College ‘Ball MVP: Aaron C. en Aaron G. kunnen niet verliezen in Jimmy V Week

Door

Ohio State v Marquette

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 6: Aaron C. en Aaron G. kunnen niet verliezen

College MVP(s): Aaron Craft (Ohio State) / Aaron Gordon (Arizona)

Deze week kaapt een duo de eer weg van College MVP op Sport Amerika. Aaron Craft en Aaron Gordon blijken tot nu toe onverslaanbaar en dat verdient een pluim. Craft is de onbetwiste floor leader van de Ohio State Buckeyes (3), die na twaalf wedstrijden slechts één keer in de problemen kwamen. Ze maakten in de laatste minuut tegen Notre Dame een achterstand van liefst acht punten goed en wonnen met 64-61. Daarmee zorgden Craft en zijn ploegmaats voor één van de meest memorabele comebacks in college basketball history.

Aaron Gordon is misschien niet de beste speler van de Arizona Wildcats (1) maar hij is mogelijk wel de belangrijkste. De Wildcats blijven de nummer één in de rankings met een perfecte balans van dertien zeges en nul nederlagen. Gordon is offensief nog vrij beperkt en leeft vooral van geassisteerde buckets en zijn atletisch vermogen (Blake Griffin 2.0?). Defensief is hij echter een topper. One-on-one zijn er weinig spelers beter dan hem, hij pakt rebounds, is altijd wel goed voor één of twee blocks en helpt bijna altijd goed mee.

Aaron Gordon tekende deze week voor de eerste keer voor meer dan 20 punten.

Sterrenwacht: Randle zet (voorlopig) record neer, Parker laat zich zien

De Kentucky Wildcats (18) zijn weggezakt naar de achttiende plaats in de rankings door twee nederlagen in amper drie wedstrijden. Deze week maakten ze dat echter een beetje goed met een makkelijke zege tegen Belmont. Julius Randle scoorde daarbij 29 punten, een voorlopig record in zijn college career. Hij pakte ook tien rebounds. Aaron Harrison liet zich opmerken met een knappe 23-6-7 statline en Willie Cauley-Stein (Tyson Chandler 2.0?) was de voorbije vijf matchen goed voor gemiddeld bijna zes blocks.

CARQUEST Auto Parts Classic - UCLA v Duke

Jabari Parker blijft zich ondertussen onderscheiden als de meest ‘NBA ready’ speler in college. De forward van de Duke Blue Devils (9) liet de UCLA Bruins alle hoeken van het veld zien en sloot de gewonnen wedstrijd af met 23 punten, tien rebounds en vijf assists. In diezelfde wedstrijd liet Kyle Anderson (UCLA) wederom zijn all around game zien met vijftien punten, tien rebounds, zeven assists en vijf steals. Anderson is misschien wel de meeste complete point guard van het moment. Hoewel, Shabazz Napier (Chris Paul 2.0?) kan er ook wat van. De Connecticut Huskies (15) blijven stijgen in de rankings en het leiderschap van Napier is daarbij van het allergrootste belang.

En dan zijn er natuurlijk ook nog Russ Smith en Marcus Smart. Smith is de speler bij uitstek bij de 11-1 Louisville Cardinals (6). Hij neemt dit jaar de rol van point guard op zich door het vertrek van Peyton Siva (Detroit Pistons) en hij doet dat met stijl. Smart en de Oklahoma State Cowboys (7) hebben nog altijd maar één keer verloren. Smart (Russel Westbrook 2.0?) moet werken aan zijn balverliezen maar hij kan echt alles en dat is niet iedereen gegeven.

Ook Michigan State (5) blijft winnen en dat met plays als deze van Branden Dawson. dawson              

 

 

 

 

 

 

 

Verrassing van de week: Stanford Cardinal

De verrassing van de week kwam uit wel heel onverwachte hoek. De Stanford Cardinal dienden namelijk de Connecticut Huskies (15) hun eerste nederlaag van het seizoen toe. De Cardinal hielden hun tegenstanders op amper 31% shooting en Chasson Randle was goed voor 22 punten en vijf rebounds. Een paar dagen later zorgde Stanford bijna voor een nieuwe verrassing maar toen moesten ze nipt de duimen leggen voor Michigan.

Statline van de week: Aaric Murray 48pts vs. Temple

De meest in het oog springende statistische prestatie kwam deze week van Aaric Murray. De center van de Texas Southern Tigers scoorde liefst 48 punten in 90-89 zege tegen de Temple Owls. Hij raakte 20 op 28 schoten en pakte ook acht rebounds.

Verder viel de prestatie van Larry Nance Junior op. Jawel, de zoon van voormalig NBA-speler Larry Nance (Cavaliers en Suns), de winnaar van de eerste NBA dunk contest in 1984. Junior tekende voor 29 punten, dertien rebounds en drie blocks voor Wyoming tegen Northern Colorado. Tot slot liet Rico Gathers van de Baylor Bears (12) liefst acht offensieve rebounds noteren tegen Northwestern State. Hij was ook goed voor negentien punten.

Eerbetoon aan Jimmy V

De play van de week viel deze keer niet te bespeuren op een basketbalterrein. Het was namelijk Jimmy V Week in college basketball. Jimmy V verwijst naar Jimmy Valvano, coach van de North Carolina State Wolfpack die in 1983 de NCAA-titel pakten tegen de Houston Cougars met Clyde Drexler en Hakeem Olajuwon (toen nog Akeem). Valvano overleed in 1993 aan kanker en richtte vlak voordien een fonds op. Hij kondigde dit hetzelfde jaar aan op de uitreiking van de ESPY Awards met een onvergetelijk speech die wij u niet willen onthouden.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen