NCAA Recap: #1 Duke en #7 Michigan State richting Final Four

Door

BannerMM

Het is zover, de Final Four 2015 is bekend! Nadat eerder Wisconsin en Kentucky zich plaatsten, deden zondag ook Duke en Michigan State dat. De wedstrijden van de Final Four vinden plaats op 4 april en gaan door in Indianapolis.

Duke loopt voorbij Gonzaga

De Bulldogs konden voor het eerst in hun bestaan de Final Four halen, maar kwamen een tweede keer tekort in de Elite Eight (eerste keer in 1999). Voor rust ging het gelijk op, maar de Blue Devils namen een voorsprong van vijf punten (31-26) de kleedkamers in. Ook na de pauze bleef het spannend. Gonzaga leidde na vier minuten in de tweede periode zelfs met 38-34, maar toen werd Duke wakker.

Matt Jones raakte een paar driepunters en de Bulldogs kregen het moeilijk. Toch kon Kyle Wiltjer bij 51-53 gelijk maken, maar hij mist een open layup. Vanaf dan was het kalf verdronken voor Gonzaga. Een driepunter van Justise Winslow zorgde voor de beslissende kloof en Duke won met 66-52.

Jones raakte uiteindelijk vier driepunters en tekende voor zestien punten bij de Blue Devils. Ook Winslow scoorde er zestien, Tyus Jones had vijftien punten en zes assists. Jahlil Okafor kwam tot negen punten en acht rebounds. Bij Gonzaga had Wiltjer zestien punten, Kevin Pangos bleef steken op vier punten en nul assists.

Coack Mike Krzyzewski bereikte zo zijn twaalfde Final Four en doet daarmee even goed als recordhouder John Wooden, en eentje beter dan Dean Smith. Duke zit voor de zestiende keer bij de beste vier in college basketball.

Spartans blijven verrassen

Het sprookje van Michigan State blijft maar duren. De troepen van coach Tom Izzo versloegen eerder #2 Virginia en #3 Oklahoma, en waren nu te sterk voor #4 Louisville. Daarvoor hadden de Spartans wel één verlenging nodig. Aan het einde van de reguliere speeltijd kregen beide ploegen kansen om de wedstrijd te beslissen. Marvin Clarke had MSU op een 65-64 voorsprong gezet met nog 41 seconden te spelen. Daarna miste Terry Rozier voor de Cardinals, maar Mangok Mathiang pakte de offensieve rebound en mocht vrije worpen schieten. De eerste raakte hij, zij het met een lucky bounce. Ex-Spartan Magic Johnson kon het bijna niet geloven.

Mathiang miste echter zijn tweede vrije worp en een lange driepunter van Travis Rice miste zijn doel. Tijdens de extra tijd liep MSU snel uit via vijf punten van Bryn Forbes. Louisville kwam nog terug tot op twee punten, maar een spectaculaire offensieve rebound en score van Branden Dawson bracht de beslissing. Eindstand: 76-70.

Michigan State zit voor de negende keer in de Final Four, en voor de eerste keer sinds 2010. Het is ook de zevende Final Four voor Tom Izzo.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen