Week 9: Oklahoma ziet playoff-kansen slinken, Notre Dame verliest

Door

Week 9 was misschien wel de meest verrassende week van dit seizoen. Oklahoma, Texas en Notre Dame zagen hun playoff-droom misschien wel afgelopen weekend in duigen vallen.


AMERICAN ATHLETIC CONFERENCE (AAC)


SMU BEHOUDT MET GROTE MOEITE ZIJN ONGESLAGEN STATUS

Het had niet veel gescheeld of SMU was zijn ongeslagen status kwijtgeraakt. Ondanks dat de voorsprong tijdens het duel voor het merendeel behoorlijk groot was, kwam Houston dankzij een late touchdown nog akelig dichtbij. Even later kregen ze van de SMU offense nog een kans om de zege te boeken, maar dit cadeautje werd niet uitgepakt.

Bij SMU was het trio QB Shane Buechele (20-38, 203 yds en 2 TD’s), RB Xavier Jones (22 carries, 133 yds en 2 TD’s) en WR James Proche (7 catches, 83 yds en een TD) weer in vorm. Het is ook vooral dankzij hun dat SMU zo fantastisch presteert dit seizoen. De defense houdt namelijk te wensen over. Ook Houston had een goed presterend trio. De prestaties van QB Clayton Tune (18-35, 407 yds en 2 TD’s), RB Mulbah Car (18 carries, 136 yds) en WR Marquez Stevenson (5 catches, 211 yds en 2 TD’s) waren echter niet genoeg om een 34-31 nederlaag te voorkomen. Voor SMU begint het zwaarste gedeelte van het programma nu pas. Volgende week wacht Memphis, dat afgelopen weekend tegen Tulsa (dat een field goal voor de zege miste) goed weg is gekomen. Toch lijken zij de grootste horde te zijn richting een championship game.

 

OVERIGE UITSLAGEN

Tulane – Navy (38-41), UCONN – UMass (56-35), USF – East Carolina (45-20), Memphis – Tulsa (42-41), UCF – Temple (63-21)


ATLANTIC COAST CONFERENCE (ACC)


DUKE VERSPEELT IN OT VS NORTH CAROLINA ZEGE

Misschien wel het meest spectaculaire duel van afgelopen weekend (er kan uit tal van duels gekozen worden) was het duel tussen de rivalen Duke en North Carolina. De Blue Devils hadden, gezien de nederlaag van Virginia, met een zege de kans om bovenaan te staan in de AAC Coastal-divisie . Dit leek ook te gaan gebeuren, zij het moeizaam, toen de Blue Devils aan het einde van de wedstrijd een fantastische drive neer wisten te zetten. Hier werd echter in de redzone op zo’n bizarre manier mee omgegaan dat North Carolina met 17-20 winnend van het veld liep.

Duke had met nog 14 seconden te gaan de bal vlak voor de endzone van de Tar Heels en kon simpelweg de klok laten uitlopen voor een field goal (en overtime) of voor een rushing/passing touchdown (voor de zege). Duke besloot met een jump pass de bal echter zo maar weg te gooien, waardoor North Carolina won. Een onvoorstelbaar einde van een bizarre wedstrijd. De uitblinkers liepen vooral aan de kant van de Tar Heels: RB Javonte Williams (22 carries, 111 yds) en WR Dazz Newsome (4 catches, 103 yds en een TD).

OVERIGE UITSLAGEN

Miami – Pittsburgh (16-12), Virginia – Louisville (21-28), Syracuse – Florida State (17-38), Boston College – Clemson (7-59)


BIG 12 CONFERENCE (BIG 12)


OKLAHOMA EN TEXAS LIJDEN DURE NEDERLAAG

Het was geen fantastisch weekend voor de BIG 12 als het aankomt op de playoff-kansen. Iowa State (was ranked, nu niet meer) verloor van Oklahoma State, maar dat was nog niet eens het ergste. Oklahoma en Texas moesten namelijk ook een nederlaag slikken. Voor Oklahoma is het de eerste, voor Texas de derde.

Oklahoma verloor verrassend genoeg van Kansas State. Dit leek in het begin een gewone blowout te gaan worden waarin Jalen Hurts (19-26, 395 yds en een TD, 13 carries 96 yds en 3 TD’s) weer niet te stoppen zou zijn. Dit was ook wel zo, maar de defense van de Sooners was opeens weer de defense van vorige seizoen. En dat is niet iets positiefs. Mede dankzij deze defense scoorde de Wildcats offense 48 punten, eerlijk verdeeld over de eerste en de tweede helft. Vooral Kansas State RB James Gilbert (13 carries, 105 yds en een TD) kon vrolijk zijn gang gaan. Oklahoma verloor uiteindelijk met 41-48 dankzij een matige tweede helft. De eerst nederlaag van het seizoen en mogelijk een fatale met betrekking tot de playoffs.

TEXAS PROFITEERT NIET

Texas deed het niet veel beter. Misschien zelfs wel slechter. De Longhorns hebben natuurlijk al twee nederlagen achter hun naam staan en konden de playoffs voor het duel tegen TCU al vergeten, maar een NY6 bowl game wordt na de 27-37 nederlaag van afgelopen weekend ook behoorlijk lastig. Dankzij een fantastische tweede helft (en een wat mindere van Texas) wonnen de Horned Frogs meer dan terecht. QB Max Duggan speelde zijn beste wedstrijd van dit seizoen (19-27, 273 yds en 2 TD’s). Sam Ehlinger, daarentegen, speelde zijn slechtste duel in een shirt van Texas. Hij ging 22-48 met 321 yards en twee touchdowns. Dit klinkt prima, totdat we je vertellen dat hij afgelopen weekend vier interceptions gooide. Dan wordt die statline ineens een heel stuk minder mooi. Oklahoma, Texas en Iowa State verliezen dus. En dat terwijl het ongeslagen Baylor thuis lachend zit toe te kijken…

KANSAS VERSLAAT TEXAS TECH OP WONDERBAARLIJKE WIJZE

Duke – North Carolina kende en bizar einde, maar de slotfase van het duel tussen Kansas en Texas Tech mocht er ook zijn. Kansas (2-5) had met nog amper 15 seconden te gaan de kans om met een field goal als winnaar van het veld te lopen. Texas Tech (3-4) blokte echter de kick, waarna ze er met de bal vandoor gingen. De bal werd vervolgens weer gefumbled, waarna Kansas de bal heroverde. De klok stopte toen met nog twee seconden te gaan. Hierdoor kreeg Kansas nog een tweede kans om de zege over de streep te trekken. Ditmaal faalde Jayhawk-kicker Liam Jones niet, waardoor Kansas met 34-37 won.

Daar waar Texas Tech QB Jett Duffey (23-34, 271 yds en 3 TD’s) prima speelde, waren het de receivers van Kansas die uitblonken. Receivers Stephon Robinson Jr (6 catches, 186 yds en 2 TD’s) en Andrew Parchment (7 catches, 109 yds en een TD) konden het goed vinden met QB Carter Stanley (26-37, 415 yds en 3 TD’s). Zij waren, samen met de kicker natuurlijk, dan ook de voornaamste oorzaak van de derde Kansas-zege van dit seizoen.

OVERIGE UITSLAGEN

Oklahoma State – Iowa State (34-27)


BIG TEN CONFERENCE (BIG TEN)


NOTRE DAME KAN PLAYOFFS VERGETEN NA NEDERLAAG VS MICHIGAN

Dat Notre Dame het na de nederlaag tegen Georgia lastig zou krijgen om de playoffs nog te bereiken was wel duidelijk. Na de nederlaag van afgelopen weekend tegen Michigan kan echter wel met zekerheid gesteld worden dat de playoff-droom van de Fighting Irish wel in de prullenbak kan. Michigan, waar Notre Dame bij op bezoek ging, maakte 48 minuten lang gehakt van de Fighting Irish.

En dit was vooral te danken aan de running game van de Wolverines. De naam Zach Charbonnet (15 carries, 74 yds en twee TD’s) is inmiddels wel bekend, maar Hassan Haskins zullen mensen misschien wat minder goed kennen. De RB noteerde na 20 carries 149 yards en had een paar schitterende hurdles om daaraan toe te voegen. Al met al was het de running game en de defense van Michigan die ervoor zorgde dat QB Shea Patterson alles behalve op zijn best hoefde te zijn. Michigan tankt zo vertrouwen richting het duel met Ohio State, waar het seizoen na drie eerdere nederlagen dit seizoen nu om draait. De 14-45 zege op Notre Dame zal daarbij helpen.

OVERIGE UITSLAGEN

Wisconsin – Ohio State (7-38), Illinois – Purdue (24-6), Liberty – Rutgers (34-44), Iowa – Northwestern (20-0), Penn State – Michigan State (28-7), Indiana – Nebraska (38-31), Maryland – Minnesota (10-52)


PAC-12 CONFERENCE (PAC-12)


OREGON KOMT TEGEN WASHINGTON STATE MET DE SCHRIK VRIJ

Oregon had zo maar aan het lijstje Oklahoma, Texas en Notre Dame toegevoegd kunnen worden. De Ducks hebben dit seizoen al een nederlaag achter hun naam staan (vs Auburn) en afgelopen weekend had het niet veel gescheeld of de playoff-droom was ook voor Oregon ten einde gekomen. Een field goal van Ducks-kicker Camden Lewis (26 yards) voorkwam op bezoek bij Washington State een nederlaag.

Het lag in ieder geval niet aan Justin Herbert en zijn offense. Herbert ging 21-30 voor 222 yards maar gooide geen touchdown. Dit liet hij over aan running backs Cyrus Habibi-Likio (12 carries, 48 yds) en absolute uitblinker CJ Verdell. Verdell noteerde 257 yards en scoorde drie touchdowns na 23 carries. Verdell ving ook nog voor 56 yards (4 catches) en was daarom met recht de man van de wedstrijd. De defense van de Ducks was echter niet zo effectief als normaal het geval is. Vooral de Washington State-combinatie QB Anthony Gordon (32-50, 406 yds en 3 TD’s) – WR Brandon Arconado (9 catches, 130 yds en 2 TD’s) was dodelijk. Oregon ontsnapte dus dankzij de field goal van Lewis en blijft zo samen met Utah de grootste PAC-12 playoff-kanshebber.

OVERIGE UITSLAGEN

USC – Colorado (35-31), Arizona – Stanford (31-41), Arizona State – UCLA (32-42), California – Utah (0-35)


SOUTHEASTERN CONFERENCE (SEC)


LSU ZET VOLGENDE STAP RICHTING PLAYOFFS

De absolute topper van afgelopen weekend was het duel tussen Auburn en LSU. Voor Auburn was het de volgende mogelijkheid om zich voor het grote publiek te bewijzen. Deze kans hadden ze tegen Oregon (week 1) wel gegrepen, daar waar dat tegen Florida (week 6) niet lukte. Ook afgelopen zondag was het resultaat een nederlaag. Niet schandalig, tegen de nieuwe nummer een (volgens de AP Poll) van het land. Dankzij deze zege heeft LSU, dat zich vooral focust op het duel tegen Alabama van over twee weken, Alabama nu definitief ingehaald in de strijd om de eerste plek.

Gezien het schema en de manier waarop de Tigers tot nu toe alles en iedereen aan de kant hebben gezet is dat ook meer dan terecht. Grote reden hiervoor is QB Joe Burrow, die ook tegen Auburn weer effectief was (32-42, 321 yds en een TD) en zijn tegenstander aan de andere kant (Bo Nix, 15-35, 157, 1 TD) versloeg. Vooral zijn connectie met WR Ja’Marr Chase (8 catches, 123 yds) is het hele seizoen (en zo ook afgelopen weekend) al fantastisch. Het RB-duel tussen LSU’s Clyde Edwards-Helaire (26 carries, 136 yds en een TD) en Auburn’s D.J. Williams (13 carries, 130 yds) was ook een genot om naar te kijken. LSU won uiteindelijk met 20-23, ondanks een late touchdown van Auburn.

OVERIGE UITSLAGEN

Mississippi State – Texas A&M (30-49), South Carolina – Tennessee (21-41), Arkansas – Alabama (7-48), Missouri – Kentucky (7-29)

 (Top/Cover Photo: Ian Maule/Tulsa World via AP)

Ook leuk om te lezen