Jonathan Schoop

MLB 2015 Preview: Baltimore Orioles

Door

Baltimore Orioles v New York Yankees

Was dat even een verrassing: niet een van de loaded teams in de American League East ging er afgelopen jaar vandoor met de divisietitel, maar het relatief bescheiden Baltimore ging er mee lopen. Baltimore profiteerde vooral van een opvallend goed seizoen van Nelson Cruz, die daarmee perfect complementair was aan Adam Jones, die natuurlijk ook een uitstekend jaar had. Chris ‘Chrush’ Davis presteerde echter matig en miste zelfs de staart van het seizoen door een schorsing. De Orioles verloren afgelopen jaar van de Kansas City Royals in de American League Championship Series. Met een paar kleine aanpassingen in de winter zouden de Orioles wellicht dat laatste stapje kunnen zetten. Die aanpassingen kwamen wel, maar niet in het voordeel van Baltimore. Met Cruz, Markakis en Miller vertrok meer kwaliteit dan er binnen kwam met De Aza, Snider en Everth Cabrera. Dat zorgt richting seizoen 2015 vooral voor veel vraagtekens in Baltimore.

nationals Manager: Buck Showalter
General Manager: Dan Duquette
Stadion: Oriole Park at Camden Yards
2014:96-66 (1e in de AL East)
2014 MVP: Adam JonesWorld Series: 3
Pennants: 7
Divisies: 9
Wild cards: 2
Slagmannen: Werpers:
Matt Wieters SP Chris Tillman
1B Chris Davis SP Wei Yin Chen
2B Jonathan Schoop SP Bud Norris
3B Manny Machado SP Miguel Gonzalez
SS J. J. Hardy SP Kevin Gausman
LF Alejandro De Aza CP Zach Britton
CF Adam Jones RP Darren O’Day
RF Travis Snider RP Tommy Hunter
DH Steve Pearce RP Brian Matusz

Nieuw
LF Alejandro De Aza, RF Travis Snider, SS Everth Cabrera

Weg
DH Nelson Cruz, RF Nick Markakis, RP Andrew Miller

2015 Prognose
Meedoen om de divisie kan Baltimore vast wel, al is het maar omdat de AL East gewoon niet zo sterk is als de ‘AL Beast’ vaak wel was. De ploeg kampt echter met veel vraagtekens. Komt Davis nog op zijn niveau van 2012 en 2013? Komen Machado en Wieters helemaal terug van hun blessures? En wat als de prestaties van de rotatie dit jaar net iets minder indrukwekkend zijn? Afhankelijk van hoe die vragen beantwoord worden is er veel mogelijk voor de Orioles. Een herhaling van het kunstje uit 2014, het winnen van de divisie en de ALCS halen dus, is niet onmogelijk. Maar met iets meer pech ligt een roemloze derde of vierde plaats in de divisie op de loer.

Player to Watch
Manny Machado kampte de laatste jaren met blessures en maakte fouten die jonge mensen wel eens maken, maar blijft extreem getalenteerd. Kenners vallen over elkaar heen om te roepen dat Machado een ‘monster waiting to happen’ is. Het wordt dan ook interessant om te zien hoe 2015 voor Machado zal verlopen. Met het vertrek van Cruz zou een break-out-seizoen van de derde honkman prima uitkomen.

Boston Red Sox v Baltimore Orioles

Jonathan Schoop
Wie de Baltimore Orioles en Jonathan Schoop de afgelopen jaren heeft gevolgd, en vermoedelijk genoten van de opkomst van de Nederlandse tweede honkman in het keurkorps van Buck Showalter. Inmiddels lijkt Schoop niet meer weg te denken uit de line-up, en zeker niet uit het middle-infield, waar hij normaal gesproken een vast duo vormt met korte stop J.J. Hardy. Concurrentie is er echter altijd. Voor Schoop ligt het gevaar vooral bij de nieuw gehaalde Everth Cabrera. De van de Padres overgekomen korte stop zou door zijn snelheid een belangrijk wapen kunnen zijn voor Baltimore, en kan uit de voeten op het tweede honk. Ook Ryan Flaherty zal wellicht wat at-bats van Schoop afsnoepen.

MLV TV over de potentie van Schoop in 2015

NATIONAL LEAGUE

NL EAST

NL CENTRAL

NL WEST

Atlanta Braves Chicago Cubs Arizona Diamondbacks
Miami Marlins Cincinnati Reds Colorado Rockies
New York Mets Milwaukee Brewers Los Angeles Dodgers
Philadelphia Phillies Pittsburgh Pirates San Diego Padres
Washington Nationals St. Louis Cardinals San Francisco Giants

AMERICAN LEAGUE

AL EAST

AL CENTRAL

AL WEST

Baltimore Orioles Chicago White Sox Houston Astros
Boston Red Sox Cleveland Indians Los Angeles Angels
New York Yankees Detroit Tigers Oakland Athletics
Tampa Bay Rays Kansas City Royals Seattle Mariners
Toronto Blue Jays Minnesota Twins Texas Rangers

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen