles en 7 (!) inteceptions maakte hij indruk in zowel de running game als in coverage. Niet zo’n grote atleet als Delpit, maar fysiek dus wat sterker. Winfield is tevens goed in kick returns.

Kyle Duggar (Lenoire-Rhyne) is een groot vraagteken op het hoogste niveau (speelde op nog lager niveau dan in college) maar heeft veel atletisch vermogen en potentie, Jeremy Chinn (Souther Illinois) speelde op het tweede CFB-niveau. Voor hem geldt dus hetzelfde. Tot slot Ashtyn Davis (California), die vooral gezien mag worden als goede coverage defender.

OVERIGE OPTIES

Cameron Dantzler (Mississippi State) heeft bizar lange arme, ideale lengte voor een CB, gebruikt vooral goede positionering en is tevens statistisch gezien een van de beste CB in deze draft. Hij is fysiek echter niet zo heel sterk. Verder zijn ook Jaylon Johnson (Utah), Bryce Hall (Virginia) en Troy Pride Jr (Notre Dame) opties. Johnson is een fysieke cornerback, Bryce Hall is een getalenteerde allround CB die dankzij zijn recente blessure wat gedaald is in de lijst en Troy Pride Jr is een prima optie voor elk NFL-team dat extra versterking in de breedte zoekt.

SPORTAM CB RANKINGS

1: Jeff Okudah | 2: CJ Henderson | 3: Kristian Fulton | 4: Jeff Gladney  | 5: Noah Igbinoghene  | 6: Damon Arnette  | 7: Trevon Diggs  | 8: AJ Terrell  | 9: Cameron Dantzler | 10: Jaylon Johnson

SPORTAM S RANKINGS

1: Xavier McKinney | 2: Grant Delpit | 3: Antoine Winfield | 4: Ashtyn Davis| 5: Jeremy Chinn  | 6: Kyle Duggar  | 7: Antoine Brooks Jr | 8: J.R Reed  | 9: Darnay Holmes  | 10: Jordan Fuller

(Top/Cover Photo: Paul Sancya/Associated Press)

Ook leuk om te lezen