Nederlanders in de MLS: Johan Neeskens

Door

In deze rubriek bespreken we iedere week een Nederlandse voetballer die in zijn carrière actief is geweest in de Major League Soccer. We kijken daarbij naar zijn spelersloopbaan, maar ook bespreken we de stap die spelers maken naar Amerika. Is het afbouwen tegen een mooi salaris of duiken de voetballers in een groot sportief avontuur. Deze week in deze rubriek: Johan Neeskens.

Dat er op 15 september 1951 een gigantisch multi-talent geboren zou worden wist niemand. Het gebeurde wel. In Heemstede kwam op exact die dag Johan Neeskens ter wereld. Bijna eerder dan zindelijkheid was Johan in het bezit van een grote liefde voor sport. Niet voetbal was in eerste instantie zijn nummer één, maar honkbal. Al snel doet hij mee met internationale juniorenwedstrijden. En niet onverdienstelijk.

Gelukkig voor Johan is zijn club Racing Club Heemstede (RCH) er niet alleen voor het honkballen, je kan er ook voetballen. En dat doet hij dan ook. Ook hierin is de jongen niet zonder succes, want op zijn zeventiende maakt hij zijn debuut in het eerste elftal. Na twee jaar in de basis bij de club in zijn geboorteplaats krijgt zijn carrière een enorme boost. Ajax toont interesse en neemt de jonge middenvelder over.

Bij Ajax krijgt Johan Neeskens al snel een dragende rol in het elftal dat zo succesvol was. Hij won bij de Amsterdammers drie Europacups 1 en werd daarnaast ondermeer twee keer landskampioen. De prestaties van Neeskens blijven niet onopgemerkt. Met zijn fanatieke en energieke spel bij zowel Barcelona als Oranje valt hij in de smaak bij Barcelona.  In Oranje komt hij tot twee finales op de WK’s van 1974 en 1978 die beide verloren gaan.

 

Na vijf jaren Barcelona stapt Johan “Segundo” (naast Cruijff de tweede Johan bij Barca) Neeskens over naar New York Cosmos  in de toenmalige North American Soccer League (NASL). Die club is in 1970 opgericht en kent in de tijd van Neeskens een enorme bloei. Onder andere de grootheid Pelé staat onder contract bij de club van de Big  Apple. Ook Cruijff speelt er testwedstrijden en een andere Nederlander, Wim Rijsbergen, speelt in hetzelfde shirt. Met grote zakken geld wordt de ene na de andere internationale superster binnengehengeld.

In 1982 wordt het team dan ook kampioen in de NASL. In het begin van de jaren ’80 was New York Cosmos de eerste club die het voor elkaar kreeg om een grote populariteit te verkrijgen in heel New York. Voor grote wereldspelers als Neeskens kwamen duizenden mensen naar het stadion. In vijf seizoenen bij de New York Cosmos komt de middenvelder tot zeventien goals. Grappig feitjes is dat hij alleen in het kampioensjaar niet tot scoren kwam in de Amerikaanse competitie.

Twee jaar later, in 1984, verlaat Johan “Segundo” het zinkende schip van de Cosmos. Het grote geld waarmee de club werd opgestart is op en er is een hoop te doen rondom een eventuele overname door mediamagnaat Rupert Murdoch. Neeskens vertrekt zonder succes naar FC Groningen. Niet veel later gaat New York Cosmos bijna even roemloos ten onder.

 

Foto: nasljerseys.com

 

Ook leuk om te lezen