NCAA: wie gaat bij UConn Kemba Walker doen vergeten?

Door

 

Wat is het goede van de NBA lockout?! Simpel! We kunnen nu rustig focussen op de NCAA basketball competitie. Half november gaat het weer beginnen. SportAmerika had geen betere beslissing kunnen nemen dan ruimte maken op de site voor deze prachtige competitie.

College sport in Amerika komt dicht bij onze ‘fanbeleving’ in Europa. Amerikanen zijn een leven lang trouw aan hun College- of University teams. Dat geldt voor (ex)studenten èn de ex-sporters. Zo tweet Earvin Magic Johnson nog iedere week over de prestaties van zìjn Michigan State University.

En ik voel nu nog mijn onderkaak tot onder m’n knie zakken van verbazing toen ik eind jaren ’90 bij een bezoekje aan George Washington University de inmiddels overleden coachlegende Red Auerbach (toen al ruim 80 jaar oud) een potje zag squashen op zijn oude school. Amerikanen houden van hun school zoals Europeanen houden van hun club. Er is een band, een gevoel, oude liefde, trouw.

Tegelijk worden de scholen gerund als professionele sportorganisaties. Miljoenenbedrijven. In de meeste gevallen beter dan in Europa. En tegelijk verdienen de sporters (op papier) geen stuiver. Dat mag niet. Het gebeurt natuurlijk wel, maar als je wordt betrapt krijg je flink straf.

Afgelopen zomer (ik bedoel het jaargetijde, niet het moment dat de zon scheen in Nederland) riepen Jim Calhoun (coach van kampioen Uconn Huskies) en Rick Petino (ex-NBA coach, nu Louisville Cardinals) op ESPN in koor dat de student-sporters best $100 per maand mochten krijgen voor hun inspanningen. Naast de kleding en schoenen die ze al wel krijgen.

Amerika is er nog niet klaar voor. De regels zijn streng. Sporters op school zijn studenten. Ze moeten netjes hun punten halen. Lukt dat niet, dan krijgt de school straf. Zo had basketball kampioen University of Connecticut minder studiebeurzen (3 stuks!) te verdelen dit seizoen, omdat de academische resultaten van de basketballspelers niet goed genoeg waren afgelopen seizoen. Het kostte coach Calhoun bijna een topper onder de beschikbare Freshmen van dit jaar…

UCONN HUSKIES

En een paar nieuwe helden zijn meer dan welkom in Storrs, Connecticut. De titel pakken afgelopen seizoen was een knap kunststukje, bereikt aan de hand van ‘starplayer’ Kemba Walker. De Huskies verloren, toen het erom ging, vanaf de start van het Big East Tournament, geen wedstrijd meer tot en met de finale van de The Big Dance.

Elf wedstrijden op rij wonnen Kemba en consorten. Magical March heette het afgelopen voorjaar in de States. De ster-spelverdeler zelf studeerde een jaar eerder dan nodig af en speelt komend seizoen voor de Charlotte Bobcats. Tenminste, àls de lockout wordt opgeheven. Kermba Walker was de 9th pick overall in de NBA draft.

Afgelopen week was het kampioensteam nog even bij elkaar. Reden: de kampioensringen werden eindelijk uitgereikt. Het was het einde van een mooie periode voor Uconn. Het einde van een tijdperk, hèt tijdperk voor de Huskies, volgens velen. Maar niet voor coach Jim Calhoun.

Na het behalen van het kampioenschap wilde Calhoun niet antwoorden op de vraag of hij niet liever met pensioen ging dan een team bouwen in het ‘na Kemba tijdperk’. Nu, rond het Championship dinner dat hoort bij het uitreiken van de kampioensringen, zei Calhoun: ‘Ons team heeft nu meer talent dan vorig seizoen. Dat betekent niet dat we wedstrijden zullen winnen. Het betekent niet dat we kampioen gaan worden. Maar we kunnen het wel, denk ik…’

De opvolger van Kemba Walker ìs er niet bij Uconn, die zìjn er… Shabazz Napier is de nieuwe aanvalsleider. Hij heeft een jaar in het kielzog van Walker meegelopen, maar… There’s a new kid in town! Ryan Boatright is de naam. Volgens de prospectlijstjes, Amerikanen zijn dol op lijstjes en feitjes, is Boatright de best beschikbare pointguard van de nieuwe lichting spelers. En hij is in goed gezelschap naar Storrs gekomen…

Uconn had behoefte aan een echte grote jongen en vond die in Andre Drummond. Een powerhouse van een center, heel lang de nummer 1 op de prospectlists. Groot, sterk, atletisch, goede handen, een intimiderende speler, dat zijn de kwalificaties die Drummond meekrijgt. Hij kon naar Georgetown Hoyas, Kentucky Wildcats, Louisville Cardinals en West Verginia Mountaineers maar koos voor… niemand. Hij zou in plaats daarvan naar prepschool gaan. Een vooropleiding voor de University’s. Drummond lag leertechnisch gezien namelijk nogal achter. Hij wilde wel naar Uconn, maar kreeg geen studiebeurs omdat Uconn er niet één had om te vergeven. En de studiepunten om rechtstreeks van highschool naar Uconn te gaan had Drummond niet. Maar de gewilde center is er toch…

Hoe dat kan? Collega speler Michael Bradley leverde, op aandringen van Uconn, zijn studiebeurs in! Bending the rules heet dat. Bradley moet nu hopen op financial aid, een weldoener die zijn studie betaalt, anders kan hij niet verder leren, en basketballen…

De derde, en laatste, nieuwkomer bij de Huskies moet Kemba als topscorer doen vergeten. DeAndre Daniels is snel, zeker voor zijn lengte, en een uitstekende schutter. Uconn lijkt helemaal klaar voor een nieuwe ‘run for the title’. Maar ja, win ‘m maar eens twee jaar achter elkaar… Calhoun kan nog beschikken over vier van zijn vijf starters in de NCAA Final en heeft Napier en drie zeer talentvolle freshmen om de leegte die Kemba Walker achterlaat in te vullen. Time will tell…

NBA ster Ray Allen sprak de spelers van Uconn toe rond de uitreiking van de kampioensringen. De jongens luisterden ademloos naar de voormalige student en basketballspeler van Uconn. Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen. Het seizoen van de Huskies start op 11/11/11 thuis tegen Columbia University Lions.

 

Frank Wielaard is freelance voetbalcommentator bij de NOS en Eurosport. Zijn grote sportheld is Earvin Magic Johnson. Zijn favoriete commentator is oud NBA en NCAA commentator Marv Albert, afgelopen seizoen op zijn oude dag nog actief als anouncer in de NCAA regiofinales. Vanaf november zal Frank bij Europsport 2 ook de Europacup basketballwedstrijden van commentaar voorzien. Frank is vooral een groot basketball liefhebber en zal voor SportAmerika.nl de NCAA basketballcompetitie volgen.

 

Ook leuk om te lezen