NCAAB Bracket Preview: Virginia nummer één

Door

Afgelopen zondagavond kregen we via de bracket preview voor het eerst een idee van hoe de seeding voor March Madness er op dit moment uitziet. Zoals altijd waren er weer gemengde gevoelens bij de voorlopige verdeling van de teams, maar alle universiteiten hebben nog 28 dagen om deze seeding te veranderen.

EERSTE SEEDS

Over de eerste seeds valt weinig te discussiëren. Virginia is de eerste ploeg die op de lijst van de selection committee staat. In een ijzersterke ACC-conference waren de Cavaliers tot aan afgelopen weekend ongeslagen (13-1). Over het hele seizoen gezien is Virginia 24-2, bijna hetzelfde record als Villanova. Grote verschil is dat de ACC terecht als een sterkere conference gezien wordt dan de BIG East.

Dit is ook meteen de reden dat de Wildcats als tweede geranked staan achter Virginia. Met een 10-2 record staan de Wildcats wel achter de Xavier Musketeers in de Big East (Xavier is 11-2 in de Big East een 23-3 over het hele seizoen). Gek genoeg staat Villanova wel voor de Xavier Musketeers in de Bracket Preview. De Musketeers staan namelijk derde in de ranking, voornamelijk vanwege de extra nederlaag die Xavier heeft ten opzichte van Villanova.

Purdue is de nummer vier in de bovenste rij seeds. De Boilermakers kenden een wisselvallige voorbereiding, maar begonnen daarna beter te presteren. Met een 12-2 record staan ze wel derde in de BIG TEN achter Ohio State en Michigan State. Toch is Purdue met een 23-4 record over het hele seizoen zeker geen onterechte eerste seed.

De Virginia Cavaliers zijn de verrassing van het seizoen in de NCAA (Geoff Burke / USA TODAY Sports)

TWEEDE SEEDS

De nummer vijf in de ranking is Auburn. Dit had van tevoren niemand aan zien komen, maar misschien hadden de Tigers zelfs wel een eerst seed moeten zijn in plaats van Purdue. Met een 10-2 record in de SEC hebben ze als leiders in een sterke conference twee wedstrijden voorsprong op Tennessee en Florida. Over het hele seizoen hebben de Tigers met een 22-3 record ook nog eens een betere verhouding dan Purdue, waardoor de discussie ontstaat dat Purdue en Auburn omgeruild hadden moeten worden.

Op plek zes en zeven staan de Kansas Jayhawks en de Duke Blue Devils. Beiden waren favoriet in hun conference (BIG 12 en ACC), maar beide teams zijn nog aan het zoeken naar hun vorm. Met een 9-4 record in de BIG 12 moeten de Jayhawks voorlopig Texas Tech voor zich dulden in hun conference. Ook het record over het gehele seizoen (20-6) is niet overtuigend. De Duke Blue Devils staan derde in de ACC (8-4 record) achter Virginia en Clemson. Met een 20-5 record over het hele seizoen doet Duke het niet veel beter dan Kansas dit seizoen. Wat opvalt is dat zowel Texas Tech als Clemson een seed lager zijn, terwijl ze in hun conferences boven de Jayhawks en Blue Devils staan.

De laatste tweede seed is nummer acht Cincinnati. De Bearcats domineren hun AAC-conference met een 12-0 record en zijn 23-2 over het hele seizoen. De reden voor de achtste plek is simpelweg dat de ACC en BIG 12 beter zijn dan de AAC. Daarom staan Duke en Kansas toch boven Cincinnati in de bracket preview.

De Duke Blue Devils zijn nog zoekende dit seizoen (Lance King | Getty Images)

DERDE SEEDS

Clemson en Texas Tech zijn de eerste derde seeds als nummer negen en tien van de rankings. De Clemson Tigers staan tweede in de ACC achter Virginia met een 9-3 record. Ondanks een 20-4 record over het hele seizoen gezien (1 nederlaag minder dan Duke) staan de Tigers toch twee plekken achter Duke. Dit zal vooral met de kwaliteiten van de spelers te maken hebben. Texas Tech leidt zelfs de BIG 12. Met een 10-3 record staan de Red Raiders een wedstrijd voor de Kansas Jayhawks. Toch staat ook Kansas maar liefst vier plekken vóór Texas Tech in de rankings. Dit is opmerkelijk, ondanks de kwaliteitsverschillen van de selecties. De Red Raiders hebben twee zeges meer dan Kansas.

De andere derde seeds zijn Michigan State en North Carolina. Michigan State hadden de meeste volgers waarschijnlijk hoger ingedeeld. De Spartans staan het hele jaar al bovenin de AP Poll (tweede op dit moment), maar staan in de bracket preview slechts op plek 11. Met een 13-2 record (25-3 over het hele seizoen) heeft Michigan State een beter record dan bijvoorbeeld Duke, Kansas, Texas Tech en Clemson. Toch staan al deze universiteiten boven de Spartans in de bracket preview. North Carolina is 9-5 in de ACC en 20-7 over het hele seizoen en zal voorlopig tevreden zijn met de derde seed.

Michigan State staat tweede in de AP-Poll, maar moet genoegen nemen met plek 11 in de bracket preview (Mike Carter / USA TODAY Sports)

VIERDE SEEDS

De eerste vierde seed is Tennessee, dat met een 9-4 record tweede staat in de SEC achter Auburn. De Volunteers zullen blij zijn met hun 13e plek, want een paar teams toch een beter seizoen dan Tennessee (19-6). Nummer 14 Ohio State, dat met een 13-1 record in de BIG TEN een prima seizoen kent, is daar een voorbeeld van. Aangezien de Buckeyes met een 22-5 record ook nog eens een beter record hebben dan de Volunteers, is de ranking van Ohio State toch een beetje laag. Ze staan bijvoorbeeld dik achter Michigan State en Purdue, die respectievelijk twee en één wedstrijd(en) meer verloren hebben.

Arizona en Oklahoma ronden de top 16 af. Oklahoma zal meer dan tevreden zijn met de 16e plek, want de vorm van de Sooners is dramatisch. Dankzij Trae Young is Oklahoma 16-9. Toch lijkt ook Young zijn energie kwijt te raken. Hij moet in zijn eentje de Sooners leiden en lijkt dit niet een heel seizoen aan te kunnen. Met een 6-7 record in de BIG 12 staan ze vijfde achter bijvoorbeeld West Virginia en unranked Kansas State. De kans dat Oklahoma volledig weg zal vallen, lijkt groot.

Het tegenovergestelde geldt voor Arizona. De Wildcats lijken hun slechte periode al gehad te hebben (in de voorbereiding) en staan eerste in de PAC-12 met een 10-3 record. UCLA en USC staan twee wedstrijden achter en met een 20-6 record is Arizona zeker een team dat hoger hoort te staan. De kans dat Arizona richting de tweede of derde seed gaat is redelijk groot.

Trae Young lijkt steeds vermoeider te worden naarmate het seizoen vorderd (Kevin Jairaj / USA TODAY Sports)

NIET AANWEZIG

Gonzaga en St. Mary’s zijn opvallende afwezigen. De nummer negen en vijftien in de AP Poll ontbreken waarschijnlijk vanwege de zwakke conference waar zij zich in bevinden. De West Coast is namelijk zeker niet zo’n grote uitdaging als bijvoorbeeld de ACC, BIG 12 of BIG TEN. Ondanks hun 13-1 record behoren zij voorlopig dus nog niet tot de 16 beste teams in de NCAA.

Ook de Kentucky Wildcats ontbreken. Dit jaar stonden ze voor het eerst sinds 2014 een week niet in de AP Poll en ook deze week staan ze weer buiten de top 25 van de NCAA. Met 6-6 record in de SEC (17-8 over het hele seizoen) gaat het nog niet fantastisch met de jonge Wildcats. Er is niet genoeg ervaring aanwezig om überhaupt te denken aan de top 16. Ook West Virginia (8-5 in BIG 12 en 19-7 in totaal) en Wichita State (9-3 in de AAC en 19-5 in totaal) ontbreken voorlopig.

 

Coverfoto: NCAA.COM

Ook leuk om te lezen