March Madness: Virginia en Texas Tech bereiken finale

Door

Gisteren brak dan eindelijk het beslissende weekend aan in het college basketbal: De Final Four. Virginia plaatste zich na een spectaculaire en controversiële slotfase als nummer één seed voor de finale van March Madness. Texas Tech had het wat makkelijker met Michigan State, maar maakte het zichzelf aan het einde van de wedstrijd nog onnodig lastig.


(1) VIRGINIA – (5) AUBURN: 63 – 62


We beginnen met de eerste en meest bizarre wedstrijd van de twee. Van tevoren ging het bij Virginia tegen Auburn vooral om de twee verschillende basketbalstijlen die tegenover elkaar stonden. Virginia staat bekend om zijn fantastische defense en zijn opbouwende offense. Auburn wil juist tempo in de wedstrijd, schiet veel driepunters en is afhankelijk van zijn offense. Deze strijd zou ook tijdens de wedstrijd goed zichtbaar zijn. Van begin tot eind wisten beide teams elkaar in evenwicht te houden, maar in de slotfase leek Virginia dan toch weg te lopen.

CONTROVERSIËLE SLOTFASE

De Cavaliers liepen uit naar een voorsprong van tien punten met nog vier minuten te gaan. Echter was het amper twee minuten later weer gelijk en was Auburn teruggekomen. In de slotfase greep Auburn zelfs de leiding in de wedstrijd en maakte het vervolgens ook zijn vrije worpen om de voorsprong te verdedigen. Dankzij een bizarre driepunter van Kyle Guy werd het gat weer teruggebracht tot één, waarna Jared Harper een vrije worp miste. Met nog anderhalve seconde te gaan had Virginia daardoor nog een kans, en die grepen ze. Ondanks dat de driepunter van Guy misging, werd hij wel gefouled. Dit betekende drie vrije worpen. Deze drie vrije worpen zou hij allemaal maken.

Auburn had vervolgens nog maar 0.6 seconden waar ze uiteindelijk amper iets mee konden doen. Zo won Virginia en bereikt het voor het eerst in de historie van de universiteit de finale van het NCAA Tournament. Het ging achteraf vooral om een gemiste double dribble van Virginia die Texas Tech uiteindelijk de kop koste.

Bij Virginia kwamen er drie spelers boven de tien punten uit. Kyle Guy was de held met 15 punten, vier assists en de hoofdrol in de slotfase. Ty Jerome was topscorer van het duel met 21 punten, negen rebounds en vijf assists. De’Andre Hunter noteerde 14 punten en zes rebounds. Bij Auburn waren er ook drie spelers die meer dan tien punten scoorden. Samir Doughty scoorde 13 punten en zou de topscorer zijn van de Tigers, terwijl Bryce Brown (12 PTS, 3 REB, 3 AST, 4 3PT) en Jared Harper (11 PTS, 4 AST) ook een prima duel speelden.


(2) MICHIGAN STATE – (3) TEXAS TECH: 51 – 61


Net zoals Virginia gaf ook Texas Tech in de tweede helft een voorsprong van meer dan tien punten uit handen. De Red Raiders gingen in de eerste helft gelijkop met Michigan State, maar in het begin van de tweede helft liep Texas Tech weg. De voorsprong liep op naar vijftien punten. De Spartans wisten zich vervolgens knap terug te vechten in het duel, waarna er nog een spannende slotfase ontstond. In deze slotfase trok Texas Tech de zege uiteindelijk toch overtuigend over de streep en bereikte het de finale.

Bij Texas Tech, dat om zijn defense bekendstaat, scoorden er maar twee spelers meer dan tien punten. Met 22 punten en vier driepunters was Matt Mooney de onwaarschijnlijke topscorer van het duel. Sterspeler Jarrett Culver scoorde 10 punten met vijf rebounds en maakte vooral het verschil met zijn fantastische defense. Bij de Spartans waren er drie spelers die tien punten of meer scoorden. Cassius Winston was met 16 punten de uitblinker, maar hij speelde niet de rol die hij normaal altijd speelt. Ook Matt McQuaid (12 PTS) en Aaron Henry (11 PTS, 3 REB) kwamen boven de tien punten uit. Dit, in combinatie met de verdediging, bleek niet genoeg te zijn om de finale te bereiken.

VOLGENDE DUEL: (1) Virginia – (3) Texas Tech (maa 03:20)

(Top/Cover Photo: AP Photo/Charlie Neibergall)

1 Reactie
  1. Wouter 4 jaar ago

    Waren mooie wedstrijden. En ik win de SportAmerika bracket challenge voor het tweede jaar op rij, haha

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen