March Madness Update #4 – Chaos compleet in South Bracket

Door

Het was misschien wel een van de gekste weekenden ooit van het NCAA Tournament. Waar vlak voor het weekend de eerste #1-#16 upset plaats vond, waren er vannacht genoeg andere sterkhouders die afscheid namen van March Madness. Met #1 Xavier viel de tweede #1 seed weg, terwijl ook #2 Cincinnati, #3 Michigan State en titelverdediger #2 North Carolina weg zijn gevallen. Zodoende zijn er nu nog zestien teams over, maar zitten er genoeg teams tussen die niemand ooit bij de Sweet Sixteen had verwacht. Het enige voordeel is wel dat Neerlands hoop in bange dagen, Matt Haarms, met zijn Purdue wel bij de laatste zestien zit.


EAST REGION


HAARMS STEELT DE SHOW BIJ PURDUE

#2 Purdue heeft zich weten te plaatsen voor de Sweet Sixteen. De Boilermakers wonnen moeizaam van de #10 Butler Bulldogs met 76-73. Dankzij de blessure van center Isaac Haas mocht de Nederlander Matt Haarms starten bij de Boilermakers. Zonder het te weten stal hij de show met het telkens corrigeren van zijn haar. De #HaarmsHair begon trending te worden in Amerika. Ook het Twitteraccount van March Madness deed vrolijk mee.

Purdue en Butler gingen tijdens de wedstrijd eigenlijk constant gelijk op en wisten niet van elkaar af te komen. Na de eerste helft was het 36-40 in het voordeel van de Boilermakers. Hoogtepunt van de eerste helft was het block van Haarms en de driepunter die daaruit voortkwam.

Na rust bleef het spannend tot aan het einde. Beide teams wisten elkaar in balans te houden en wisten geen runs te creëren. Het waren vooral Kamar Baldwin (14 punten) en Kelan Martin (29 punten) die de Bulldogs in de buurt wisten te houden van Purdue.  In de slotfase van de wedstrijd was er dan eindelijk een moment waar Purdue de controle nam. Dankzij deze driepunter van Dakota Mathias groeide het gat naar vijf punten.

Vervolgens wist Butler via een layup het gat weer naar drie te brengen, waarna Purdue een free-throw mist. Hierdoor kregen de Bulldogs nog een kans om vanaf eigen helft te scoren, maar deze ging net mis. Purdue verslaat dus Butler en zal in de volgende ronde in Boston het gaan opnemen tegen #3 Texas Tech.

#5 WEST VIRGINIA WINT BURENRUZIE

Aan de andere kant van de bracket kwam #5 West Virginia door als winnaar. De Mountaineers vochten in San Diego een waar staatsduel uit met de #13 Marshall Thundering Herd, ook afkomstig uit West Virginia. Waar de groene brigade van Marshall in de eerste ronde nog verrassend #4 Wichita State uitschakelde, kwamen ze er deze avond nooit aan te pas. Mountaineers-ster Jevon Carter scoorde 28 punten en de ploeg won zodoende met overtuigende cijfers: 94-71.

In de volgende ronde kruisen de Mountaineers in Boston de degens met #1 Villanova. Zodoende is de East Bracket misschien wel de kant die het minst chaotisch is verlopen, aangezien #1, #2 en #3 nog aanwezig zijn, samen met #5 West Virginia.

SCHEMA SWEET SIXTEEN – EAST BRACKET

Zaterdag 24 maart, 00:27: #1 Villanova Wildcats – #5 West Virginia Mountaineers
Zaterdag 24 maart, 02:57: #2 Purdue Boilermakers – #3 Texas Tech Reid Raiders


MIDWEST REGION


SPARTANS DOEN ZICHZELF TEKORT TEGEN SYRACUSE

Na Loyola-Illinois zijn de Syracuse Orange het tweede #11-seeded team dat zich weet te plaatsen voor de Sweet Sixteen. #3 Michigan State werd met 55-53 verslagen op zondagavond. De eerste helft was van beide kanten enorm slordig. Syracuse speelde een zone defense, iets waar de Spartans duidelijk moeite mee hadden. Aangezien de Orange zelf geen aanvallende juggernaut zijn, was de tussenstand na 20 minuten dan ook niet verrassend laag: 22-25. Hoogtepunt van de eerste helft was de bizarre buzzer-beater van Matt McQuaid om de eerste helft af te sluiten.

Na rust werd er iets meer gescoord (33-28), maar de scores vlogen je nog niet om de oren. Syracuse bleef goed georganiseerd spelen vanuit zijn zone-defense en dwong Michigan State om jumpshots en driepunters te schieten. De Spartans hadden de hele tijd wel een kleine voorsprong, maar vielen richting het einde van de wedstrijd helemaal stil.

Toen de laatste vijf minuten eenmaal waren aangebroken, bleek Tyus Battle (17 punten) de matchwinner te zijn. Met zijn jumpshot (nadat Michigan state meer dan 8 keer achter elkaar niet wist te scoren) bleek hij de wedstrijd te beslissen. Wat volgde was namelijk veel foulschoten voor Syracuse en Michigan State, wat aan de tussenstand niks wijzigde. De Spartans kregen nog wel de kans om vanaf eigen helft alsnog gelijk te maken en overtime af te dwingen, maar dit schot ging naast. Syracuse mag het aankomende vrijdagavond gaan proberen tegen de #2 Duke Blue Devils in de Sweet Sixteen.

#5 CLEMSON LAAT GEEN SPAAN HEEL VAN #4 AUBURN

Waar de wedstrijd tussen Syracuse en Michigan State flink spannend was, was de spanning bij het duel tussen #4 Clemson en #5 Auburn ver te zoeken. De Clemson Tigers zorgden er echter wel voor dat de Midwest bracket een waar ACC-feestje wordt. Want na #2 Duke en #11 Syracuse voegden zij zich als derde ACC-team bij de laatste vier van deze bracket. Mede doordat Auburn aanvallend nooit in een goed ritme kwam, wist Clemson met 84-53 te winnen en zodoende voor het eerst sinds 21 jaar de Sweet Sixteen te bereiken.

Door de overwinning is #1 Kansas ieder geval gewaarschuwd, de volgende tegenstander van #5 Clemson. In de Midwest bracket zijn zodoende de #1 seed (Kansas) en de #2 seed (Duke) nog aanwezig. Als zij echter een droomfinale in de Elite Eight willen realiseren, zullen zij #5 Clemson en #11 Syracuse moeten lozen in de Sweet Sixteen.

SCHEMA SWEET SIXTEEN – MIDWEST BRACKET

Zaterdag 24 maart, 00:27: #1 Kansas Jayhawks – #5 Clemson Tigers
Zaterdag 24 maart, 02:57: #2 Duke Blue Devils – #11 Syracuse Orange


WEST REGION


TEXAS A&M MAAKT ABRUPT EINDE AAN TOERNOOI TITELVERDEDIGER NORTH CAROLINA

We krijgen dit seizoen een nieuwe NCAA kampioen. #7 Texas A&M heeft #2 North Carolina namelijk weten te verrassen in de tweede ronde van March Madness. De Aggies domineerden de Tar Heels opvallend genoeg van begin tot het einde. Na de eerste helft stond het zelfs 42-28 in het voordeel van de Aggies. Deze voorsprong zou Texas A&M in de tweede helft alleen maar uitbreiden. Dit kwam ten eerste door de vele driepunters die de Tar Heels mistten. Op een gegeven moment mistte North Carolina 13 driepunters op rij. De Aggies wisten aan het einde de kers op de taart te plaatsen dankzij een block en een windmill dunk van Robert Williams. 

Texas A&M zou uiteindelijk met 86-65 weten te domineren en bezorgde zo Joel Berry II (21 punten) een slecht afscheid. Ook Luke Maye (13 punten en 11 rebounds), Kenny Williams en Theo Pinson nemen waarschijnlijk afscheid met een pittige nederlaag. Bij Texas A&M waren T.J. Starks (21 punten) en Tyler Davis (18 punten en 9 rebounds) de uitblinkers. De Aggies zullen het in de Sweet Sixteen aankomende vrijdag gaan opnemen tegen #3 Michigan.

