College Update: Bewijs tegen Manziel, NCAA hypocriet?

Door

The 2013 ESPY Awards - Show

Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten dat Johnny Manziel’s seizoen weleens voorbij kan zijn voordat het begonnen is. Johnny Football zou geld hebben verdiend aan handtekeningen van hem zelf en dat is volgens de NCAA regels ter strengste verboden.

Gisteren kwam een anonieme handelaar in handtekeningen naar ESPN toe met het nieuws dat Manziel zeker 7.500 dollar heeft verdiend door in januari bij een evenement handtekeningen uit te delen. De handelaar heeft video’s weggegeven aan ESPN waarop de handtekeningssessies te zien zijn, echter is het volgens ESPN onduidelijk of Manziel geld kreeg aangezien dit niet wordt gespecificeerd in de video.

Ondertussen ging ESPN College Basketball analist Jay Bilas los op Twitter en liet hij middels talloze voorbeelden zien dat de NCAA misschien toch wat hypocriet bezig is.

Bilas

Het grote probleem in de zaak is dat Manziel geld verdient aan zijn succes en dit is verboden volgens de NCAA regels. Het wrange is echter dat de NCAA zelf momenteel verwikkeld is in een rechtszaak waarin enkele studenten beweren dat de NCAA onrechtmatig profiteert van de atleten, o.a. door het verkopen van rechten voor het maken van een NCAA-footballspel. Maar Jay Bilas liet gisteren effectief zien dat de NCAA misschien wel op meerdere fronten profiteert van de studenten:

Manziel mag niets verdienen, maar de NCAA mag dus wel geld verdienen door zijn shirts online te zetten? Hoe de NCAA hier niet profiteert is voor velen een vraag.

Ook van de veelbesproken Everett Golson, die komend seizoen niet mag uitkomen voor Notre Dame, is nog steeds van alles te koop op de webshop van de NCAA.

Shabazz Muhammad kwam in opspraak wegens ongeregeldheden rond zijn rekruteringsproces , dat weerhoudt de NCAA er weliswaar niet van om zijn shirts aan te bieden.

Dit is misschien nog wel de meest bizarre, Mathieu was het afgelopen jaar geschorst door LSU, maar toch zijn er een jaar na dato nog shirts verkrijgbaar van de Honey Badger.

Bilas sloot vervolgens zijn lange twitter betoog treffend af:

Bilas heeft volkomen gelijk, de NCAA beweert in een laatste reactie nog steeds dat zij op geen enkele manier profiteren van de student-atleten, maar dat blijkt hier ieder geval niet uit. Daar naast hebben ze wel meegelezen met Bilas, want al vrij snel werd de zoekfunctie verwijderd. Alle spullen staan echter nog wel gewoon in de webshop.

Ook leuk om te lezen