32-in-32: New York Giants

Door

Het eerste jaar van de New York Giants onder rookie coach Ben McAdoo en zijn nieuwe peperdure verdediging verliep boven verwachting. Het 11-5 record aan het einde van het seizoen gaf recht op de play-offs via een wild-card ticket. Reden voor de wide receivers om lekker te gaan feesten op een boot om er vervolgens genadeloos hard af te gaan tegen de Green Bay Packers. Kunnen de Giants ook in 2017 hun stempel drukken op de NFC East?

OFFSEASON

De Giants hadden een spectaculair offseason in 2016. Er werd onkarakteristiek met geld gesmeten waarmee een nieuwe verdediging werd gesmeed. En met succes. Dat er dit jaar minder transfergeweld zou zijn in de Big Apple was te verwachten.

Om alles wat erin zit uit quarterback Eli Manning te wringen hebben de Giants hem twee nieuwe wapens gegeven. Wide receiver Brandon Marshall komt over van stadsgenoot New York Jets en zal een duo gaan vormen met boy wonder Odell Beckham Jr.

In de eerste ronde van de draft werd Evan Engram van Ole Miss gedraft. Daarmee krijgt Eli een pass-catchende tight end tot zijn beschikking die ze over het hele veld zullen gebruiken. De vaak geblesseerde salsa-koning Victor Cruz werd daardoor overbodig en kreeg geen nieuw contract meer aangeboden. Hij vertoont zijn danskunsten nu bij de Chicago Bears.

Het probleem van de Giants offense lag echter, net als het jaar ervoor, vooral bij de offensive line. Eli Manning is net zo mobiel als zijn oudere broer en heeft bescherming nodig. D.J. Fluker komt over van de Chargers, maar had daar een teleurstellend seizoen. Verder bleef het stil waardoor de vraag blijft hoeveel er veranderd bij de Giants.

Door een gebrek aan salary cap space kon defensive tackle Jonathan Hankins niet worden behouden. Hij wordt vervangen door een 2e ronde draft pick: Alabama’s Dalvin Tomlinson.

OFFENSE

Eli Manning was een drama vorig jaar. Deels door een arm die steeds meer kracht verloor tijdens het seizoen, deels door de dramatische offensive line. De running game leed daar ook onder waardoor het aanvalsplan eendimensionaal en voorspelbaar werd: korte slant passjes richting Beckham Jr. en Sterling Shepard die er vervolgens iets uit niets moesten creëren. Beckham Jr. bewees één van de beste wapens in de NFL te zijn door, zelfs wanneer iedereen vooraf kan voorspellen wat er gaat gebeuren nog steeds regelmatig iets onverwachts te doen.

Omdat er niks veranderd is aan die offensive line is het lastig om te zien hoe de offense dit jaar anders wordt. Ereck Flowers is nog steeds een dramatische left tackle. Bobby Hart en John Jerry hebben nauwelijks progressie geboekt. Dan kun je niet verwachten dat de line Manning opeens tijd kan geven om wel diep te gooien. Daar gaat ook de komst van D.J. Fluker niks aan veranderen.

Zowel coach McAdoo als Manning hebben in persconferenties aangegeven dat er dit jaar meer variatie komt in de aanval. Maar als Eli de bal niet verder dan 20 meter kan gooien terwijl hij moet rennen (of wat daarvoor doorgaat) voor zijn leven en de running backs nog steeds 4 man tegenkomen iedere keer als ze bij de line of scrimmage aankomen zal de enige aanpassing zijn: korte slant passjes behalve naar Beckham Jr. en Shephard nu ook naar Marshall en Engram.

Dat iedereen zich bewust is dat ze ook dit jaar weer afhankelijk zijn van de grillen van Beckham Jr. bleek toen hij in de 2e preseason wedstrijd een enkelblessure opliep. In eerste instantie werd gevreesd voor een zware knieblessure waardoor alle alarmbellen afgingen in New York. Hoewel er nu dus een collectieve zucht van verlichting kan worden geslaakt is het nog steeds niet duidelijk of en hoeveel tijd Beckham Jr. zal missen.

Of Marshall er trouwens mee kan leven dat hij echt de nummer 2 receiver is is ook nog maar de vraag. Mocht de offense dit seizoen niet gered worden door de defense dan kan het entertainment rond de franchise bestaan uit wie van de 2 superster wide receivers de grootste diva blijkt.

DEFENSE

De Giants namen een risico door 200 miljoen uit te geven aan free agent-verdedigers in 2016. Dat pakte bijzonder goed uit. De Giants verdediging ging van 30e naar 2e in DVOA rating. Daarmee veranderde de identiteit van de ploeg van een team dat meerdere malen shootouts verloor omdat de verdediging niks kon tegenhouden naar een team dat een kleine voorsprong kon nemen om vervolgens op de verdediging te leunen.

Dat had ook te maken met het feit dat er nauwelijk blessures waren onder de starters. In totaal werden er in totaal maar 10 wedstrijden gemist door de 10 verdedigende starters naast Darian Thompson. Dit jaar keren 10 van de 11 starters terug. Alleen Hankins vertrok en zijn verlies is al opgevangen. Er is dus geen enkele reden waarom dat dit jaar niet weer zou kunnen. Jason Pierre Paul lijkt weer een stapje richting zijn 2012 vorm te maken. Samen met Olivier Vernon zorgen zij voor een degelijke pass rush. De beste run defender van de league, Damon “Snacks” Harrison zorgt ervoor dat er niks door het midden kan. Tel daarbij op een lockdown secondary met cornerback Janoris Jenkins en safety Landon Collins en de Giants-verdediging staat weer als een huis.

Het is wel van belang dat de verdediging gezond blijft want erg veel diepte achter de starters is er niet. Als er op de verkeerde posities een speler wegvalt kan het zomaar als een kaartenhuis in elkaar zakken.

CONCLUSIE

Eli lijkt klaar. Zijn verslapte arm in combinatie met de hoeveelheid druk waaronder hij vorig jaar moest spelen gaven een dramatisch beeld van de tweevoudig Superbowl winnende quarterback. De Giants kunnen hem misschien meer wapens hebben gegeven maar het belangrijkste onderdeel, de offensive line, werd genegeerd.

De ijzersterke verdediging kan ze echter wederom op sleeptouw nemen. Als de aanval geen gekke dingen doet kunnen ze in iedere wedstrijd meedoen. Maar verwacht niet dat de aanval wedstrijden voor ze gaat winnen. Het schema buiten de divisie met wedstrijden tegen de Chiefs, Seahawks, Broncos, Cardinals en Raiders is dit jaar wel bijzonder zwaar. Het zal daarom lastig worden om de wild-card plek voor zich te winnen en met de Cowboys in de divisie lijkt dat de enige weg naar de playoffs.

VOORSPELLING: 8-8

Ook leuk om te lezen