NBA Recap: Strijd om de achtste plek in het Westen

Oklahoma City Thunder v Charlotte Hornets

De strijd om de achtste plek in het almachtige Westen is in volle gang. De Oklahoma City Thunder speelde vannacht in Charlotte tegen de Hornets en wonnen hun vijfde wedstrijd op rij met 110-103.

De ploeg van coach Scott Brooks deed dit zonder Kevin Durant, die nog steeds last lijkt te hebben van de blessure aan zijn voet die hem eerder dit seizoen ook al langere tijd van spelen weerhield. Wel waren de vier nieuwe aanwinsten (D.J. Augustin, Enes Kanter, Kyle Singler en Steve Novak) allemaal van de partij. Bij Charlotte speelde Mo Williams, die gehaald werd van de Minnesota Timberwolves, zijn eerste wedstrijd in de kleuren van de Hornets.

In het derde kwart stond Charlotte met twaalf punten achter, maar de Hornets hadden halverwege het vierde kwart de achterstand compleet weggewerkt. Op dat moment stond de kersverse All-Star MVP Russell Westbrook op. Hij wist in de eerstvolgende drie aanvallen met zijn kenmerkende drives tot scoren te komen en gaf hiermee de Thunder een voorsprong van acht punten met nog een kleine drie minuten speeltijd te gaan. De Hornets konden deze achterstand niet meer wegwerken.

Westbrook had 33 punten, tien assists en zeven rebounds in wederom een geweldig optreden van zijn kant. Al het hele seizoen speelt de point guard weergaloos en op Twitter verschijnen steeds meer berichten dat het tijd wordt om hem te gaan noemen in de MVP discussie. Serge Ibaka eindigde met zestien punten, twaalf rebounds en drie blocks en zocht deze wedstrijd veelvuldig met succes de drukte onder het bord op. Iets wat hij het afgelopen seizoen te weinig deed tot nu toe. Kanter kende ook een uitstekend debuut voor de Thunder. Hij scoorde tien punten en pakte dertien rebounds en ook Augustin speelde een goede wedstrijd en scoorde twaalf punten.

Bij de Hornets scoorde Michael Kidd-Gilchrist een season-high twintig punten. Big Al Jefferson liet zich ook weer gelden met twintig punten en twaalf rebounds. Het geweldige optreden van Westbrook overschaduwde helaas het debuut van Mo Williams voor de Hornets. Hij scoorde 24 punten en deelde twaalf assists uit.

Tip-off
Directe concurrenten van de Thunder voor de felbegeerde play-offplaats in het Westen zijn de New Orleans Pelicans. Zij moesten het opnemen tegen de Miami Heat, die het uiteraard moesten doen zonder Chris Bosh, die eerder deze week met een bloedprop in de long naar het ziekenhuis afgevoerd werd en de rest van het seizoen zal missen. Wel speelde Goran Dragic voor de Heat, maar zijn debuut werd geen feest. De Pelicans wonnen de wedstrijd met 105-91.

Met nog drie minuten te gaan in het eerste kwart moest Anthony Davis het veld verlaten. Voor de All-Star break was hij al geblesseerd aan zijn rechterschouder en ook nu viel Davis uit door een blessure op diezelfde plaats. Hiermee hield de ellende voor de Pelicans echter niet op. In het tweede kwart ging ook Ryan Anderson tegen de vlakte. Hij raakte ernstig geblesseerd aan zijn knie.

Maar zelfs zonder Davis en Anderson hadden de Pelicans geen moeite met de Heat. Eric Gordon scoorde 24 punten. Zestien hiervan maakte hij in het derde kwart, wat zijn hoogste score ooit in één kwart betekende. Omer Asik voegde vijftien punten en negen rebounds toe. Norris Cole speelde voor het eerst tegen zijn oude club en schoot er twaalf punten in. Tyreke Evans voegde er nog eens dertien aan toe.

Bij de Heat nam Mario Chalmers het heft in handen. Hij scoorde twintig punten en schoot negen van zijn dertien pogingen raak. Dwayne Wade noteerde negentien punten, maar schoot slechts acht van zijn 23 pogingen raak. Miami’s nieuwe sensatie van dit seizoen, Hassan Whiteside, was goed voor een double-double. Hij maakte elf punten en pakte daarbij zestien rebounds. Het debuut van Goran Dragic liep niet zoals hij vooraf waarschijnlijk gehoopt had. Hij eindigde met slechts twaalf punten en zes assists.

Three Point Play
– Ook de Phoenix Suns hopen dit jaar de play-offs te bereiken. De Suns zijn het echter de laatste wedstrijden kwijt en verliezen de achtste plaats in het Westen langzaam uit het oog. Zij verloren voor de vierde keer op rij vannacht. De Chicago Bulls waren met 107-112 te sterk en wonnen de wedstrijd, mede danzij een run in het vierde kwart aangevoerd door Taj Gibson en Aaron Brooks.

Grote man bij de Bulls was Pau Gasol. De Spanjaard scoorde 22 punten en pakte ook nog eens veertien rebounds. Jimmy Butler schoot er negentien in en Derrick Rose zestien. Mike Dunleavy deed er nog eens vijftien punten bovenop en Gibson en Brooks eindigden beiden met twaalf punten. Joakim Noah scoorde slechts drie punten, maar Noah lijkt zijn plek in de Bulls dit seizoen inmiddels wel gevonden te hebben. Hij pakte namelijk wel twaalf rebounds en had acht assists.

– Buiten de strijd om de achtste plek in het Westen waren er nog twee duels. Twee hele aardige duels zelfs! De Houston Rockets kregen de Toronto Raptors op bezoek in het Toyota Center. De Rockets wonnen in eigen huis met 76-98.

Natuurlijk had James Harden met twintig punten en zeven assists een groot aandeel in de overwinning, maar de topscorer van de wedstrijd was toch echt Corey Brewer. Hij schoot er 26 in en raakte maar liefst twaalf van zijn negentien pogingen vanaf het veld. Bij de Raptors, die extreem slordig met de bal omgingen, was James Johnson de topscorer met 27 punten. K.J. McDaniels debuteerde voor de Rockets. Hij speelde slechts een kleine vier minuten en kon in deze zeer korte tijd eigenlijk niks doen.

– Ook in California was er een mooi affiche. De Sacramento Kings wisten hun tweede duel onder George Karl niet te winnen van de Los Angeles Clippers. De Clippers hebben geen moment de controle verloren en wonnen de wedstrijd eenvoudig met 99-126.

Verrassend genoeg was de speler met de meeste punten deze wedstrijd niemand minder dan Austin Rivers. Coach Doc Rivers zal ongetwijfeld trots aan de zijlijn gestaan hebben terwijl zijn zoon er een career-high 28 punten inschoot. Hij raakte ook nog eens een respectabele elf van zijn negentien schoten. J.J. Reddick en Jamal Crawford schoten ook met scherp en waren goed voor respectievelijk 24 en 23 punten. DeAndre Jordan was ook weer zeer actief met elf punten en vijftien rebounds. DeMarcus Cousins scoorde voor de Kings éénentwintig punten.