#1 XAVIER WEET FAVORIETENSTATUS NIET WAAR TE MAKEN TEGEN #9 FLORIDA STATE

De chaos is wat dat betreft in de West bracket compleet: niet alleen verloor #2 North Carolina, ook #1 Xavier wist zich niet te plaatsen voor de Sweet Sixteen. Het team dat vorig jaar nog de Elite Eight haalde, leek lange tijd alles onder controle te hebben. De #9 Florida State Seminoles sloegen echter laat toe en met amper 1:08 te gaan greep de ploeg de eerste voorsprong van het tweede bedrijf.

Deze driepunter van P.J. Savoy bleek direct de knock-out te zijn voor de Musketeers, die in de laatste minuut geen enkel punt meer wisten te maken. Daarmee is #1 Xavier na Virginia de tweede #1 seed die het toernooi al vroegtijdig moet verlaten. Het als negende geplaatste Florida State mag daarentegen, redelijk verrassend, door naar de laatste zestien waar nu #4 Gonzaga wacht. In de West Bracket is zodoende #3 Michigan nu de hoogstgeplaatste ploeg, gevolgd door #4 Gonzaga, #7 Texas A&M en #9 Florida State.

SCHEMA SWEET SIXTEEN – WEST BRACKET

Vrijdag 23 maart, 00:37: #3 Michigan Wolverines – #7 Texas A&M Aggies
Vrijdag 23 maart, 02:59: #4 Gonzaga Bulldogs – #9 Florida State Seminoles


SOUTH REGION


#2 CINCINNATI BELEEFT INZINKING, VERSLAGEN DOOR #7 NEVADA

Xavier was niet de enige universiteit uit Cincinnati die een pijnlijke avond beleefde: in de South bracket beleefde stadsgenoot Cincinnati namelijk ook een uiterst pijnlijke avond. De #2 Cincinnati Bearcats hadden in de tweede helft een voorsprong van maar liefst 22 punten met elf minuten te gaan. Maar in de laatste 5:45 maakten de Bearcats geen enkele basket meer en met amper negen seconden te gaan kon #7 Nevada zodoende de comeback completeren.

Voor #7 Nevada en coach Eric Musselman betekent het een onwaarschijnlijke trip naar de Sweet Sixteen. Al vijf opeenvolgende wedstrijden stond de ploeg halverwege zijn wedstrijden op achterstand: maar toch staat de ploeg uit de Mountain West Conference nu bij de laatste zestien. Wat dat betreft is dit misschien wel het gekste deel van de bracket, want in de volgende ronde wacht nu #11 Loyola-Chicago. Precies zoals iedereen had verwacht…

#16 UMBC WEET SPROOKJE NIET TE VERLENGEN TEGEN #9 KANSAS STATE

#16 UMBC zal voor altijd in de geschiedenisboeken staan als de eerste #16 seed die een #1 seed uitschakelde. De overwinning op #1 Virginia kreeg echter in de tweede ronde geen vervolg. De Golden Retrievers hadden het vizier iets minder op scherp staan dan in de eerste ronde, waardoor de #9 Kansas State Wildcats met 50-43 de overwinning konden grijpen.

Zodoende gaat #9 Kansas State redelijk onopvallend doch verrassend naar de Sweet Sixteen waar #5 Kentucky op ze wacht. Dit is zonder meer het deel van de bracket dat daarmee veruit het gekst is verlopen. Alle top vier seeds zijn immers verdwenen, waardoor op papier #5 Kentucky en #7 Nevada nu de favoriet zijn om richting de Elite Eight te gaan terwijl ook #9 Kansas State en #11 Loyola-Chicago nog een kans maken.

SCHEMA SWEET SIXTEEN – SOUTH BRACKET

Vrijdag 23 maart, 00:07: #7 Nevada Wolfpack – #11 Loyola-Chicago Ramblers
Vrijdag 23 maart, 02:37: #5 Kentucky Wildcats – #9 Kansas State Wildcats

Coverphoto: AP Photo/Mark Humphrey

Ook leuk om te lezen