March Madness Update #9 – Wagner domineert voor Michigan

Het laatste weekend van March Madness is dan eindelijk daar. Afgelopen nacht stonden in San Antonio de Final Four-wedstrijden op het programma. Michigan en Loyola Chicago, plus Villanova en Kansas namen het in het oude stadion van het NBA-team San Antonio Spurs (Alamodome) tegen elkaar op voor een plek in de National Championship Game aankomende maandagnacht.

MICHIGAN DANKZIJ WAGNER NAAR NATIONAL CHAMPIONSHIP

#3 Michigan heeft in de Final Four #11 Loyola-Chicago met 57-69 verslagen. In San Antonio bleek vooral de tweede helft een complete momentum switch te zijn in het voordeel van de Wolverines.

EERSTE HELFT

De eerste helft werd vooral gekenmerkt door slordigheden. Zo werd er door beide teams veel balverlies geleden en werd er een laag percentage geschoten vanuit het veld. Na een gelijkopgaand begin van de wedstrijd wist Michigan plotseling met een 9-0 run een 12-4 voorsprong te pakken met nog 12 minuten te gaan in de eerste helft. De reactie was bijna identiek van de Ramblers. Loyola-Chicago kwam zelf met een 9-0 run en wist zo de stand weer gelijk te trekken.

Daarna liep Loyola-Chicago uit richting het einde van de eerste helft. De Ramblers schoten tijdens deze eerste helft 42% (0% van de driepuntlijn), terwijl Michigan zelfs maar 29% (15% van de driepuntlijn) schoot van het veld. Het hoogtepunt van een slordige eerste helft kwam pas aan het einde van de eerste 20 minuten. Donte Ingram wist met een buzzer-beater de Ramblers naar een 29-22 voorsprong te schieten. Zo ging Loyola-Chicago met een stevige voorsprong de kleedkamers in. Opvallend was dat Moritz Wagner na de eerste helft al een double-double op zijn naam had staan (11 punten en 11 rebounds).

TWEEDE HELFT

Loyola-Chicago ging de tweede helft in wetende dat het dit seizoen nog ongeslagen was nadat het met een voorsprong de rust in ging (24-0). Hier bleek tijdens deze wedstrijd verandering in te komen. Het begin bleven de Ramblers hun voorsprong behouden en zelfs even uitbreiden naar tien punten. Plots kwamen de Wolverines weer tot op drie punten met nog tien minuten te gaan en lag de wedstrijd weer helemaal open.

Richting het einde van het duel bleek Michigan toch de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dat had het allemaal te danken aan Mo Wagner. De Duitser domineerde de finale, beginnend met deze and-one rebound na een misser van Jordan Poole.

Vervolgens liepen de Wolverines nog verder uit en bleek deze driepunter van dezelfde Mo Wagner de beslissende te zijn. Wagner eindigt uiteindelijk met 24 punten en 15 rebounds en was de uitblinker van dit duel.

Michigan verslaat misschien wel de grootste verrassing ooit in het NCAA Tournament met 57-69, waarmee er een einde komt aan het Cinderella verhaal van Loyola-Chicago.

Bij de Ramblers waren Clayton Custer (15 punten) en Cameron Krutwig (17 punten) de uitblinkers. Naast Mo Wagner was ook Charles Matthews met 17 punten een belangrijke schakel voor Michigan. Voor de Wolverines wacht nu de finale van March Madness tegen Kansas.

VILLANOVA VERPULVERT RECORDS TIJDENS ZEGE OP KANSAS

Een paar uur nadat Michigan zich had geplaatst deed #1 Villanova dit aan de andere kant van de bracket. Dankzij een 79-95 overwinning op #1 Kansas plaatsten de Wildcats zich voor de finale van March Madness. Tijdens deze wedstrijd bleken veel records verbroken te worden door Villanova.

De start van Villanova was legendarisch goed. Binnen een tijdsbestek van zeven minuten stond het al 22-4 in het voordeel van de Wildcats. De Jayhawks werden aan het begin van de eerste helft compleet overdonderd. Het einde van deze run was de driepunter van Collin Gillespie. Met deze driepunter verbrak Villanova het record van aantal driepunters in een seizoen. Dit stond op 442, maar werd door Villanova dus verbeterd met minimaal 443 driepunters.

Vervolgens wist Kansas niet dichterbij te komen dan 11 punten in het restant van de eerste helft. Villanova verbrak zelfs een tweede record in de eerste helft. Er werden 13 driepunters gemaakt in de eerste 20 minuten, wat een evenaring van het record betekende voor driepunters in een complete Final Four-wedstrijd. Dit record zou in de tweede helft verbroken worden door de Wildcats.

Met een 32-47 voorsprong zochten de Wildcats de kleedkamers op in San Antonio. Jalen Brunson was met 13 punten en drie driepunters de uitblinker van de eerste helft. Villanova schoot 52% van het veld (50% van de driepuntlijn), terwijl Kansas 43% schoot (33% vanaf de driepuntlijn). Deze spectaculaire dunk aan het einde van de eerste helft van Omari Spellman was het hoogtepunt van de eerste helft.

De tweede helft bleek het meer van hetzelfde te zijn. Kansas probeerde de gehele tweede helft het gat kleiner te maken, maar telkens hadden de Wildcats een antwoord en groeide de voorsprong weer naar zo’n 20 punten. Villanova schoot uiteindelijk 18 driepunters raak, wat dus meer dan genoeg was om het record in een Final Four-wedstrijd te doorbreken. Ook bleef Villanova onvoorstelbaar goed schieten vanaf het veld (54% over de gehele wedstrijd).

De Wildcats wisten uiteindelijk met 79-95 te winnen van de Jayhawks en zich te plaatsten voor het nationale kampioenschap tegen Michigan aankomende maandagnacht. Het aantal records dat verbroken werd tijdens deze wedstrijd was enorm.

Bij Villanova was Eric Paschall met 24 punten en vier driepunters de man van de wedstrijd. Samen met Jalen Brunson (18 punten) en Omari Spellman (15 punten, 13 rebounds) was hij de bepalende factor voor de Wildcats. Bij Kansas waren Devonte Graham (23 punten) en Malik Newman (21 punten) de beste spelers. Het bleek niet genoeg te zijn voor de Jayhawks. Maandagnacht dus staat de National Championship Game op het programma tussen Michigan en Villanova in San Antonio.

Cover Photo: Eric Gay/Associated Press